САТЕЛИТСКИ СНИМЦИ ОТКРИВАЈУ СВУ СТРАХОТУ ПОЖАРА: Апокалиптичне сцене у Грчкој – „катастрофа библијских размера“ (ФОТО)

SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU SVU STRAHOTU POŽARA: Apokaliptične scene u Grčkoj – „katastrofa biblijskih razmera“ (FOTO)

9 avgusta 2021

ŠUMSKI požari već nedelju dana besne Grčkom, a najgore je na ostrvu Evija, gde je vatra zahvatila oko 20 hiljada hektara, spaljujući i kuće.Satelitski snimci požara u Grčkoj prikazuju razmeru katastrofalne vatrene stihije koja uhištava sve pred sobom.

Oko 200 srpskih turista evakuisano je iz mesta Pefki u banju Edipsos, na drugom delu ostrva Evija, na kom je bilo između 800 i hiljadu naših turista, a polovina je već napustila ostrvo, javlja RTS.

Požar na Eviji još uvek nije pod kontrolom vatrogasaca, a hitne službe širom zemlje i dalje se žestoko bore sa više od deset požara, preneo je „Jutarnji list“.

Prema izveštajima grčke državne televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspevaju da se izbore s požarom koji besni u gradu Pefki.

Volonteri prevoze starije građane brodićima na sigurno.

Gust dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vetar raspiruje vatru prema severnome delu drugog po veličini grčkog ostrva, a velika većina građana je evakuisana.

Kritično i na Peloponezu i u okolini Atine

Prema procenama lokalnog zvaničnika oblasti Mani na Peloponezu, šumski požari uništili su oko 70 odsto regije, preneo je juče „Katimerini“.

– To je katastrofa biblijskih razmera. Reč je o skoro tri četvrtine opštine – izjavila je za ERT zamenik gradonačelnika istočnog Manija, Eleni Drakulaku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Sektor za vanredne situacije uputili su u nedelju posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i tri helikoptera u Grčku da pomognu kolegama i građanima na ostrvu Evija u borbi protiv vatrene stihije. Oni su kasno sinoć stigli u Grčku.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis zahvalio je svim zemljama koje su uputile pomoć njegovoj zemlji u borbi protiv požara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. da da says:

    Nije to satelitski snimak,već snimak iz aviona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *