Saudijci bi da potkupe Rusiju da ne pomaže Asadu

Saudijci bi da potkupe Rusiju da ne pomaže Asadu

8 avgusta 2013

35798_vest_saudi-arabija-zastavaSaudijska Arabija je ponudila Rusiji ekonomske podsticaje, uključujući značajan sporazum o oružju i obećanje da neće osporaviti prodaju ruskog gasa, a zauzvrat traži da Moskva smanji podršku koju pruža sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, saopštili su bliskoistočni izvori.

Sporazum između dva vodeća posrednika u pogubnom građanskom ratu u Siriji predložio je šef saudijske obaveštajne službe princ Bandar bin Sultan, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moksvi prošle nedelje, prenosi Rojters.

Sirijski opozicioni izvori bliski Saudijskoj Arabiji tvrde da je princ Bandar ponudio da kupi rusko oružje u vrednosti od 15 milijardi dolara, kao i garancije da gas iz Persijskog zaliva neće ugroziti poziciju Rusije kao glavnog snabjdevača Evrope gasom.

Zauzvrat, Saudijska Arabija traži od Moskve da smanji podršku koju pruža Asadu i da ubuduće ne blokira nijednu rezoluciju Savjeta bezbednosti UN o Siriji, tvrde ti izvori.

Neimenovani zapadni diplomata na Bliskom istoku kaže da će ruski predsednik teško trampiti snažan uticaj koji Moskva u poslednje vreme ima u regionu, za sporazum o oružju, ma kako značajan bio.

On je rekao da ruski zvaničnici baš i ne vjeruju da Saudijska Arabija ima jasan plan za stabilnost u Siriji ako Asad padne.

Putinov portparol danas nije bio dostupan za komentar o sastanku, kao ni portparol saudijskog ministarstva spoljnih poslova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *