Шарм великог Формана

Šarm velikog Formana

17 aprila 2018

NAJVEĆIM uspehom našeg glumca Radivoja Raše Bukvića mnogi smatraju francusku dramu „Voljeni“ Kristofa Onorea, iz 2011. godine. U ovom filmu Bukvić je „delio“ istu ulogu – češkog doktora Jarmila – sa Milošem Formanom, legendarnim američkim rediteljem i dvostrukim oskarovcem, koji je preminuo u petak, u 87. godini.

– Bila mi je čast da se nađem u glumačkoj ekipi sa velikanom kao što je Forman, a pogotovu da s njim „podelim“ isti lik – kaže, za „Novosti“, Raša Bukvić. – Ja sam u „Voljenima“ igrao češkog doktora u mladosti, a Forman u njegovim poznijim godinama. Kada nas je Onore 2010. okupio na prvoj čitajućoj probi, tu su bili Katrin Denev, Formanova direktna partnerka, koja je igrala ljubavnicu doktora u poznijim godinama, Ludivin Sanje, koja je tumačila isti lik iz doba mladosti, i Kjara Mastrojani, koja je igrala njihovu ćerku.

Slavni reditelj je, kako ističe Bukvić, i u 80. godini bio vrlo šarmantan gospodin, duhovit, komunikativan i u dobroj fizičkoj kondiciji, srećan što je partner Katrin Denev, zbog koje je i prihvatio da igra u ovom filmu.

– Forman je pokazao veliko razumevanje i simpatije što je Onore ulogu Jarmila na početku filma dao jednom slovenskom glumcu iz Istočne Evrope, i dosta smo razgovarali o tome kako taj lik treba da se odigra. Bio je mali problem, jer je Forman rastom bio prilično niži od mene, pa ću ovaj film pamtiti po njegovoj duhovitosti. Rekao je pred celom ekipom: „Igramo istog čoveka, i Raši treba malo odseći noge“ – kaže Bukvić, ističući da je Forman s njim razgovarao i o Beogradu, pominjući svoje prijatelje Emira Kusturicu i Gorana Paskaljevića.

Film je 2011. zatvarao 64. Kanski festival, ali Forman zbog obaveza nije mogao da dođe na premijeru. Naša publika „Voljene“ je premijerno gledala na Festu 2012.

PRIČE IZ OKOLINE 

U JEDINOM intervjuu koji je dao kod nas, u razgovoru sa kritičarem Dinkom Tucakovićem, Forman je izjavio: „Uvek počinjete sa pričom, a morate je naći u svojoj okolini. Bez priče nema pravog filma. Ako je mala, mala je. Ako je velika, velika je, ali sve dok vas uzbuđuje i pogađa, dobra je.

OSKAROVAC GOSTOVAO NA FESTU

FORMAN je bio gost Festa 1987, a prvi čovek koji ga je dočekao na aerodromu bio je foto-reporter „Novosti“ Ratomir Radetić. Naš kolega se priseća da je prvo Formanovo pitanje bilo da li je bezbedan, jer je dolazak u Beograd, kako je rekao Radetiću, njegovo prvo putovanje iz Amerike u inostranstvo posle 1968, kada su mu vlasti tadašnje Čehoslovačke zabranile ulazak u domovinu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *