Састанак Вучића и Заева, српски председник добио дрес

Sastanak Vučića i Zaeva, srpski predsednik dobio dres

21 novembra 2017

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić sastao se danas sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Tom prilikom, makednoski premijer poklonio je predsedniku Srbije dres Fudbalskog kluba „Vrardar“ sa brojem 9 i sa Vučićevim imenom.

Nakon tet-a-tet susreta, predsednik Vučić sa saradnicima, razgovarao je sa delegacijom makedonske vlade koju predvodi Zaev.

BRNABIĆ: SEDNICA DVE VLADE SLEDEĆE GODINE; ZAEV O NASILJU U SOBRANJU: MI SMO POVUKLI SVOG ČOVEKA, SRBIJA SVOG

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom, da je postignut preliminaran dogovor o zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da se održi krajem februara ili početkom marta naredne godine.

Brnabić je na zajedničkoj pres konferenciji rekla da se na sastanku razgovaralo i o konkretnim projektima i saradnji na kojoj treba da radimo da bismo došli do potpisivanja ugovora na toj zajedničkoj sednici.

Premijerka je zahvalila na podršci Makedonije Srbiji za sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, za koju se Beograd kandidovao.

„Nadam se da ćemo i od EU dobiti podršku, to je značajna stvar za nas“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija uzvratila podrškom Makedoniji za organizaciju Samita digitalizacije naredne godine i stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći, za održavanje tog samita, kao i za sve ostale regionalne inicijative.

Brnabić je naznačila da je poseta Zaeva dobar signal za sve naše dalje projekte.

„To je dobar signal koji govori o tome da sva međusobno eventualno otvorena pitanja treba da rešavmo dijalogom“, podvukla je Brnabić i dodala da je poseta pravi korak u smislu daljeg ekonomskog i trgovinskog povezivanja i učvršćivanja prijateljstva dve zemlje.

ZAEV: DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE VAŽAN I ZA SRBIJU I ZA REGION

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Beogradu da Makedonija poštuje dijalog Beograda i Prištine i da je u interesu Srbije da se pronađe rešenje. Na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić Zaev je rekao da veruje da će uskoro biti nađeno rešenje jer je to važno za Srbiju i njenu evropsku perspektivu, ali i za evropsku perspektivu celog regiona.

Na pitanje novinara o slučaju srpskog diplomate i obaveštajca Gorana Živaljevića koji je bio u makedonskom Sobranju kada su upali demonstranti Zaev je rekao da je pronađeno diplomatsko rešenje, „onako kako to rade prijatelji“.

„Srbija je povukla svog čoveka, mi smo povukli jednog svog čoveka“, rekao je Zaev.

„Vučić i ja smo razgovarali i pronašli prijateljsko rešenje. (…) To je obaveza političara jer građani žele da se unapređuje saradnja“, dodao je Zaev.

Brnabić je rekla da je sa premijerom Makedonije pričala i o Kosovu i članstvu u Unesko i da bi bilo neozbiljno da nisu.

„Niko ne sklanja probleme ispod tepiha, ali važno je da imamo dijalog i da se komunicira o međusobnim potezima pre nego što se oni zvanično dese“, rekla je premijerka.

Ona je dodala da će i u buduće biti tenzija u regionu oko nekih otvorenih pitanja i da je važno da se problemi rešavaju kroz dijalog.

Premijer Makedonije izjavio je da su odnosi Makedonije i Srbije partnerski i dobrosusedski i da su evrointegracije spoljnopolitički prioritet obe zemlje. Zaev je rekao da Srbiju i Makedoniju „sada kao i pre“ povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za dalju saradnju.

On je izjavio da je sa srpskom premijerkom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da je Makedonija podržala predlog da sedište Sekretarijata za transport u okviru Berlinskog procesa bude u Beogradu.

U razgovoru je bilo reči i o ekonomskoj saradnji koja je ocenjena kao dobra, a premijer Makedonije je naveo da je Srbija na trećem mestu trgovinskih partnera Makedonije sa razmenom od oko 700 miliona dolara godišnje. Bilo je reči i o položaju srpske manjine u Makedoniji i makedonske u Srbiji, dodao je Zaev.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rade Kornjaca says:

    Duplo "fuj"...

  2. HG says:

    Soros umirio i jednog i drugog i sada su braca i prijatelji. Sramota!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *