Сарајево спустило рампу за Путинове бајкере

Sarajevo spustilo rampu za Putinove bajkere

15 marta 2018

VOĐI najpoznatije ruske moto-grupe „Noćni vukovi“ Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu i predsedniku srpskog ogranka ove organizacije Nišliji Saši Saviću zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu – prenose sarajevski mediji. Ovaj potez usledio je posle reakcije Ambasade SAD u Sarajevu koja je ruske bajkere proglasila za „bezbednosnu pretnju“.

– Odluka je dostavljena Graničnoj policiji BiH na dalje postupanje.Ostali članovi „Noćnih vukova“ u slučaju eventualnog ulaska u BiH biće posebno tretirani – navode sarajevski mediji.

Povod za rampu dvojici vođa ruske moto-grupe jeste najavljena bajkerska turneja „Ruski Balkan“, na čijoj je maršruti – Republika Srpska. Motociklisti iz Rusije, zajedno sa „braćom po točkovima“ iz regiona planiraju da od 19. do 28. marta naprave turneju po Srbiji, ali i gradovima u Srpskoj – Bijeljini, Brčkom, Doboju i Banjaluci.

Iako su na mapi „Noćnih vukova“ isključivo pravoslavni manastiri i istorijski spomenici, dolazak ruskih motociklista izazvao je veliku pažnju u političkim krugovima. Bajkerska tura, posebno u prozapadnim krugovima država regiona, dočekana je kao gest produžene ruke ruske diplomatije i podrška Srbiji u jeku pritisaka Brisela i Vašingtona.

Zabrana ulaska vođama „Noćnih vukova“ stigla je posle jasnog miga diplomatskih predstavnika SAD. Američka ambasada u Sarajevu saopštila je u sredu da posete kakva je najavljena bajkerska tura „negativno utiču na stabilnost, da nisu korisne i da ih ne treba podržavati“.

Predsednik srpskog ogranka udruženja motociklista „Noćni vukovi“ Saša Savić ne krije ogorčenje zbog poteza vlasti u Sarajevu, ali i tendencioznih tumačenja bajkerskog putovanja.

– Na našoj maršruti isključivo su crkve, manastiri i istorijski spomenici. Politike tu nema nigde, a posebno ne ugrožavanja bilo čije bezbednosti – navodi Savić. – Ovim putovanjem ne provociramo nikoga, niti pozivamo na bilo kakve sukobe. Negovanje tradicije, poštovanje predaka i rad na približavanju naroda, međutim, niko nam ne može zabraniti. Poštujemo svaku legalnu vlast u zemljama kroz koje prolazimo. Ne smenjujemo vlade, kako nas često zlonamerno optužuju. „Noćni vukovi“ u miru neguju sećanje na veze Rusa i ostalih naroda. Sve ostalo su gole optužbe i propaganda.

Ruska bajkerska organizacija „Noćni vukovi“ bliska je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Njen vođa Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg zalaže se za širenje duha pravoslavlja i smatra se osvedočenim prijateljem srpskog naroda. „Vukovi“ su bili u Putinovom društvu tokom posete Beogradu 2009.

NISMO VOJNA FORMACIJA

– NISMO nikakva vojska niti formacija. Optužuju me da sam pripadnik ruskog Humanitarnog centra u Nišu, iako tamo nogom nikada nisam kročio – negira Savić. – „Noćni vukovi“ jesu bili na Krimu, ali i tamo su imali ulogu da sprečavaju nasilje i krvoproliće. Sve što ne odgovara njihovim planovima, međutim, Zapad ne prašta.

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Nikakve brige tu nema,podići će je isto kao što su je i spustili!

 2. goran says:

  Kakvi bre bajkeri, dajte nam ruske trupe ili zavezite, Rusi su postali licemeri kao i Amerikanci. Uzas.

  • Kinžal says:

   Šta histerišeš gorane pa mi Srbi smo ruske trupe!

   • goran says:

    Zasto ste zemlju predali NATO-u, koji ima pravo koriscenja srpske teritorije i ciji su vojnici izuzeti od pravnog gonjenja. Hajde sto ja "histerisem", a sto to radis ti koji si deo ruskih trupa? Dokazi se u akciji. Pokreni te srpsko-ruske trupe u pravcu Kosova, za pocetak.

 3. goran says:

  Posle vatrogasaca, eto nama bajkera da napadnu Bondstil.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *