ŠARIĆEVI POČECI – Prvo delo mu je bila krađa eurokrema, čajnih kobasica, salame, karamela…

ŠARIĆEVI POČECI – Prvo delo mu je bila krađa eurokrema, čajnih kobasica, salame, karamela…

19 marta 2014

darko-saric-juzna-afrika-bekstvo-1329724822-129113Dok srpski državni organi pokušavaju da dokuče višegodišnje putešestvije, do utorka odbeglog narko-bosa Darka Šarića ne bi li ušli u trag nepoznatim poslovima i saradnicima, u njegovom rodnim Pljevljima malo je onih koji se sećaju njegovih početaka u svetu kriminala.

U policijske spise Darko je ušao 22. maja 1991. godine, kada je malo pred ponoć iz prodavnice „Poljopromet“ odneo sa „kolegom“, sugrađaninom D. P. 11 kilograma čajne kobasice i sudžuka, 7,30 kilograma slanine, 2,6 kilograma suvih rebara…

– Ova radnja je olakšana i za 3,10 kilograma salame, 9,5 kilograma pečuraka, dva kompleta servisa za kafu, četiri para čarapa, 12 komada eurokrema od 250 grama, devet komada eurokrema od 150 grama, 10 komada „začina C“ od 500 grama, jedan poslužavnik od rostfraja, pet pakovanja „medenog srca“, šest komada belih čaršava, 12 kesica lešnik karamela od 100 grama, devet komada čokolade „ideal“ od 200 grama, četiri kompleta posteljine, 23 kilograma pržene kafe, 161 paklicu cigareta „point“, 148 paklica „drine sarajevske“, 41 „niške drine“ i oko 550 dinara – navodi se u presudi iz jula 1992. godine, koju je potpisao sudija Dragan Peruničić.

Šarić je za to osuđen, ali i za nedozvoljeno nošenje oružja, nanošenje teške povrede, ali nikada i za šverc cigareta čime se, tvrde u Pljevljima, bavio u vreme sankcija, devedesetih godina prošlog veka. Da bi posao razgranao na graničnom prelazu prema Bosni i Hercegovini – Metaljka, kasnije je otvorio i fri-šop. Međutim, tada je već bio „ime“. U ozbiljan svet kriminala na velika vrata je zakoračio spektakulranom pljačkom porodične kuće krojača Dragana Kneževića 11. septembra 1993. u selu Šumane, nedaleko od Pljevalja. Šarić je sa „ortakom“ odneo kompletnu Kneževićevu ušteđevinu od 72.000 tadašnjih maraka i više od kilograma zlatnog nakita.

U Osnovnom sudu u Pljevljima Šarić je 1993. godine osuđen, ali ovoga puta za prodaju veće količine oružja za iznos od 3.000 maraka. Minimalna kazna od godinu dana, predviđena počiniocu ovog dela, ignorisana je i on je osuđen na svega tri meseca zatvora. Već tada mnogima je bilo jasno da je Šarić, postao „državni čovek“.

Da je to tako, svedoče mnogi građani Pljevalja, najbolje se videlo kada ga je jednom prilikom u zgradu policije u Beranama privela saobraćajna patrola jer joj se učinio sumnjiv.

POČELO JE SASLUŠANjE

Čim je za to saznao jedan od operativaca tadašnjeg DB, uleteo je u kanceleriju i izveo ga napolje. Ubrzo ga je i pustio jer je „dobar momak“. Kasnije, dok smo sedeli u kafani, tom službeniku je zazvonio mobilni. Video sam da na displeju piše „Sajo“. Bio je to sada odbegli narko-bos Safet Sajo Kalić, koji je zahvalio na puštanju Šarića – priča nekadašnji policajac, koji tvrdi da su i Kalić i Šarić „nastali“ u „radionici“ Nasera Keljmendija, čoveka koga su u SAD proglasili neposrednom opasnošću za Ameriku.

Mediji u regionu objavili su posle „pada“ Keljmendija da ga je prodao upravo Šarić.

KUMOVI

Darko Šarić bio je jedan od učesnika sada već čuvene svadbe Safeta Kalića, kojoj je prisustvovao deo političkog i policijskog establišmenta Crne Gore. Kako se vidi na video-snimku Šarić je sedeo do Ljubiše Buhe Čumeta.

U VEZI SA DVA POLITIČARA

Pljevaljski narko-bos Darko Šarić (44), koji se pre dva dana predao Srbiji, spreman je da ispriča sve o svojim političkim i ekonomskim saučesnicima. Posebno je ljut, kako nezavnično saznajemo, na dvojicu političara iz prethodne i aktuelne vlasti, za koje smatra da su ga „prodali“.

 

Vođa najvećeg narko-kartela sa ovih prostora, navodno, pominjao ih je i tokom leta od Podgorice do Beograda, ne krijući ozlojeđenost „za ono što su mu učinili“. Prethodno je avionom sa švajcarskom zastavom, u vlasništvu firme iz Bazela, doleteo, prema zvaničnim državnim izvorima, iz Venecuele.

 

U ovom trenutku, međutim, u bekstvu je još 18 pripadnika ovog narko-klana. Ono što je najinteresantnije je činjenica da našim pravosudnim organima nije dostupan Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, Šarićeva direktna veza sa političarima i biznismenima u Srbiji. Njegova sudbina, međutim, je u ovom trenutku veoma neizvesna.

 

– Nameće se teza da je, zapravo, Radulović glava ove mafijaške hobotnice – kaže izvor „Novosti“ upućen u dešavanja i istragu oko klana.

– Ipak, njega već dugo nismo uspeli da lociramo. Nagađamo da je dobro sakriven negde u Južnoj Americi ili Španiji, ali i da više nije među živima. Njegova smrt odgovara mnogima. Naredni meseci pokazaće, makar u naznakama, gde je Radulović i da li mu se nešto desilo.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *