САСТАНАК КОЈИ ЈЕ УПЛАШИО Америку, Јапан и остатак НАТО пакта

SASTANAK KOJI JE UPLAŠIO Ameriku, Japan i ostatak NATO pakta

8 decembra 2017

VLADIMIR Putin primio je u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo-Ogarjovo zamenika predsednika Centralnog vojnog saveta Komunističke partije Kine Žanga Jusja koji je istovremeno i šef kineskog dela Rusko-kineske mešovite komisije za vojno-tehničku saradnju.

Sa ruske strane su u razgovoru još učestvovali ministar odbrane Sergej Šojgu, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev i pomoćnik predsednika RF Jurij Ušakov.

Kako je objavio Kremlj, Putin je visokoj kineskoj vojnoj delegaciji rekao da je „strateško partnerstvo sa Kinom za Rusiju najvažniji pravac spoljne politike“. I dodao:

„Mi visoko ocenjujemo odnose koji su uspostavljeni među našim zemljama“

Jusja je, uzevši reč, Putina nazvao nacionalnim herojem Rusije:

„Vi uživate poverenje i podršku ruskog naroda i Oružanih snaga Rusije. Vi rukovodite narodom Rusije, vodite ga ka prosperitetu i bogatstvu i u tome ste ostvarili ogromne uspehe“.

Jusja je još dodao: „I u međunarodnoj areni ste dali važan doprinos regulisanju niza važnih i složenih pitanja. Pritom ste pokazali nesvakidašnju političku odlučnost i vrhunsku sposobnost rukovođenja“.

Gost ruskog lidera – nimalo slučajno – ukazao je da su se Putin i Si Đinping od 2013-te do danas sreli 24 puta.

Šta se krije iza ovih velikih reči, odnosno zbog čega je Jusja dolazio kod Putina baš u ovom trenutku – možda će se saznati posle mnogo godina.

Činjenica je, međutim, da su se glavni Sijevi vojni saradnici našli kod ruskog lidera u vreme kada napetost povodom raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje dostiže belo usijanje i rat može izbiti i zbog neke naoko banalne greške na jednoj ili drugoj strani.

Činjenica je takođe da se među Moskvom i Vašingtonom stvari zaoštravaju i povodom raketa malog i srednjeg dometa.

Jer, zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov upozorio je Sjedinjene Države da će razmeštanjem na teritoriji Poljske tokom 2018-te univerzalnih raketnih sistema Aegis Ashore„ozbiljno prekršiti Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa“.

Objasnio je da raketni lanseri Aegis Ashore mogu ispaljivati ne samo antirakete nego i udarne krstareće rakete velikog dometa, što predstavlja kršenje odredbi tog važnog dokumenta potpisanog 1987-me koji zabranjuje držanje balističkih i krstarećih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Rusija još optužuje Pentagon da radi na raketi srednjeg dometa koja je zabranjena sporazumom.

Amerikanci, sa svoje strane, sumnjiče Rusiju da krši odredbe tog istog sporazuma, što Moskva kategorički odbacuje.

Njihov pregovarač – zamenik državnog sekretara Tomas Šenon – indirektno je priznao da u SAD jednom nogom izvan sporazuma:

„SAD neće činiti ništa što bi kršilo sporazum o raketama malog i srednjeg dometa. Spremni smo da obustavimo rad nad raketnim sistemima zabranjenim sporazumom ako se i Rusija vrati punom poštovanju njegovih normi na način koji se može kontrolisati“.

Potom se donekle taktički korigovao, rekavši da SAD „izučavaju mogućnosti za proizvodnju raketa srednjeg dometa koje bi bile protivteža vojnom potencijalnu Rusije i onome na čemu ona radi“.

Šenon je najavio skori susret američko-ruskih tehničkih eksperata za sporna pitanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *