САУДИЈЦИ РАЗОЧАРАНИ: Потрошили милијарде на рат у Јемену, а ништа нису урадили!

САУДИЈЦИ РАЗОЧАРАНИ: Потрошили милијарде на рат у Јемену, а ништа нису урадили!

13 децембра 2015

Saudi soldiers stand at attention in froСаудијски агресори су се разочарали деветомесечним ратом у Јемену који не даје никакве резултате, а који је Саудијску Арабију до сада коштао милијарди и милијарди долара.

Исто важи и за њихове савезнике у коалицији, међу којима су САД и још неке арапске државе.

Неки амерички политичари су већ упозорили саудијског министра одбране, Мухамеда бин Салмана, да у Јемену неће доћи до успостављања саудијског режима.

Саудијски званичници су у неколико наврата преговарали у Ријаду са специјалним изаслаником УН у Јемену, Исмаилом Оулдом Шеиком Ахмедом, како би пронашли решење за кризу у Јемену. Саудијски режим је сада већ одустао од својих претходних предуслова за решавање кризе у Јемену.

Овај дугачки рат је такође исцрпео и стрпљење савезника Ријада. Према извештајима од прошле недеље, дошло је до стварања јаза између Саудијске Арабије и њених савезника, нарочито Уједињених арапских емирата (УАЕ), због богатих ресурса у јужним провинцијама Јемена.

Јеменски политичар је у понедељак рекао да је влада УАЕ организовала напад у ком је граната ИСИС-а убила гувернера града Адена.

„Војска УАЕ је умешана у убистов Мухамеда Сада, а ИСИС је само извршио терористички напад“, рекао је Наџи Хесам ал Тајри.

Он је такође навео да је гувернер Адена био подржавалац Мансура Хадија и да је извршавао наређења саудијске војске.

„Све веће размирице између Саудијске Арабије и УАЕ су довеле до пораста броја терористичких напада и убистава“, додао је он.

УАЕ су раније слали плаћенике из Латинске Америке, нарочито Колумбије, у Јемен без договарања са Саудијском Арабијом.

Они су постепено и тајно створили војску латиноамеричких плаћеника који се боре за свргавање јеменске власти у заступничком рату.

У септембру су једне латиноамеричке новине навеле да би се најмање 800 колумбијских држављана ускоро могло борити на страни саудијске коалиције против Јеменаца при чему се на десетине њих већ налазе у овој држави.

Очекује се да ће ова војска учествовати у тренутној офанзиви против револуционарних снага које тренутно држе престоницу Јемена, Сану.

Прва група од око 100 Колумбијаца је стигла у Јемен почетком овог месеца у јужни лучни град Аден.

У петак је извор из краљевске породице обелоданио да је влада Ријада на инвазију Јемена потрошила неколико десетина милијарди долара, изгубивши притом преко 2.000 саудијских војника у сукобу са јеменском војском у протеклих 9 месеци.

„Саудијска Арабија је потрошила преко 200 милијарди саудијских ријала (преко 60 милијарди долара) на рат против Јемена у протеклих 9 месеци“, рекао је Муџтахид.


Муџтахид је саудијски политички активиста за којег се верује да је члан краљевске породице или да добро познаје неког од чланова породице.

Он је додао да је саудијска војска изгубила 2.000 војника у рату са Јеменом, док је преко 4.850 војника рањено.

„Овај рат Саудијску Арабију дневно кошта 750 милиона саудијских ријала (преко 200 милиона долара), а тај новац углавном оде на куповину метака и на логистику“, рекао је Муџтахид.

Саудијци од марта спроводе кампању бомбардовања у Јемену, а до сада су убили на хиљаде цивила под изговором да гађају револуционарне снаге.

Амерички Стејт департмент је у новембру одобрио продају бомби у вредности од 1,29 милијарди долара Саудијској Арабији, упркос извештајима да саудијско краљевство убија и повређује цивиле у ваздушним нападима против побуњеника у Јемену.

Агенција за одбрамбено-безбедносну сарадњу (ДСЦА) Пентагона, која регулише продају оружја страним државама, обавестила је политичаре 13. новембра да је продаја одобрена.

Политичари имају 30 дана да блокирају ово одобрење, али се то готово никада не дешава.

У продају је укључено 22.000 паметних и општенаменских бомби, 1.000 ГБУ-10 Павеwаy ИИ ласерски вођених бомби и више од 5.000 сетова алата за опремање старих бомби опремом за прецизно вођење помоћу ГПС сигнала.

Ове бомбе се шаљу као допуна саудијском арсеналу који је потрошен током ваздушних операција против цивила у Јемену.

Саудијска Арабија бомбардује Јемен већ 259 дана с циљем враћања председника Мансура Хадија на власт. У саудијској агресији је до сада страдало најмање 7.130 Јеменаца, укључујући и стотине жена и деце.

Хади је напустио свој положај у јануару и одбио да размотри своју одлуку упркос позивима револуционара из групе Ансарулах и покрета Хута.

Иако Ријад тврди да бомбардује положаје бораца групе Ансарулах, саудијски ратни авиони уништавају стамбене области и цивилну инфраструктуру.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u