САУДИЈЦИ ЧАЧКАЈУ МЕЧКУ: Иран држи Саудијску Арабију на нишану! (ВИДЕО)

SAUDIJCI ČAČKAJU MEČKU: Iran drži Saudijsku Arabiju na nišanu! (VIDEO)

4 januara 2016

iranian-nuclear-weaponŠiitski Muslimani širom Zaliva osudili su Saudijsku Arabiju nakon što je ubijen poznati šiitski šeik Nimr al-Nimr. Ova provokacija Saudijske Arabije dovela je do niza besnih reakcija Šiita, koji su u subotu uveče upali u zgradu ambasade Saudijske Arabije u Iranu, zapalili je Molotovljevim koktelima a zatim potpuno uništili.

Iranski predsednik Hasan Ruhani osudio je ubistvo šiitskog sveštenika, ali i nepravedno spaljivanje ambasade. Drugi iranski zvaničnik pak nije birao reči. Ajatolah Kamenei, iranski vrhovni vođa, uporedio je vlast Saudijske Arabije sa Daašom, ekstremističkom terorističkom grupom (poznatom i kao IDIS ili IDIL). Naglasio je da je način na koji kraljevstvo ubija svoje protivnike – odsecanjem glave – istovetan interpretaciji islamskog šerijatskog zakona koju koriste vehabije. Istu ideologiju dele saudijski režim i kadrovi IDIS-a.

Uzvratila je i Saudijska Arabija. U nedelju popodne objavila je prekid diplomatskih odnosa sa Iranom.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir naredio je iranskim diplomatama da napuste Saudijsku Arabiju u roku od 48 sati. Saudijske diplomate u Iranu vraćene su u domovinu u subotu uveče, odmah nakon napada na ambasadu.

Početak nemira označio je saudijski ministar unutrašnjih poslova kada je izjavio da je šeik Nimr al-Nimr ubijen zajedno sa 46 drugih zatvorenika.

Šiiti su protestovali u svim mestima gde čine većinu – u Iranu, Libanu i Bahreinu. Iran je radikalne sunitske vladare Saudijske Arabije nazvao kriminalcima i optužio ih za izvršenje čina koji je „neodgovoran i nesmotren“.

Bivši premijer Iraka, Nuri al-Maliki, izjavio je da će nametanje smrtne kazne dovesti do svrgavanja saudijskih vladara, dok su drugi irački političari komentarisali da bi to „otvorilo vrata pakla“ širom nestabilnog i verski zapaljenog regiona.

SAD i Evropska unija su upozorili na produbljivanje sektaških tenzija nakon smrtne kazne. Šeik al-Nimr je ubijen u subotu, zajedno sa 46 drugih zatvorenika, što je najveća masovna egzekucija u Saudijskoj Arabiji u poslednjih 30 godina. Smrtne kazne su sprovedene u 12 zatvora odsecanjem glave ili streljanjem.

Većina optuženih su bili navodno pripadnici Al Kaide i optuženi su za sprovođenje smrtonosnih napada na zapadne ciljeve u Saudijskoj Arabiji između 2003. i 2006. Nimr al-Nimr je bio u grupi od 4 šiitskih aktivista koji su ubijeni ovog vikenda. Oni su osuđeni zbog subverzije i terorizma na suđenjima, koja su međunarodne grupe za pravo odbacila zbog skrnavljenja sudskog procesa. Na snimku ispod možete videti kako Iranci protestuju zbog smrtne kazne ispred ambasada Saudijske Arabije.

Šeik al-Nimr je uhapšen 2012. i optužen za podstrekivanje nasilnih protesta iako su njegove pristalice isticale da je poštovani sveštenik uvek javno pozivao na miran protest. Jedna od njegovih najpoznatijih izjava je: „Moć reči je veća od buke metaka.“

U oktobru al-Nimru nije usvojena žalba na smrtnu presudu. Usledilo je nekoliko međunarodnih poziva na pomilovanje. Iranska vlada je poslala nekoliko izjava u kojima poziva na pomilovanje sveštenikovog života. Na sledećem snimku možete videti kako je napadnuta saudijska ambasada u Teheranu.

Libanski šiitski pokret otpora Hezbolah osudio je potez Saudijske Arabije nazivajući ga ubistvom, dok su iranska Revolucionarna garda pozvala na „žestoku osvetu“ protiv saudijskih vladara.

U Jemenu, gde Saudijska Arabija i koalicija drugih sunitskih arapskih zemalja izvodi vazdušne napade proteklih 9 meseci, većinski šiitski pobunjenici Huti su takođe osudili pogubljenje al-Nimra i obećali osvetu za njegovu smrt. Tokom vikenda je 24 saudijskih vojnika ubijeno u raketnom napadu Huta na graničnu saudijsku provinciju Jizan. Nije jasno da li je napadu prethodila objava smrti al-Nimra.

Saudijski režim je prethodno optužio Iran i Hezbolah za pomaganje Hutima u Jemenu ali je Teheran negirao da daje vojnu pomoć pobunjenicima. Biće validna pretpostavka da Iran i Hezbolah započnu vojnu intervenciju u Jemenu kako bi uzvratili Saudijcima.

Isti odgovor je predviđen i u Siriji, gde Saudijci finansiraju i naoružavaju antivladine grupe, uglavnom radikalne islamističke grupe sa kojima dele vehabijsku fundamentalističku ideologiju. Ove grupe, uključujući Vojsku islama, čiji je lider Zahran Aluš ubijen blizu Damaska u vazdušnom napadu 25. decembra. Saudijski režim javno je zapretio posle ubistva Aluša, uz reči da to ugrožava predstojeće mirovne pregovore u Ženevi o Siriji.

Dom Sauda, koga vodi kralj Salman, nije u prednosti na pregovorima u Ženevi, koje su dogovorili Vašington i Moskva. Saudijci su užasnuti mogućim kompromisom Vašingtona prema Rusiji, prema kome bi politička budućnost Sirije bila odlučena na izborima. Kako je Vašington napustio preduslov da Asad ode sa vlasti kako bi razgovarali, Saudijska Arabija, Turska i ekstremističke grupe u Siriji su ostale jedine koje pozivaju na odlazak Asada.

Ruska vojna intervencija u Siriji od kraja septembra je bila veliki uspeh u smislu stabilizacije sirijske vlade Bašara Asada. Čak je i Obamina administracija nedavno priznala strateški uspeh ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Siriji.

Vojni uspeh se može pripisati i Iranu i Hezbolahu, kao i Iraku koji su doprineli pobedama Sirijske arapske armije na terenu.

Najveći gubitnik su Vašington, London i Pariz, zajedno sa svojim regionalnim saveznicima Saudijskom Arabijom, Katarom i Turskom, koji su pokušali da dovedu do promene režima. Dok Vašington i druge zapadne sile zakašnjeno menjaju taktiku i pokušavaju da političkim procesom dovedu do promene vlasti u Siriji, Saudijci i Turci i dalje vode tajni rat.

Na taj način ruska vojna alijansa u Siriji najviše oštećuje Saudijsku Arabiju i Tursku. Iz ugla Saudijske Arabije, jedan od načina da pokuša da smanje gubitke u Siriji i Jemenu je da potpiri sektaške nerede. Za mnoge ljude, takva kocka je luda. Ali ako Dom Sauda može da isprovocira vatrenu oluju između Sunita i Šiita, što bi zauzvrat još više polarizovalo relacije Vašingtona i Moskve, došli bi do velikog rata u regionu.

Ubistvo poznatog šiitskog sveštenika je varvarsko bezrazložno ubistvo, koje ostavlja zaključak: čisto ludilo ubijanja otkriva patološki proračun koji za cilj ima izazivanje haosa u regionu.

Saudijska Arabija gubi u Siriji, Jemenu, Iraku, Libanu i drugde te su autokratski vladari verovatno zaključili da nemaju mnogo šta da izgube ako idu do kraja i isprovociraju regionalno krvoproliće.

Uputnice

https://www.rt.com/op-edge/327796-saudi-arabia-nimr-cleric-executed/

https://www.rt.com/news/327728-saudi-executes-shiite-cleric/

https://www.rt.com/news/327820-saudi-cut-ties-iran/

(Srbin.info prevod Maja Orlić)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *