ШАРЛИ ЕБДО – Француски 11. септембар

ŠARLI EBDO – Francuski 11. septembar

13 januara 2015

Charlie Hendo 54Proteklih nekoliko dana nakon masovnih pucnjava u kancelarijama pariskog satiričnog magazina Šarli Ebdo i supermarketu Pariz Košer, gde je stradalo 17 ljudi, u Francuskoj se odvijaju masovne demonstracije u cilju podrške žrtava i njihovih porodica uz slogan solidarnosti „Ja sam Šarli“ i niz antimuslimanskih govora.

Šef Francuske nacionalne policije upozorava o „novim napadima“, vlada pojačava ulogu u ratu protiv terorizma, a čitava država je pod uzbunom. Neki ove događaje nazivaju francuskim 11. septembrom, što bi moglo biti bliže istini nego što se misli, pod uslovom da su svesni toga ko su pravi počinioci 11. septembra.

Hajde da se prvo osvrnemo na napad u Parizu, osumnjičene i ono što nam mediji serviraju o njima.

Braća Kuaši

Napad je počeo oko 11:30h po lokalnom vremenu u sredu, 7. januara 2015. u kancelarijama Šarli Ebdo u Parizu. Dva maskirana muškarca sa kalašnjikov puškama (kasnije identifikovana kao francusko-alžirska braća Šerif i Said Kuaši) ušla su na sastanak uredništva i ubila 10 zaposlenih, uključujući urednika magazina i nekoliko karikaturista.

Navodi se da su uzvikivali „Alahu akbar“, „Ubili smo Šarli Ebdo“ i „Osvetili smo proroka“. Svedoci su delovanje opisali kao profesionalno, tj. kao da su prošli kroz ozbiljnu obuku. Jedan od svedoka je pobrkao teroristu sa francuskim elitnim antiterorističkim snagama:

„Oni su znali tačno šta treba da urade i gde da pucaju. Dok je jedan gledao na sat, drugi je vršio svoj zadatak“, rekao je on.

Muškarci su zatim napustili zgradu i dali se u bekstvo, prilikom čega su došli u sukob sa policajcem severno od mesta napada. Jedan od njih je potpuno smireno upucao ranjenog policajca Ahmeda Merabeta (sasvim slučajno muslimana) na ulici. Iako su se pojavili mnogi snimci koji tvrde da je on lažan, ne postoje dokazi da snimak nije legitiman. Kalašnjikov nema tako veliki trzaj, a i snimak je pomalo mutan. Takođe, izgleda da je Merabet upucan u leđa, a ne u glavu (što objašnjava nedostatak krvi).

U nastavku svog bekstva, muškarci su pobegli policiji vozeći velikom brzinom i menjajući vozila uz jednaku smirenost koju su pokazali za vreme pucnjave. Na primer, pri otimanju drugog automobila, oni su rekli vlasniku: „Ako vas mediji išta pitaju, kažite im da smo mi al Kaida iz Jemena“. Nisu propustili nijednu priliku da se izreklamiraju!

Policija je objavila imena troje osumnjičenih: braća Kuaši i osamnaestogodišnji Hamid Murad, Šerifov zet, koji se kasnije predao policiji: on se nalazio na univerzitetu u vreme napada, što su potvrdili njegovi profesori i kolege. Braća su navodno identifikovana putem lične karte pronađene u sitroenu koji su ostavili u toku bekstva. Podseća li vas to na 11. septembar? Međutim, njihova imena su već cirkulisala na Fejsbuku i Tviteru sat vremena pre nego što je policija potvrdila njihova imena.

Sledećeg dana, u četvrtak, policajka je ubijena u Monružu. Iako se prvobitno mislilo da događaj nije povezan sa napadom na Šarli Ebdo, ispostavilo se da je ubica poznavao Kuašije. To je navodno isti čovek koji je kasnije uzeo taoce u supermarketu. Dva osumnjičena su primećena kako se voze severno od Pikardija i kako su opljačkala benzinsku stanicu.

Petak, muškarci su viđeni sa puškama i prtivtenkovskim granatama u novom autu koji su nabavili nakon što je prethodni ostao bez goriva. Umešani su u još jednu pucnjavu na autoputu N2, pri čemu su se sakrili u štampariju, uzevši jednog taoca. Dok su bili tamo, novinar BFM-a je putem telefona u kancelariji štamparije pričao sa Šerifom koji je rekao:

Mi samo hoćemo da kažemo da smo mi branioci proroka i da je mene, Šerifa Kuašija, poslala al Kaida iz Jemena, a da me je lično finansirao Šeik Anvar al Avlaki pre nego što je ubijen“.

Dok se to dešava, Ahmedi Kulibali, čovek sa „podužom kriminalnom istorijom“, uzeo je taoce u jevrejskom supermarketu u Parizu. Policija navodi da je to isti čovek koji je upucao policajku dan ranije. BFM je takođe razgovarao i sa Kulibalijem:

BFM: Da li ste bili u kontaktu sa dvojicom braće koja su sprovela operaciju u Šarli Ebdo?

Kulibali: Da. Sinhronizovali smo naše operacije.

BFM: Da li ste još uvek u kontaktu sa njima? Da li ste nedavno razgovarali sa njima telefonom?

Kulibali: Ne.

BFM: Na koji način ste bili sinhronizovani sa Kuašijima? Da li su planirani još neki napadi?

Kulibali: Ne, sinhronizovali smo se samo oko početka: kada su oni krenuli na Šarli Ebdo, ja sam krenuo na policajce.

U štampariji su se čule eksplozije i pucnjevi, teroristi su ubijeni, taoci oslobođeni i nije bilo povređenih. AFP izveštava da su osumnjičeni „počeli da pucaju na snage bezbednosti“, ali da njihova profesionalna obuka nije bila dovoljno dobra, te da su ih promašili. Oko 20 minuta kasnije, čuli su se hici i u supermarketu u Parizu. Terorista i četiri taoca su ubijeni.

Pre konačnog susreta sa policijom u supermarketu, jedan od taoca je čuo da je Kulibali rekao: „Ja sam Amedij Kulibali, Malijac i musliman. Pripadam Islamskoj državi“. Policija još uvek traga za Kulibaljevom devojkom, Hajat Bumedijen (koja bi mogla biti u Siriji, prema navodima AFP). Bumedijen je navodno u stalnom telefonskom kontaktu sa ženama Kuašija. Ona i Kulibali su navodno obavili oko 500 telefonskih razgovora sa Kuašijima.

Dakle, ko su bili ovi momci?

Ispostavilo se da se Šerif, koji je smatran za manjeg kriminalca dok se nije pretvorio u radikalnog džihadistu, nalazi na globalnoj poternici i da je na zabranjenoj listi SAD već godinama. Bacite pogled na sledeću hronologiju:

2005: Šerif je uhapšen jer je pokušao da odleti u Siriju kako bi se pridružio iračkim pobunjenicima.
2005: Prema rečima francuske ministarke pravde, Kristine Taubira, jedan od braće se nalazio u Jemenu.
2008: Šerif je optužen zbog terorizma zato što je slao regrute među iračke pobunjenike između 2004. i 2006. godine. Tokom suđenja je otkriveno da je obučen za upotrebu kalašnjikova. Osuđen je na tri godine, ali je odslužio samo pola kazne.
2009: Le Parisien izveštava da su francuske vlasti započele istragu o braći
2010: Šerif je pod istragom zbog umešanosti u zaveru da oslobodi islamskog vojnika iz zatvora, ali je oslobođen.
2011: Said je obučavan od strane al Kaide u Jemenu, kao navode „izvori“ Reuters-a. Ovo je uzbunilo francuske vlasti da „pojačaju“ istragu o dvojici braće, ali nisu pronašli „ništa sumnjivo“.
2014: Istraga o braći je prekinuta u julu.
2014: Izvor „blizak francuskim bezbednosnim službama“ rekao je za CNN da Šerif putuje u Siriju, verovatno da bi se borio protiv Asada i da se vraća u Francusku u avgustu. Nije poznato kada je stigao u Siriju.

Pozamašna istorija, zar ne?

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *