Sarajevo slavi okupatora – Franca Ferdinanda

Sarajevo slavi okupatora – Franca Ferdinanda

12 oktobra 2013

Franz_FerdinandSarajevske vlasti utvrdile su program obeležavanja 100. godišnjice atentata na Franca Ferdinanda i početka Prvog svetskog rata, uprkos protivljenju zvaničnika Srpske, koji tvrde da je reč o projektu koji veliča okupatora.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić potvrdio je da su pripreme za obeležavanje ovog „svetskog događaja“ pod nazivom „Sarajevo 2014“ uveliko počele, te da ne razume osporavanja iz Banjaluke.

Niko iz Srpske niti od srpskih predstavnika u institucijama BiH ne učestvuje u pripremi.

– S obzirom na to ko je glavni organizator, i gde se ova manifestacija održava, nema sumnje da će ona, kao i u više navrata dosad, imati za cilj da prekraja istoriju, što će bez sumnje predstavljati novi propagandni napad na Srbe, posebno na Srbe u Srpskoj, odnosno u BiH – jasan je stav najviših zvaničnika Srpske. – Sarajevo želi da Principa prikaže teroristom i da na osnovu lažnih istorijskih podataka pokuša da svetu dokaže srpski zločin na ovim prostorima kroz istoriju, što je neprihvatljivo!

Komšić je najavio da će grad Sarajevo zajedno sa Francuskom, glavnim inicijatorom, te Austrijom, Nemačkom i Velikom Britanijom i zemljama regiona učestvovati u obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Predviđen je niz kulturnih, komemorativnih, naučnih, sportskih manifestacija koje će u gradu na Miljacki biti upriličene od 21. do 28. juna 2014. godine.

Sprema se i izložba savremene umetnosti, biciklistička trka u partnerstvu sa „Tur de Frans“, a 16 režisera već radi na filmu „Mostovi Sarajeva“…

Sarajevska čajdžinica pripremila je za turiste čaj „Franc i Sofi“, koji je naziv dobio po Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji.

Organizatori su potvrdili da je na otvaranju manifestacije sigurno gostovanje Bečke filharmonije.

– Iz Sarajeva će u svet biti poslata poruka mira i prijateljstva. Projekat nije ni protiv koga. Ovo će biti i bosanskohercegovački i internacionalni projekat. Ovo je afirmacija države BiH – kazao je Komšić.

Srpski istoričari kažu da je sarajevska manifestacija pod plaštom „svetskog kulturnog događaja“ direktno uperena protiv Srpske i srpskih interesa, jer se „potpuno sumanuto veličaju lik i delo okupatora zemlje“.

Profesor istorije Dubravko Galešić kaže za „Novosti“ da je sarajevsko veličanje Ferdinanda i satanizovanje Principa naučno neodrživo.

– Sa stanovišta istorijskih činjenica reč je o veštačkom međunarodnom projektu, zapravo, o reviziji istorije. Okupatori se prikazuju kao heroji, a oslobodioci kao teroristi. Principov pucanj je reakcija potlačenog i potčinjenog naroda željnog slobode – smatra Galešić.

Sarajevo je pokrenulo i inicijativu za gradnju spomenika Francu Ferdinandu.

Senator Srpske Predrag Lazarević smatra da je sarajevska inicijativa besmislena i neutemeljena.

– Podizanjem spomenika visokom funkcioneru austrougarskih okupatora protiv kojih se narod borio, BiH bi potvrdila da je zemlja apsurda, duboko okovana nacionalnom mržnjom i međunarodnom manipulacijom. Sve to samo dodatno urušava zemlju – rekao je Lazarević.

I istoričar iz Istočnog Sarajeva Miljan Maksimović smatra da je odluka o gradnji spomenika Ferdinandu politička.

– Apsurd je da su najveći otpor okupatorskim austrougarskim trupama 1878. pružili bosanski muslimani, današnji Bošnjaci – zaključuje Maksimović.

Da podsetimo, na Berlinskom kongresu 1878. velike sile su Austrougarskoj dale saglasnost za okupaciju BiH. Tako se BiH, u vreme kada su se hrišćanski delovi Osmanskog carstva oslobađali od Turaka i stvarali samostalne države, našla u rukama drugog okupatora, Austrougarske. Nizom zakona nova carevina je učvršćivala vlast i obezbeđivala eksploataciju zemlje.

Zemljom je vladao Benjamin Kalaj, austrougarski ministar finansija, koji je doneo niz mera koje nisu odgovarale narodu, naročito srpskom delu stanovništva. Neke od njih su zabrana upotrebe nacionalnih imena i nametanje bosanske nacije i bosanskog jezika, što je posebno teško padalo Srbima u BiH. Sve ovo dovelo je do jačanja srpskog nacionalnog pokreta u BiH.

PRINCIP TERORISTA U UDžBENICIMA

U bošnjačkim udžbenicima istorije navedeno je da je Princip bio terorista, dok je u srpskim udžbenicima proglašen herojem.

KOMENTARIJedan komentar

  1. stevan says:

    sroka se u tor vraća

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *