САША ЈАНКОВИЋ ПОДНЕО ОСТАВКУ: „Ја сам своју мисију овде завршио!“

SAŠA JANKOVIĆ PODNEO OSTAVKU: „Ja sam svoju misiju ovde završio!“

6 februara 2017
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Institucija Zaštitnika građana obeležila je danas deset godina postojanja i rada, a ombudsman Saša Janković pozvao je da se čuva institucija zaštitnika građana, poručivši da je on svoju misiju tu završio.

– Srbija danas ima instituciju. Institucije su te koje čuvaju dostojanstvo građana, čuvajmo ih, čuvajmo Zaštitnika građana, trebaće nam, a ja sam svoju misiju ovde završio – rekao je Janković.

On je podsetio da je pre deset godina podneo zakletvu u Skupštini i da je tada Srbija dobila Zaštitnika građana.

– To je bila predstava. Naša zemlja je imala uslov pristupanja jednoj međunarodnoj organizaciji, a niko nije verovao i znao šta je Zaštitnik građana. Krenuli smo na način posut trnjem – podsetio je Janković pozivajući svoje saradnike da stanu pored njega uz konstataciju da su svi oni zaslužni za uspeh koji je ta institucija postigla.

Zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da se toj instituciji u protekloj dekadi neposredno obratilo više od 100.000 građana, a da mu je podneto desetine hiljada formalnih pritižbi.

– Pre deset godina mnogi rukovodioci i zaposleni u organima vlasti sa negodovanjem su prihvatali to da neki nezavisni organ treba da kontroliše zakonitosti i pravilnost njihovog rada. Danas većina njih ukazuje poštovaje radu i doprinosu Zaštitnika građana shvatajući kao zajedničko postignuće unapređenje i ostvarivanje prava građana – rekao je Janković.

On je dodao i da je na osnovu desetak hiljada kontrolisanih postupaka i preventivnih poseta organima vlasti upućeno na hiljade preporuka za otklanjanje nedostataka u radu, ali da ohrabruje da su, iako se preporuke Zaštitnika građana ne mogu prinudno izvršiti, nadležni organi sproveli oko 80 odsto upućenih preporuka.

– Za proteklih deset godina (Saša) Janković je sa stručnom sluzbom prbližio građanima najsvetlije tekovine civilizacije – pravnu državu, vladivinu prava i ljudska prava. Sopstvenom hrabrošću ohrabrio je građane da istraju u zahtevima za ostvarivanje svojih prava – zaključio je Janković.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da je za deset godina Srbija dobila respektabilnu instituciju.

– Važno je to što je institucija Zaštitnik građana pravljena kao institucija građana i što se nije sve svodilo na prepoznavanje kroz jedno apstraktno ime, nego što je kuća na čelu sa Jankovićem insistirala na što tešnjoj, jačoj i direktnijoj komunikaciji i korelaciji sa građanima, i što je u tome uspevala – rekao je Šabić dodajući da važno što Srbija ima instituciju ombudsmana.

Navodeći da nije tajna da Janković u krajnje dogledno vreme neće više obavljati funkciju ombudsmana, Šabić je istakao da najvažnije to što će i odlaskom Jankovića, čiji je doprinos u uspostavljanju institucije bio ogroman i vazan, Srbija imati tu instituciju.

– Neko će morati ozbiljno da se potrudi kada njeno postojanje i egzistiranje dovede u pitanje. Iskreno želim da verujem da niko nije spreman da trud ulaže u nešto tako besmisleno – rekao je Šabić.

Obeležavanju prvih deset godina Zaštitnika građana prisustvovali su političari, između ostalih, lideri DS Dragan Šutanovac, SDS Boris Tadić, Pokreta Dveri Boško Obradović, LDP Čedomir Jovanović, predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, ambasadori Nemačke i SAD Aksel Ditman i Kajl Skot, ombudsmani iz regiona, predstavnici neavisnih tela, međunarodnih i nevladinih organizacija i novinari.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Aleksandra says:

    Ma odi već jednom kome ti trebaš Najgori si čovek na svetu. Srbija te ne želi.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *