Šarmer

Šarmer

19 decembra 2013

Darko MomicPiše: Darko Momić

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i najmoćniji srpski političar Aleksandar Vučić u ponedeljak je kao tajfun protutnjao kroz Banjaluku. Popularni Alek ili PPV prvi put od dolaska na vlast je došao u grad na Vrbasu, gde se susreo sa predsednikom Srpske i po količini moći njegovim pandanom s ove strane Drine, Miloradom Dodikom.

PPV je usput i potpuno zasluženo primio nagradu za „Ličnost godine“ u regionu, a kao veoma vešt političar i sa jasnom namerom da niko ne bude razočaran njegovom posetom, PPV je mimo protokola i potpuno nenajavljeno otišao i u sedište najjače opozicione stranke, SDS-a, gde je razgovarao sa njenim liderom Mladenom Bosićem.

Nema sumnje da je tim potezom pomalo razočarao vlastodršce u RS koji, isto kao i opozicija, daju sve od sebe da pridobju podršku „gospodara Vučića“. Ipak, odlazak kod Bosića mu niko ne sme uzeti za zlo zato što nijednom svojom rečju nije dao do znanja da vlast ili opozicija imaju njegovu podršku. Odmereno i državnički je poručio da podršku zvaničnog Beograda, dakle njegovu, imaju srpski narod i građani RS.

Ipak, veštom uvu na konferenciji za novinare u Palati Republike nije promakla Vučićeva zajedljiva opaska da on „nije šarmantan kao neki drugi političari“. Onaj ko nije skontao da je Vučić time (in)direktno prigovorio Miloradu Dodiku prečesto druženje sa bivšim predsednikom Srbije i „šarmerom“ Borisom Tadićem, sebe slobodno može smatrati nepametnim i nedostojnim plate koju prima.

Ruku na srce, najmoćniji srpski političar nijednim svojim delom do sada nije pokazao da zamera Dodiku otvorenu podršku koju je na prošlogodišnjim izborima pružao tadašnjem lideru DS-a, kao ni pogrdne reči koje je slao na adresu Vučićevog političkog patrona i aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Umesto verbalnog prepucavanja sa Dodikom, kojeg su bili željni mediji, Vučić je izbegavao bilo kakav sukob ili polemiku sa bilo kim iz RS, a pogotovo sa bilo kim od nosilaca najviših funkcija. On je takvim ponašanjem vešto pridobijao podršku širokih narodnih masa, što se potvrdilo proteklog vikenda apsolutnom pobedom njegovog SNS-a na vanrednim lokalnim izborima u nekoliko opština u Srbiji.

Na sreću ili nažalost, Srbi su poznati kao narod koji svoje vladare prvo diže u nebo i podiže im spomenike, a potom valja po blatu i spominje im sve po spisku. Ogromna većina Srba nekada je obožavala Josipa Broza Tita, a danas ga zovu „ćopavi Zagorac“. Slobodan Milošević je od novog vožda postao „balkanski kasapin“. Prvi predsednik RS Radovan Karadžić je uživao gotovo nepodeljene simpatije Srba s ove strane Drine, a danas se sam brani u Hagu od najtežih optužbi.

Niko ne tvrdi da njihove naslednike čeka slična sudbina, ali na ovim prostorima je nekako pravilo da se istorija ponavlja. Pogotovo onima koji iz nje ništa ne nauče!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *