Сарајевски Срби – статистичка грешка

Sarajevski Srbi – statistička greška

15 decembra 2016

sarajevo-1_620x0-620x330

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak razgovarali su danas sa predstavnicima srpskih udruženja u Sarajevu o položaju tih udruženja i njihovim aktivnostima, ali i o svakodnevnom životu i problemima sarajevskih Srba.

Zapošljavanje je gorući problem sarajevskih Srba, ali jednako važno je i pitanje povrata imovine mnogobrojnim srpskim udruženjima i zadužbinama, te zaštita srpske kulturne baštine i tradicije.

„Tražimo da se vrati ploča sa imenom Sime Milutinovića u ulici u kojoj je sjedište `Prosvjete`. Zatim da se nađu otuđene biste najpoznatijih srpskih slikara – Mice Todorović i Voje Dimitrijevića, a treba povesti računa i o kapeli vidovdanskih junaka, koja je oštećena i zapuštena“, ističe Savo Vlaški, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Sarajeva.

„Sarajevskim Srbima treba pomoći u rješavanju osnovnih egzistencijalnih problema, ali i raditi na očuvanju srpske tradicije i kulture“, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ali priznaje da to nije lako, jer su Srbi u Sarajevu, ali i cijeloj Federaciji BiH, brojčano svedeni na nivo statističke greške.

„Ključna odgovornost za položaj Srba u Federaciji BiH jeste na vlastima FBiH. Očekujem od kolega iz Federacije, kojima su puna usta lijepih riječi o multietničnosti, da bar jednim konkretnim malim činom pređu sa riječi na đela“, poručuje Ivanić.

„Srbi u Federaciji treba da budu predmet interesovanja svih političara iz Republike Srpske, bez obzira da li su funkconeri u zajedničkim institucijama BiH ili u institucijama Srpske“, ističe ministar spoljnih poslova Igor Crnadak i dodaje da nema visoko mišljenje ni o onome što vlasti Republike Srpske rade za Srbe u Srpskoj.

„Mislim da u proteklih 7-8 godina vode lošu politiku, koja Republiku Srpsku vodi u ekonomsku provaliju i donosi joj visok stepen korupcije, tako da ne možemo očekivati da nešto urade za Srbe u Federaciji“, smatra Crnadak.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će u narednom periodu, sa predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH, posjetiti Srbe u Glamoču,Drvaru i Grahovu, koji su u izuzetno teškom položaju, ali se o njihovim problemima malo priča i malo zna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *