САРАЈЕВО одузима РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ део територије!?

SARAJEVO oduzima REPUBLICI SRPSKOJ deo teritorije!?

13 februara 2020

Apsurdno je i nelogično da jedan Ustavni sud donosi neustavne odluke, ali upravo se to dogodilo u BiH, kaže banjalučki analitičar Anđelko Kozomara. Novom odlukom krši se Dejtonski sporazum, jer Republika Srpska više neće imati 49 odsto teritorije BiH, komentariše on.

Ustavni sud BiH utvrdio je, naime, da pojedini članovi Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, kojima je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske, navodno nisu u skladu sa Ustavom BiH. Ustavni sud smatra da je reč o „isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine“.Krah Dejtona i ustavnog prava

Drugi problem, prema njegovim rečima, jeste taj što, prema Dejtonskom sporazumu, BiH nema imovinu, već se imovina knjiži na entitete, Republiku Srpsku i Federaciju BiH, navodi Kozomara.

„To su potpuno nerazumne odluke Ustavnog suda koje za cilj imaju da obesmisle RS, da joj oduzmu sve njene nadležnosti i da jednog dana postane, kako je isticao Milorad Dodik dok je bio predsednik RS, prazna ljuštura. Ne treba mnogo mudrosti i pameti da shvati kuda vodi odluka Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu“, kaže Kozomara.

Prema mišljenju našeg sagovornika, političko rukovodstvo RS, zbog toga što nakon odluke Ustavnog suda BiH ne postoji viša sudska instanca kojoj bi se mogli žaliti, mora da preduzme radikalne korake kako bi zaštitili interese RS i njenih građana.

Sa praksom oduzimanja nadležnosti se izgleda stalo, ali sada je počela praksa oduzimanja imovine, odnosno teritorije. Ako rukovodstvo RS bude preduzelo radikalne političke mere, imaće podršku većine građana, Kozomarino je mišljenje, jer ovakva odluka može imati mnogo negativnih posledica.

„U ovom trenutku nijedne pozitivne odluke u tome nema, pa čak ni za BiH. To su kratkoročne mere sa namerom da se iritiraju političko rukovodstvo i građani RS, tj. pre svega Srbi u BiH. RS može potpuno da zaustavi svoj rad u zajedničkim organima, a u ovom trenutku strancima to najmanje odgovara. Oni žele da BiH prividno funkcioniše, kako bi rekli da su svojim delovanjem i političkim pritiscima uspostavili vlast u BiH. Međutim, očigledno je da je nisu uspostavili onako kako bi sva tri naroda želela da to bude“, ocenjuje Kozomara.

Odlučna reakcija Srpske

Mere moraju biti radikalne i odlučne, a političko rukovodstvo RS mora da bude istrajno do poništenja odluke Ustavnog suda, zaključuje Kozomara.

Narodna skupština RS usvojila je prošle godine ovaj zakon.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH „flagrantni državni udar“, jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju, prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

Predstavnici Republike Srpske obustaviće rad u odlučivanju u zajedničkim institucijama, dok ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu, najavila je predsednica RS Željka Cvijanović.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Ivana says:

  Onda Republika Srpska treba da uzme 75% teritorije Bosne jer su Srbi držali taj procenat Bosne u svom vlasništvu. Eto vratiti Srpskoj Grahovo, Petrovac, Glamoč, Drvar i Kupres. Jel ok bošnjaci i usraše pa normalno da je ok ako vi možete kako hoćete i Srbi mogu.

  • Za Srbiju says:

   Baš tako! Da se vrati na stanje pre Dejtonskog sporazuma.

 2. stef. says:

  Djavo nece da miruje, uvjek nesto kopka dok nesto ne pukne,a kad pukne onda je kasno.

 3. Djoka Brica says:

  Poturice i izrod Srpski, dalje ruke od Republike Srpske!

 4. Rale says:

  Ako poturice misle da uzmu centimetrar Srpske, mi ćemo uzeti cijelu Bosnu, a oni neka potkuju opanke pa pravac turska.

 5. petrovgrad says:

  Prazne priče. Više od pola BiH je ispražnjeno, nema stanovništva. Oni hoće vlast, da upravljaju i komanduju Republikom Srpskom i Srbima kao za vreme komunizma. Od toga nema ništa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *