САУДИЈЦИ РАЗОЧАРАНИ: Потрошили милијарде на рат у Јемену, а ништа нису урадили!

SAUDIJCI RAZOČARANI: Potrošili milijarde na rat u Jemenu, a ništa nisu uradili!

13 decembra 2015

Saudi soldiers stand at attention in froSaudijski agresori su se razočarali devetomesečnim ratom u Jemenu koji ne daje nikakve rezultate, a koji je Saudijsku Arabiju do sada koštao milijardi i milijardi dolara.

Isto važi i za njihove saveznike u koaliciji, među kojima su SAD i još neke arapske države.

Neki američki političari su već upozorili saudijskog ministra odbrane, Muhameda bin Salmana, da u Jemenu neće doći do uspostavljanja saudijskog režima.

Saudijski zvaničnici su u nekoliko navrata pregovarali u Rijadu sa specijalnim izaslanikom UN u Jemenu, Ismailom Ouldom Šeikom Ahmedom, kako bi pronašli rešenje za krizu u Jemenu. Saudijski režim je sada već odustao od svojih prethodnih preduslova za rešavanje krize u Jemenu.

Ovaj dugački rat je takođe iscrpeo i strpljenje saveznika Rijada. Prema izveštajima od prošle nedelje, došlo je do stvaranja jaza između Saudijske Arabije i njenih saveznika, naročito Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), zbog bogatih resursa u južnim provincijama Jemena.

Jemenski političar je u ponedeljak rekao da je vlada UAE organizovala napad u kom je granata ISIS-a ubila guvernera grada Adena.

„Vojska UAE je umešana u ubistov Muhameda Sada, a ISIS je samo izvršio teroristički napad“, rekao je Nadži Hesam al Tajri.

On je takođe naveo da je guverner Adena bio podržavalac Mansura Hadija i da je izvršavao naređenja saudijske vojske.

„Sve veće razmirice između Saudijske Arabije i UAE su dovele do porasta broja terorističkih napada i ubistava“, dodao je on.

UAE su ranije slali plaćenike iz Latinske Amerike, naročito Kolumbije, u Jemen bez dogovaranja sa Saudijskom Arabijom.

Oni su postepeno i tajno stvorili vojsku latinoameričkih plaćenika koji se bore za svrgavanje jemenske vlasti u zastupničkom ratu.

U septembru su jedne latinoameričke novine navele da bi se najmanje 800 kolumbijskih državljana uskoro moglo boriti na strani saudijske koalicije protiv Jemenaca pri čemu se na desetine njih već nalaze u ovoj državi.

Očekuje se da će ova vojska učestvovati u trenutnoj ofanzivi protiv revolucionarnih snaga koje trenutno drže prestonicu Jemena, Sanu.

Prva grupa od oko 100 Kolumbijaca je stigla u Jemen početkom ovog meseca u južni lučni grad Aden.

U petak je izvor iz kraljevske porodice obelodanio da je vlada Rijada na invaziju Jemena potrošila nekoliko desetina milijardi dolara, izgubivši pritom preko 2.000 saudijskih vojnika u sukobu sa jemenskom vojskom u proteklih 9 meseci.

„Saudijska Arabija je potrošila preko 200 milijardi saudijskih rijala (preko 60 milijardi dolara) na rat protiv Jemena u proteklih 9 meseci“, rekao je Mudžtahid.


Mudžtahid je saudijski politički aktivista za kojeg se veruje da je član kraljevske porodice ili da dobro poznaje nekog od članova porodice.

On je dodao da je saudijska vojska izgubila 2.000 vojnika u ratu sa Jemenom, dok je preko 4.850 vojnika ranjeno.

„Ovaj rat Saudijsku Arabiju dnevno košta 750 miliona saudijskih rijala (preko 200 miliona dolara), a taj novac uglavnom ode na kupovinu metaka i na logistiku“, rekao je Mudžtahid.

Saudijci od marta sprovode kampanju bombardovanja u Jemenu, a do sada su ubili na hiljade civila pod izgovorom da gađaju revolucionarne snage.

Američki Stejt department je u novembru odobrio prodaju bombi u vrednosti od 1,29 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji, uprkos izveštajima da saudijsko kraljevstvo ubija i povređuje civile u vazdušnim napadima protiv pobunjenika u Jemenu.

Agencija za odbrambeno-bezbednosnu saradnju (DSCA) Pentagona, koja reguliše prodaju oružja stranim državama, obavestila je političare 13. novembra da je prodaja odobrena.

Političari imaju 30 dana da blokiraju ovo odobrenje, ali se to gotovo nikada ne dešava.

U prodaju je uključeno 22.000 pametnih i opštenamenskih bombi, 1.000 GBU-10 Paveway II laserski vođenih bombi i više od 5.000 setova alata za opremanje starih bombi opremom za precizno vođenje pomoću GPS signala.

Ove bombe se šalju kao dopuna saudijskom arsenalu koji je potrošen tokom vazdušnih operacija protiv civila u Jemenu.

Saudijska Arabija bombarduje Jemen već 259 dana s ciljem vraćanja predsednika Mansura Hadija na vlast. U saudijskoj agresiji je do sada stradalo najmanje 7.130 Jemenaca, uključujući i stotine žena i dece.

Hadi je napustio svoj položaj u januaru i odbio da razmotri svoju odluku uprkos pozivima revolucionara iz grupe Ansarulah i pokreta Huta.

Iako Rijad tvrdi da bombarduje položaje boraca grupe Ansarulah, saudijski ratni avioni uništavaju stambene oblasti i civilnu infrastrukturu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *