САТ ОТКУЦАВА У ПОНОЋ: Америка на ивици, милион људи у опасности

SAT OTKUCAVA U PONOĆ: Amerika na ivici, milion ljudi u opasnosti

30 septembra 2021

Ako se u američkom Kongresu u poslednji čas ne postigne dogovor o novom budžetu, federalna vlada SAD bi mogla ponovo da bude zatvorena, jer aktuelni zakon o njenom finansiranju ističe danas u ponoć.To bi značilo da oko milion stalno zaposlenih i honoraraca koji rade za federalnu vladu prestaju da obavljaju posao, jer se ne zna odakle će biti plaćeni, prenosi Tanjug.

Od 1980. godine, američka federalna vlada „zatvorena“ je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je potencijalno prvo zatvaranje vlade u mandatu Džozefa Bajdena.

Prinudni odmor za zaposlene, ne zna se kad će plate

Poslednji put je bila zatvorena 2018. jer Kongres nije mogao da usvoji budžet zbog spora sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom o finansiranju zida na granici sa Meksikom.

Kada se federalna vlada zatvori zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor. Doktori, sestre, vojnici, policajci ostaju da rade, kao i pripadnici Agencije za bezbednost saobraćaja. Ali se ne zna kada će biti plaćeni ako se budžet ne usvoji.

Zbog toga što su zatvaranja vlade postala maltene rutinski deo posla, Tramp je 2019. potpisao Akt o fer tretmanu zaposlenih u vladi, koji federalnim radnicima garantuje da će dobiti zaostale plate u slučaju zatvaranja.

Sporni zakon prošao u Predstavničkom domu, ali ne može u Senatu

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je sinoć predlog zakona o suspenziji gornje granice za američki dug, od kog zavisi da li će vlada biti zatvorena i da li će država pasti u docnju u otplati dugova, ali jasno rešenje još uvek nije na vidiku jer će republikanci u Senatu, kako izveštava Si-en-bi-si „minirati“ usvajanje zakona.

Oni su protiv povećanja limita za zaduživanje zemlje i čini se da nameravaju da nateraju demokrate da sami reše pitanje velikih ulaganja u socijalne programe i klimatsku politiku.

Ministarka finansija Dženet Jelen je rekla poslanicima da će SAD oko 18. oktobra ostati bez sredstava za izmirenje svojih finansijskih obaveza.

Ako Kongres ne suspenduje ili ne podigne gornju granicu duga pre isteka tog roka, poslanici će dovesti zemlju u rizik da ne može da ispunjava obaveze, što bi moglo da košta milione radnih mesta, da ugrozi državne benefite i izazove krah na finansijskim tržištima.

Predstavnički dom je usvojio suspenziju limita na dug sa 219 glasova „za“ i 212 „protiv“.

Budući da je izvesno da ovaj zakon neće proći u Senatu, nije jasno šta će demokrate učiniti kako bi se izbeglo neizvršavanje finansijskih obaveza države, navodi američka tv stanica.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Nista neka ne brinu, Vucic vec salje pare. Ima se, moze se.

 2. padre says:

  Ajde ne lupetajte! Uostalom, ako svet zavisi od kretena u amerićkom kongresu, ništa bolje ni ne zaslužuje!

 3. milorad5 says:

  to su samo igrice za puštanje pare i stepenasto postepeno obaranje prenaduvanih berzi,ali to neće još dugo moći da se radi jer svaki sledeći put bi teoretski morali da zatvore vladu USA sve duže i duže,u stvari bilo bi najbolje da zaustave rad vlade na bar god.dana onda bi to možda omogućilo da se izbegne SLOM BERZE ali to ej nemoguće a SLOM je blizu,sa ovom prevarom su kupili možda ŠEST meseci daljeg trange frange šibicarenja a i to zavisi od toga koliko dugo će vlada da bude u hibernaciji i to je sve.SLOM tržišta hartija od vrednosti i time velikih fondova je izvestan i vrlo je blizu, u stvari to je već trebalo da se desi, da nema lažnog knjigovotstva, koje mnoge sada već pokojne igrače na tržištu i dalje prikazuje kao likvidne faktore.Namera jew sa ovim igrama da spreči one koji bi u slomu da profitiraju i obezbedi apsolutnu propast za sve na tom tržištu podjednako.Ulagao ti na crno ili crveno ima da izgubiš.Propast će izbeći samo oni koji na vreme izadju sa tržišta i konvertuju svoja sredstva u REALNA DOBRA pod sopstvenom fizičkom kontrolom i obezbedjenjem,sve ostalo će ispariti.

 4. Hrvacki kralj Cmarislav says:

  Njima je bitno da Pentagon i FED funkcionisu, svi drugi su sustinski nepotrebni i bice izbodeni depopulacijskim otrovom zvanim covid vakcina.

 5. Gospodi Pomiluj says:

  Knez Tame ucenjuje i pritiska Kongres kako bi otpočelo neutralisanje ljudskog viška. Amerika ne može da vrati dugove FED-u pa zato mora da se refinansira sa još mnogo više kredita. Tu sliku i uticaj globalne banke prenosi i na sav ostali svet i zato bi mi trebalo da razumemo kakvi su to odnosi banka-klijent. Ubodeš mu slamku u vratnu žilu i piješ mu krv. Na zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *