ШАРЛИ ЕБДО – Француски 11. септембар

ШАРЛИ ЕБДО – Француски 11. септембар

13 јануара 2015

Charlie Hendo 54Протеклих неколико дана након масовних пуцњава у канцеларијама париског сатиричног магазина Шарли Ебдо и супермаркету Париз Кошер, где је страдало 17 људи, у Француској се одвијају масовне демонстрације у циљу подршке жртава и њихових породица уз слоган солидарности „Ја сам Шарли“ и низ антимуслиманских говора.

Шеф Француске националне полиције упозорава о „новим нападима“, влада појачава улогу у рату против тероризма, а читава држава је под узбуном. Неки ове догађаје називају француским 11. септембром, што би могло бити ближе истини него што се мисли, под условом да су свесни тога ко су прави починиоци 11. септембра.

Хајде да се прво осврнемо на напад у Паризу, осумњичене и оно што нам медији сервирају о њима.

Браћа Куаши

Напад је почео око 11:30х по локалном времену у среду, 7. јануара 2015. у канцеларијама Шарли Ебдо у Паризу. Два маскирана мушкарца са калашњиков пушкама (касније идентификована као француско-алжирска браћа Шериф и Саид Куаши) ушла су на састанак уредништва и убила 10 запослених, укључујући уредника магазина и неколико карикатуриста.

Наводи се да су узвикивали „Алаху акбар“, „Убили смо Шарли Ебдо“ и „Осветили смо пророка“. Сведоци су деловање описали као професионално, тј. као да су прошли кроз озбиљну обуку. Један од сведока је побркао терористу са француским елитним антитерористичким снагама:

„Они су знали тачно шта треба да ураде и где да пуцају. Док је један гледао на сат, други је вршио свој задатак“, рекао је он.

Мушкарци су затим напустили зграду и дали се у бекство, приликом чега су дошли у сукоб са полицајцем северно од места напада. Један од њих је потпуно смирено упуцао рањеног полицајца Ахмеда Мерабета (сасвим случајно муслимана) на улици. Иако су се појавили многи снимци који тврде да је он лажан, не постоје докази да снимак није легитиман. Калашњиков нема тако велики трзај, а и снимак је помало мутан. Такође, изгледа да је Мерабет упуцан у леђа, а не у главу (што објашњава недостатак крви).

У наставку свог бекства, мушкарци су побегли полицији возећи великом брзином и мењајући возила уз једнаку смиреност коју су показали за време пуцњаве. На пример, при отимању другог аутомобила, они су рекли власнику: „Ако вас медији ишта питају, кажите им да смо ми ал Каида из Јемена“. Нису пропустили ниједну прилику да се изрекламирају!

Полиција је објавила имена троје осумњичених: браћа Куаши и осамнаестогодишњи Хамид Мурад, Шерифов зет, који се касније предао полицији: он се налазио на универзитету у време напада, што су потврдили његови професори и колеге. Браћа су наводно идентификована путем личне карте пронађене у ситроену који су оставили у току бекства. Подсећа ли вас то на 11. септембар? Међутим, њихова имена су већ циркулисала на Фејсбуку и Твитеру сат времена пре него што је полиција потврдила њихова имена.

Следећег дана, у четвртак, полицајка је убијена у Монружу. Иако се првобитно мислило да догађај није повезан са нападом на Шарли Ебдо, испоставило се да је убица познавао Куашије. То је наводно исти човек који је касније узео таоце у супермаркету. Два осумњичена су примећена како се возе северно од Пикардија и како су опљачкала бензинску станицу.

Петак, мушкарци су виђени са пушкама и пртивтенковским гранатама у новом ауту који су набавили након што је претходни остао без горива. Умешани су у још једну пуцњаву на аутопуту Н2, при чему су се сакрили у штампарију, узевши једног таоца. Док су били тамо, новинар БФМ-а је путем телефона у канцеларији штампарије причао са Шерифом који је рекао:

Ми само хоћемо да кажемо да смо ми браниоци пророка и да је мене, Шерифа Куашија, послала ал Каида из Јемена, а да ме је лично финансирао Шеик Анвар ал Авлаки пре него што је убијен“.

Док се то дешава, Ахмеди Кулибали, човек са „подужом криминалном историјом“, узео је таоце у јеврејском супермаркету у Паризу. Полиција наводи да је то исти човек који је упуцао полицајку дан раније. БФМ је такође разговарао и са Кулибалијем:

БФМ: Да ли сте били у контакту са двојицом браће која су спровела операцију у Шарли Ебдо?

Кулибали: Да. Синхронизовали смо наше операције.

БФМ: Да ли сте још увек у контакту са њима? Да ли сте недавно разговарали са њима телефоном?

Кулибали: Не.

БФМ: На који начин сте били синхронизовани са Куашијима? Да ли су планирани још неки напади?

Кулибали: Не, синхронизовали смо се само око почетка: када су они кренули на Шарли Ебдо, ја сам кренуо на полицајце.

У штампарији су се чуле експлозије и пуцњеви, терористи су убијени, таоци ослобођени и није било повређених. АФП извештава да су осумњичени „почели да пуцају на снаге безбедности“, али да њихова професионална обука није била довољно добра, те да су их промашили. Око 20 минута касније, чули су се хици и у супермаркету у Паризу. Терориста и четири таоца су убијени.

Пре коначног сусрета са полицијом у супермаркету, један од таоца је чуо да је Кулибали рекао: „Ја сам Амедиј Кулибали, Малијац и муслиман. Припадам Исламској држави“. Полиција још увек трага за Кулибаљевом девојком, Хајат Бумедијен (која би могла бити у Сирији, према наводима АФП). Бумедијен је наводно у сталном телефонском контакту са женама Куашија. Она и Кулибали су наводно обавили око 500 телефонских разговора са Куашијима.

Дакле, ко су били ови момци?

Испоставило се да се Шериф, који је сматран за мањег криминалца док се није претворио у радикалног џихадисту, налази на глобалној потерници и да је на забрањеној листи САД већ годинама. Баците поглед на следећу хронологију:

2005: Шериф је ухапшен јер је покушао да одлети у Сирију како би се придружио ирачким побуњеницима.
2005: Према речима француске министарке правде, Кристине Таубира, један од браће се налазио у Јемену.
2008: Шериф је оптужен због тероризма зато што је слао регруте међу ирачке побуњенике између 2004. и 2006. године. Током суђења је откривено да је обучен за употребу калашњикова. Осуђен је на три године, али је одслужио само пола казне.
2009: Ле Парисиен извештава да су француске власти започеле истрагу о браћи
2010: Шериф је под истрагом због умешаности у заверу да ослободи исламског војника из затвора, али је ослобођен.
2011: Саид је обучаван од стране ал Каиде у Јемену, као наводе „извори“ Реутерс-а. Ово је узбунило француске власти да „појачају“ истрагу о двојици браће, али нису пронашли „ништа сумњиво“.
2014: Истрага о браћи је прекинута у јулу.
2014: Извор „близак француским безбедносним службама“ рекао је за ЦНН да Шериф путује у Сирију, вероватно да би се борио против Асада и да се враћа у Француску у августу. Није познато када је стигао у Сирију.

Позамашна историја, зар не?

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u