САСТАНАК У ПАРИЗУ: Вучић, Трамп и Макрон траже решење за Косово

SASTANAK U PARIZU: Vučić, Tramp i Makron traže rešenje za Kosovo

20 avgusta 2018

ISKORAK u rešavanju kosovskog čvora mogao bi da bude napravljen u novembru kada će predsednik Aleksandar Vučić imati priliku da se u Parizu sretne sa liderima Francuske i Amerike, Emanuelom Makronom i Donaldom Trampom.

Oni će 11. novembra zajedno prisustovati velikoj vojnoj paradi u prestonici Francuske povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Vučić će tu priliku iskoristiti da sa nekima od najvećih svetskih lidera razmeni stavove o KiM i pokuša da dobije njihovu podršku za kompromisno rešenje za Kosovo.Susreti u Parizu mogli bi da budu vrhunac Vučićeve diplomatske ofanzive u vezi sa KiM, jer će samo nekoliko dana ranije o kosovskom problemu razgovarati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. On dolazi u Beograd na vojnu paradu koju Srbija organizuje, takođe povodom veka od završetka Velikog rata. Defile u Beogradu, inače, bio je planiran za isti dan, ali će, umesto toga, biti održan početkom novembra.

Pre toga predsednik Srbije će svoje viđenje kosovskog problema izneti svetskim liderima na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje počinje 25. septembra u Njujorku, a boraviće i u Kini gde će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom.

Skup u Francuskoj posebno je važan za Srbiju, jer bi naši argumenti mogli da dobiju na značaju zbog podsećanja na ulogu i žrtve naše zemlje u Prvom svetskom ratu. Makron, kao jedan od najmoćnijih ljudi u EU, prilikom prošlog susreta sa Vučićem, prvi put je pokazao spremnost da Francuska odstupi od tvrdog stava prema kosovskoj nezavisnosti. On je tada pružio podršku kompromisnom rešenju za Kosovo, što je formulacija koju u poslednje vreme sve češće koristi i Trampova administracija.

Značajno je i to što će parada u Parizu, posle Generalne skupštine UN, biti druga prilika u svega tri meseca, za susret sa Trampom. Američki zvaničnici su poslednjih meseci značajno ublažili retoriku o Kosovu i, umesto na prihvatanje realnosti, počeli da pozivaju Beograd i Prištinu da potraže „kreativno rešenje“. Takav stav mnogi su protumačili kao podršku predlozima poput onog o razgraničenju za šta se zalaže Vučić. Na čvrstim pozicijama, međutim, ostala je Nemačka, a kancelarka Angela Merkel u nekoliko navrata ponovila je stav da neće biti nikakve promene granica na Balkanu.

ČEKA SE ZSO

DO zastoja u pregovorima sa Prištinom moglo bi da dođe zbog odbijanja albanskih predstavnika da sprovedu dogovor o Zajednici srpskih opština. Sledeća runda dijaloga u Briselu zakazana je za septembar, ali Beograd zahteva da se, pre nastavka dogovora, počne sa formiranjem zajednice. Upravljački tim, koji čine predstavnici Srba, završio je nacrt ZSO, a sada se čeka poziv da on bude predstavljen u Briselu. To bi moglo da se dogodi početkom septembra, po povratku administracije sa letnje pauze.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  Biće to vrhunac paradiranja neuspešne i veoma štetne Vučićeve politike. "Kompromisno rešenje" ima sadržaj "daj šta daš, daj bar malo" samo da ne bude da sam baš sve predao. Izgleda da vučko baš teže shvata. Kod tih što prosi on je već otpisan kao stare cipele, trpeće ga još malo dok ne izvrši zadatak potpune predaje KIM.

  • Miraš says:

   Tramp ima najmanje dva problema: 1) Ako bi sada popustio te npr. rekao da je Kosovo u sastavu Srbije sa širokom autonomijom time bi priznao pred medjunarodnom javnošću da je agresija predvodjena SAD na S.R. Jugoslaviju iz 1999 godine bila pogrešna i protivzakonita i naravno razljutio bi sve svoje političke protivnike u SAD. Toliko mu vučko neče ni tražiti. Dakle u Prizu se posredstvom Makrona kuva to kako da uspešno našminkaju sa jedne strane pljačku i razbojništvo, a s druge strane izdaju. 2) Ako Tramp nastavi po dosadašnjem spoljnopolitičkom kursu SAD po pitanju Kosova što će najverovatnije uraditi onda tim svojim političkim protivnicima, Klinotnovima i svima ostalima, obezbedjuje baš lepu zaradu po osnovu korišćenja značajnih resursa na Kosovu. Dakle i Tramp ima svojih problema sa balansiranjem najpre unutar SAD. .... Zatim Trampu lično nije stalo da krnja Srbija udje u NATO te to je razlog više da sada ne popušta u pogledu projekta Kosovo. Već se pita zašto je NATO prisutan u Crnoj Gori, a tek šta bi NATO tražio i dočekao u Srbiji koju je osakatio za KIM i još širom Srbije oduzeo je nekoliko hiljada ljudskih života, napravio je značajnu materijalnu štetu, izvršio trajnu i opasnu po zdravlje kontaminaciju sa osiromašenim uranijumom, organizovao i podržao nepravedna sudjenja pred medjunarodnim sudom? ... On nije ni slučajno osoba kao što je bio naš Lazar Hrebeljanović da bi pristao i da pogine zbog viših ideja, pravde te na kraju zbog Kosova. Njega (Trampa) jako interesuje "zemaljsko carstvo" i samo je na to skoncentrisan.

 2. Deda Micko says:

  Dzabe krecite, videcete uskoro.

 3. Za Srbiju says:

  Nedostaju Mej, Merkel i Rama, pa da antisrpski sastav mentora bude potpun. Ja ne znam šta mi čekamo. Narod mora da se pokrene i da stane uz SPC.

 4. slobo says:

  hahaha

 5. Deda Micko says:

  Da li su ova trojica u nekom srodstvu sa carem Lazarem???

 6. doktrina soka says:

  Ma sta on ima da razgovara sa bilo kime,ima da postuju USTAV DRZAVE SRBIJE I DA SE DRZI REZOLUCIJE UN 1244,a za autonomije po medunarodnom pravu,dati sva prava za MANJINE.Zdravo. PRESTANITE KUVATI MOZAK SRBIMA,SILOVATI SRPSKI NAROD,GORI STE OD AGRESIJE NATO ZEMALJA.

 7. Nina says:

  Ni ovaj diktator Aleksandar ne spominje šta će još biti IZGUBLJENO zbog njegove sulude politike. Vodi srpski narod u veliko i dugo tumaranje za lažnim i nesigurnim obećanjima a krije šta će sve biti izgubljeno. ... Kada je na „pritisak“ velikih sila da se Srbija ujedini sa vekovnim neprijateljima srpskog naroda, prestolonaslednik Aleksandar, pred generalima, govorio o velikoj „pomoći“ i „priznanjima“ koja su data Srbiji kroz obećanja od saveznika, Mišić je uzdahnuo: „Dao Bog, Vaše visočanstvo, da ja dočekam da sa srpskim narodom tumaram balkanskom pomrčinom tražeći obećano, a NE SPOMINJUĆI IZGUBLJENO.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *