САСТАНАК О КОМ СЕ ЋУТИ: Састали се главни безбедњаци Русије и Америке

SASTANAK O KOM SE ĆUTI: Sastali se glavni bezbednjaci Rusije i Amerike

23 avgusta 2018

Između Rusije i SAD ostaju nesuglasice, ali smo postigli napredak u mnogim temama, rekao je savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton nakon sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom u Ženevi. Ruski bezbednjak je pozvao zvaničnike SAD da posete Moskvu.

Postignut je dogovor da se nastavi rad na liniji Saveta bezbednosti, ponovo otvore kanali na liniji MIP-a i šefova Generalštaba, rekao je Patrušev.On je dodao da nije bilo nikakvih optužbi na račun Rusije tokom razgovora sa ruskim kolegom.

Bolton je na pres-konferenciji na kraju razgovora saopštio da su dvojica bezbednjaka razgovarala o svim aspektima bilateralnih odnosa, uključujući pitanje kontrole naoružanja. Što se tiče međunarodnih tema, tu je bila i Sirija i prisustvo iranskih snaga u toj republici.

„Mislim da Rusija deli naš stav da iranske snage treba da se povuku iz Sirije“, rekao je Bolton.

On je dodao da je razgovor sa Patruševom nije promenio stav SAD da sve sankcije Iranu budu vraćene na snagu.

Patrušev je saopštio da je tokom razgovora bilo reči o neširenju nuklearnog naoružanja, dogovoru i raketama malog i srednjeg dometa i perspektivama dogovora o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Dvojica političara su se dogovorila da nastave razgovor o Ukrajini.

Ruski bezbednjak je saopštio da su SAD htele u završnom saopštenju da pomenu da se Moskva mešala u američke izbore, što ona negira. Rusija je predlagala da se u dokument unese tačka o nedopustivosti mešanja SAD u unutrašnje stvari drugih država. Na kraju on nije ni potpisan.

KOMENTARI3 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ha, ha, Rusi su nasa braca ali se dogovaraju sa Amerima o svakom koraku. Samo lud veruje da su oni u konfliktu.

  • Miraš says:

   Postavi to pitanje obrnuto: Da li si ti uopšte brat bilo kome te i Rusima? Ovamo glumiš nesrećno trinaesto prase, ali umetnički dojam je da je na delu trinaesta vila! Nije smešno i nije vreme za gluposti i cinizam. I usred rata se pregovara, a oni u ratu već jesu. Ekonomski rat SAD protiv Rusije traje duže od 4 godine, a i u pravom ratu su preko posrednika. Sada vidimo i ekonomski rat protiv Irana koji je uvod u vojni napad na Iran. Kad Amerikanci pokrenu rat protiv Irana Rusija će morati da pomaže i Iranu. Koliko nedostaje do otvaranja direktnog vojnog sukoba izmedju SAD i Rusije? Zatim za koje vreme bi takav rat prerastao u nuklearni rat? Hoćeš i onda pisati komentare "haha haha"?

 2. Milica says:

  U interesu svetskog mira je da ovakvi sastanci dve vodeće svetske sile budu uspešniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *