SARAJEVO: Iz naziva ulica proterani srpski velikani, umetnici, heroji…

SARAJEVO: Iz naziva ulica proterani srpski velikani, umetnici, heroji…

17 oktobra 2013

reg-ulica-u-sarajevu_620x0Zatiranje srpskih tragova u Sarajevu evidentno je i danas, 18 godina nakon rata u BiH, što je posebno primetno u nazivima ulica u gradu na Miljacki, iz kojih su proterani svi srpski velikani, dok se u njima veličaju ličnosti iz bošnjačko-muslimanske istorije i pripadnici nekadašnje Armije RBiH.

Preostalih nekoliko hiljada sarajevskih Srba uputili su vlastima Sarajeva i Federacije BiH dopis u kojem traže da se vrati deo predratnih naziva ulica po srpskim književnicima, istorijskim ličnostima, narodnim herojima, naučnicima…

Oni tvrde da je reč o zatiranju svega srpskog, kako bi se legalizovalo etničko čišćenje, a Sarajevo „zacementiralo“ kao bošnjačko-muslimanska prestonica u kojoj nema mesta za Srbe. Posebnu diskriminaciju i povredu ljudskih prava Srbi vide u činjenici da su ulice u kojima žive dobile nazive po bošnjačkim vojnicima iz proteklog rata, za koje se sumnja da su čak počinili ratne zločine nad Srbima.

Iz naziva sarajevskih ulica proterani su čak i srpski umetnici i narodni heroji koje su pre rata uvažavali pripadnici sva tri naroda.

Tako u Sarajevu više nema ulica sa imenima Njegoša, Vuka Karadžića, Vojvode Putnika i drugih znamenitih Srba. Sada se Ulica Boriše Kovačevića zove Mehmeda Spahe, Đure Đakovića – Alipašina, Save Kovačevića – reisa Džemaludina Čauševića, a Gruje Novakovića Bajrama Zenunija.

Ulica Koste Abraševića podeljena je na dve ulice, od kojih je jedan dobila ime po Enizu Cocaliću, pripadniku Interventnog voda Druge, „viteške“, motorizovane brigade takozvane Armije BiH i nosiocu „Zlatnog ljiljana“. Paljanska ulica u Sarajevu danas nosi ime po Omeru Šahiću, takođe pripadniku Druge motorizovane brigade takozvane Armije BiH koji je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“. Tu su i ulice sa radikalnim nazivima – Ulica Zelenih beretki, Put mladih muslimana…

– Godinama ukazujemo na ovaj problem, ali nas niko ne uvažava. Srbi u Sarajevu jednostavno nemaju nikakvo pravo glasa. Reč je o političkom i sistematskom zatiranju svega srpskog. Poruka je jasna – u ovom gradu, koji se lažno predstavlja multietničkim, nema mesta za Srbe – rekao je, za „Novosti“, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže, za „Novosti“, da sarajevske vlasti diskriminatorskim odlukama nastavljaju sa progonom Srba iz ovog grada.

– Svaki element srpskog identiteta je zatrt u Sarajevu i širom FBiH! U Sarajevu, gde je pre rata živelo više od 160.000 Srba, sada ih ima nekoliko hiljada. Zapravo, na prostoru cele Federacije sada ima svega pet odsto od predratnog broja Srba. U ovom entitetu nema ćirilice, srpskog jezika, srpskih spomenika, niti obeležja. Škole godinama nose ratne nazive. Zato se Srbi i danas iseljavaju iz FBiH – tvrdi Jovičić.

ŠKOLA “308. SLAVNA BRDSKA“

U FBiH i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima. Iako su ti nazivi osporeni pred Ustavnim sudom, jer su dodeljeni u čast ličnosti ili događaja iz proteklog rata u BiH, ili se sa njim identifikuje samo jedan od tri konstitutivna naroda, federalne vlasti godinama odbijaju da ih uklone. Među spornim u Kantonu Sarajevo su osnovne škole „Velešićki heroji“, „Porodice efendije Ramića“, „Mirsad Prnjavorac“ i „Izet Šabić“ iz Vogošće, te „Hašim Spahić“ u Ilijašu. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu sporan je naziv škole „Lipanjske zore“ u Višićima, a u Srednjobosanskom kantonu Srednja škola „308. slavna brdska“ u Novom Travniku, te osnovne „Jozo Gadžić Čupo“ u Stojkovićima, „Braća Jezerčić“ u Divičanima i „13. rujan“ u Vitezu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *