Satira, terorizam, džihad i krstaši

Satira, terorizam, džihad i krstaši

9 januara 2015

branko-radun-fotoPiše: Branko Radun

Teroristički napad na francuski satirični magazin Šarli Ebdo u kome je ubijeno 12 ljudi je za povod imao karikature koje su objavljenje tokom 2006. Godine na kojima su se ismevali islamisti ali i njihovo viđenje vere proroka Muhameda i Alaha. Ovaj događaj je podigao Francusku i Evropu na noge kao retko koji teroristički akt. Bilo je napada do sada koji su odneli mnogo više života pa se nije u toj meri ustalasala javnost. Zbog čega je to tako?

Pre svega reč je o terorističkom napadu u po bela dana u centru Pariza, a pri tome nisu ubijeni obični “anonimni ljudi” već poznati novinari karikaturisti koji su i bili pod zaštitom policije. Dakle ovo je uznemirilo sve građane, i one iz viših klasa i one iz “centra”, jer se pokazalo da nema bezbednih. Drugo što je bitno – žrtve su novinari pa to u medijima, koji su skloni solidarnosti sa kolegama, dobija na težini. Iako su karikature imale element i izrugivanja jednoj religiji I njenim “svetinjama” u toj meri da su one takve, kao govor mržnje i širenje verske netrpeljivosti nemoguće u Beogradu, Moskvi i drugde, to se nekao stavilo u drugi plan. Osim toga su te antiislamističke karikature bile poznate zbog njihovog istorijata od 2006. a sada su posle terorističkog napada prosto eksplodirale po društvenim mrežama.

No i pored svega u određenoj meri iznenađuje tolika medijska pažnja, masovnost demonstracija i uticaj ovog terorističkog akta na medijsku i političku scenu pre svgea Evrope ali i celog Zapada, pa i sveta. Očigledno je da je ovaj događaj došao kao naručen za narastajući antiislamski pokret na Zapadu koji zagovara militantan odgovor na terorističku pretnju od strane islamista. Konkretnije – ovaj događaj je “dobro došao” onima koji zagovaraju rat protiv islamskog ekstremizma Islamske države, ali i drugih koji smetaju interesima Zapada. Amerika želi da ima podršku EU za svoje antiislamske vojne i strateške akcije a preko ovakvih terorističkih napada se to olakšava. Kad se tako poklope osećanja javnosti, medijska osećanja i interesi velikih igrača dobijete ovakvu kampanju protiv terorizma.

Naravno da toga nije bilo kad je NATO bombardovao RTS i srpske gradove 1999. Jasno je i što nije bilo osude tog terorističkog akta. Isto tako je jasno što niko nije žalio za banjalučkim bebama koje su umrle od posledica uskraćivanja medicinskog tretmana zbog embarga. Imali smo i mi Al Kaidu u BiH devedesetih kad je isto tako ubijala civile na području Evrope, ali to tad Evropu nije zanimalo jer su zajedno sa Amerikom bili protiv Srba i Srbije. Nikom tada nije smetao Bin Laden i njegovi mudžahedini koji su se šetali Sarajevom, dobijali pasoše BiH za zasluge u borbama protiv Srba u kojima su demonstrirali neviđenu brutalnost. Slike sa odsečenim srpskim glavama nikog nisu na Zapadu uznemiravale ili nedaj bože mobilisale na akciju.

Zapadni mediji su uvek bili u službi interesa onih najmoćnijih koji ih kontrolišu. Tako je nekada u Prvom svetskom ratu bilo dosta napisa o srpskim žrtvama u ratnim sukobima jer su im bili potrebni Srbi kao topovsko meso. No ubrzo bi se to posle rata negde zaturilo i zaboravilo. Slično se desilo i u vreme Drugog svetskog rata na primer sa logorom smrti Jasenovcem. O njemu i o stradanju Srba, Jevreja i drugih u NDH se malo zna van ovih prostora, a i to malo uglavnom zahvaljujući činjenici da su tu stradali i pripadnici jevrejske zajednice.

Na žalost ni liberalni krugovi u Beogradu, koji sada prozivaju Srbiju da nedovoljno žali za francuskim žrtvama, nisu mnogo vremena i pažnje posvećivali srpskim civilnim žrtvama u prošlosti. Takav odnos omalovažavanja svojih žrtava a fokus na druge je kombinacija malograđanštine, nacionalnog mazohizma i zavisnosti od stranih centara moći. Na žalost malo ko se iz tih krugova bavio zločinima nad srpskim stanovništvom od strane islamista, i pripadnika Al Kaide (ali i hrvatskih ekstremista) u BiH tokom devedesetih. Njima danas kao uostalom i čitavoj zapadnoj Evropi ni malo ne znače stravični zločini u istočnoj Ukrajini nad proruskim civilnim stanovništvom. Evropske glave mnogo više vrede od srpskih ili ruskih. Možda opet važi onaj princip sto naših za njihovog jednog – sada u smislu da sto naših žrtava vredi kao jedna njihova. Na žalost odnos je još gori po nas od tog “sto za jednog”.

(Vidovdan.org)

KOMENTARI4 komentara

 1. Sale says:

  Jasno mi je da su islamisti zatucani,ali me iznenadilo da i medju Srbima ima takvih.....Verbalni delikt je postojao kod Staljina i Tita....http://www.pressonline.rs/svet/globus/345563/bez-dlake-na-jeziku-ovo-su-naslovnice-sarli-ebdo-o-kojima-je-pricao-ceo-svet.html

 2. Sale says:

  Mnogi nisu svesni da amnestiraju islamske teroriste koji su nekada rezali grkljane Srbima na Kosovu i u Bosni...

 3. Lady Gaga says:

  Ponoviću: zabole me jedna stvar i za jedne i za druge, a Francuska,ta stara veštica i trenutno podguzna muva novonacističe Nemačke dobila je što je zaslužila,kao i ti karikaturisti i novinari koji su se sprdali sa srpskim žrtvama tokom bombardovanja 1999.-te. Što se tih turbanlija,mudžahedina i njihove šmrljave omladine tiče,em se kote ko pacovi,em prave sranja gde god se nađu, te smatram da njihovo divljaštvo i ostrašćenost može da izleči jedino ilovača. Inače,ono nešto što se pretstavlja kao srpski premijer je navelo da će se Srbija zajedno sa pogubljenom Francuskom boriti protivu goniča kamila i terorista u slobodno vreme,a mi,Srbi,poručujemo mu: OSLOBAĐAJ BRE KOSOVO, ZABOLE NAS TUKI I ZA PARIZ I ZA ISLAMSKU DRŽAVU, A AKO SI BAŠ TOLIKO ŠUNTAV, ETO IDI SAM,NEMO NAS DA UVLAČIŠ U SRANJA,MISLIM,IDI,I OSTANI TAMO. P.S. KUVAM PASULJ, SA REBARCA SUVA, GLEDAM TV,A PROGRAM JE DA TE BOG SAČUVA.......onaj opet imo konferenciju za dypeuvlakačke medije.....

 4. Istina says:

  Citajte Dejana Lucica I sve ce vam biti jasno. Srbi apsolutno treba da budu po strain.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *