Сарајево: Обустављена истрага против 11 припадника селефијског покрета

Sarajevo: Obustavljena istraga protiv 11 pripadnika selefijskog pokreta

28 decembra 2016

reg-sud-i-tuzilastvo-bih_620x0

Tužilaštvo BiH donelo je pre nekoliko dana naredbu o obustavi istrage protiv 11 pripadnika selefijskog pokreta koji su prošle godine uhapšeni u okviru akcije „Rez“, objavio je sarajevski portal Zurna.info.Naredba o obustavi istrage, kako navodi ovaj portal, doneta je 20. decembra zbog nedostatka dokaza da su osumnjičeni počinili krivično delo terorizma.

Sve mere zabrane su ukinute, a osam selefija, koji su proveli po 30 dana u pritvoru, mogu da tuže BiH za nadoknadu štete.

Policija Federacije BiH 22. decembra prošle godine na području Sarajeva sprovela akciju kodnog naziva „Rez“ u kojoj su tada uhapšeni Admir Ahmetović, Kemal Murić, Elvir Muratović, Adis Kešan, Edin Tabaković, Elvir Mušić, Semir Salković, Bilal Dervišević, Nermin Ćuprija, Zulfo Alajbegović i Darko Peco.

Svi oni su bili osumnjičeni za terorizam, jer su, prema tadašnjim policijskim saznanjima, pripremali teroristički napad u Sarajevu tokom novogodišnjih praznika.

Tužilaštvo i policija su tada saopštili da su kod osumnjičenih pronađene zastave ISIL-a, te da su svi delovali u okviru takozvanih paradžemata u sarajevskom naselju Briješće.

Iako je već tada zakonski bilo sporno procesuiranje tzv „paradžemata“, Tužilaštvo BiH je za osmoricu uhapšenih predložilo jednomesečni pritvor, što je Sud BiH i prihvatio. Mesec kasnije, svi osumnjičeni su pušteni na slobodu uz mere zabrane kretnja.

Iz Tužilaštva BiH su krajem januara prošle godine najavili podizanje optužnica protiv uhapšenih u akciji „Rez“, a godinu dana kasnije istraga je obustavljena, a svim osumnjičenim u ovom slučaju ukinute su mere zabrane kretanja.

Među osobama protiv kojih je obustavljena istraga je i Elvir Muratović zvani Hamza, koji je do sada hapšen tri puta. Prvi put on je uhapšen 2012.godine zbog pisanja pretećih poruka na portalima.

Potom je 2014. godine uhapšen u okviru akcije „Damask“, zajedno sa vođom selefijske zajednice u BiH Bilalom Bosnićem koji je prošle godine zbog propagiranja terorizma osuđen na sedam godina zatvora.

Muratović je na kraju uhapšen i u akciji „Rez“, ali nijedan od ovih slučajeva nije doveden do kraja.

Jedan od onih protiv kojih je prekinuta istraga je i Edin Tabaković koji je u februaru 2015. godine bio uhapšen zbog sumnje da je organizovao odlazak bh. državljana u Siriju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *