Саша Јанковић ради против опозиције и у корист власти?

Saša Janković radi protiv opozicije i u korist vlasti?

7 septembra 2017

Piše: Tomislav Kresović

Logika javnog i političkog „brloga”

Nekadašnji višegodišnji Zaštitnik građana Saša Janković koji je bio predsednički kandidat i imao je podršku dela opozicije pre svega DS, danas radi na razbijanju opozicije i kompromitovanju već kompomitovane DS i otvoreno radi u interesu vlasti Aleksandra Vučića i SNS.

Preko njegovih skupova gde se afirmišu javne ličnosti protivnici režima poput kontraverznog glumca Segeja Trifunovića nekadašnjeg „prijatelja“ Milorada Ulemeka Legije šalju se poruke bizarnih pretnji i nekofilskog karaktera upućenih na račun šefa države. Neumerenim jezikom ulice Trifunović i njemu slični rade na jačanju autoritet Aleksandra Vučića u javnosti i ruši i onako slabu i neorganizovanu opoziciju. Dakle Saša Janković je politička „marioneta“ vlasti na zadatku javnog političkog „cirkuzanta“ kao što je to perfidnije ali u drugoj formi svojevremno bio lider SRS dr Vojislav Šešelj u kritici Slobodana Miloševića i Mire Marković ili Vuk Drašković.

Saša Janković je „politički atletski zec“ koji trči trku u korist vladajuće koalicije smanjujući kapacitet opozicije da bude organizovana. U ovoj orkestraciji javnog iritiranja, pretnji i uvreda na ime Aleksandra Vučića uticaj imaju i neki tabloidi poput lista „Tabloid“ i njenog urednika koji je nezvanično postao „guru“ po stavu provladinih privatnih medija u rušenju predsednika Srbije s vlasti sa morbidnim političkim scenarijima. Srbija je već imala likvidaciju od strane Miloševćevog režima Ivana Stambolića i dr Zorana Đinđića i javno pozivanje na političko nasilje je ne samo krivično delo već je i kontrakampanja za opoziciju da se ozbiljnije suprotstavi vladajućoj koaliciji na vlasti.

Logika Karla Šmita –Prijatelj-neprijatelj

Preko ovakvih krajnje primitivnih izjava kriju se „štabovi“ medijskog „podzemlja“ koji jačaju poziciju vladajuće koalicije i predsednika Srbije upravo kroz korišćenje takve retorike. Na ovaj način se otvara politička sado-mazohistička kampanja tzv. „opozicije“ i mazohističko reagovanja provladinih medija koje na kraju otvaraju vrata nasilju.

Na najnižim uvredama jača koncept već viđenog političkog rijaliti programa iz „Farme“ ili „Parova“, u kojima se ne vodi računa o javnom moralu, poštovanju javne reči, ugleda institucija već se stvara psihologija „prizemlja“ i „podzemlja“ koja devastira pojam pristojnosti, građanstva, demokratije, javnosti i afirmiše anarhističke poruke koje su karakteristika za autoritarna politička društva. Takva logika rađa neofašističku psihologiju nasilja i pozivanja građana na pobunu, a kod vlasti jača mehanizam autoritarne kontrole društva. Moralni pad javne reči i neodgovornosti ljudi na javnim funkcijama bilo da su u politici, privredi, medijima stvaraju psihologiju da je sve dozvoljeno i da je reč o prljavim igrama.

Na ovaj način Saša Janković degradira sebe kao političara i opozicionara. Borba primitivizma i bizarnosti dovodi do devistiranja javnog i građanskog morala i dublje hipokrizije društva i politike i prevođenje društva u matricu ideologije Karla Šmita „prijatelj-neprijatelj“, ovde je reč o sistemu „spojenih sudova“ vlasti i provladinih medija i dela opozicije i tabloida koji su protiv vlasti da u međusobnoj borbi koriste logiku društvenog „brloga“. Svaki čovek, institucija se moraju uvažiti i argumenti borbe ne mogu biti nasilje, vulgarnost ili želja za osvetom i revanšizmom. Ovde je reč o vidu političke kampanje dela opozicije oko Saše Jankovića koji očigledno u nemanju programa radi za vlast i Aleksandra Vučića na bizarni ali efikasan način.

Sa druge strane vlast koja je postala apsolutna. Ovakav oblik političke arene ili „koride“ vređa inteligenciju građana Srbije, stvarajući okvir za najniže porive i strasti koji se na kraju pretvaraju u tragi-komediju. Oni koji pozivaju nosioce javnih institucija na linč ili propagiraju nasilje ne samo da rade protiv zakona već i protiv interesa građana Srbije. Takva logika samo jača vlast i moć Predsednika Srbije i degradira opoziciju na najbrutalniji način.

(Vidovdan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. zoran says:

    Koje opozicije ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *