Saudijska Arabija krenula na Rusiju da je uništi, pa doživela najveći kolaps svih vremena

Saudijska Arabija krenula na Rusiju da je uništi, pa doživela najveći kolaps svih vremena

29 decembra 2014

cv-dsnb7832gfd-600x394Najveći izvođač sirove nafte, Saudijska Arabija, predvidela je deficit od 39 milijardi u 2015. godini. Niska cena nafte, ali i odluka da se ne smanji njena proizvodnja, ozbiljno pritiskaju finansije ove države.

Brojka je objavljena na nacionalnoj televiziji nakon što je usvojen budžet za 2015. godinu.

Procenjuje se da će deficit od trgovine biti najveći ikad zabeležen u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo finansija reklo je da će pokušati da uštedi smanjujući plate, dnevnice i isplate, koji predstavljaju skoro „50% ukupnih troškova budžeta“.

Međutim, ovaj potez bi mogao da razljuti omladinu u Saudijskoj Arabiji, koja se već muči da pokrije troškove života u toj državi.

Kako navodi Međunarodni monetarni fond (MMF), oko dve trećine stanovništva radi za vladu.

Budžet za 2015. godinu uključuje 860 milijardi rijala (oko 229,3 milijardi dolara) troškova i 715 milijardi rijala (oko 190,7 milijardi dolara) prihoda. Saudijska Arabija je obećala da će pokriti razliku svojim rezervama.

Na poslednjem sastanku Organizacije država koje izvoze naftu (OPEC) u Beču, Austrija, Saudijska Arabija je odlučila da ne smanji proizvodnju, iako je cena nafte pala za skoro 50% od leta.

Ministar za naftu Saudijske Arabije, Ali Al-Naimi, rekao je da se izvoz neće smanjiti čak ni ako cena padne na 20 dolara po barelu.

Ovu odluku su neki stručnjaci interpretirali kao pokušaj da se isključe novi igrači iz Severne Amerike koji mogu da se takmiče proizvodnjom nafte iz škriljaca.

Međutim, niska cena nafte takođe pogađa ekonomije Rusije, Irana i Venecuele, pa je očigledno šta smera Saudijska Arabija i po čijem nalogu.

Uprkos ekonomskim sankcijama i niskoj ceni nafte, Rusija je i dalje zdrava i jaka, a državni dug je još uvek mali sa jedva 16% BDP-a u odnosu na druge industrijske države poput Francuske ili Velike Britanije sa državnim dugom od preko 90%.

Neki ekonomisti se plaše da će deficit u 2015. godini biti veći nego što se očekuje, pošto ne bi bilo prvi put da Saudijci potcene brojke.

„Verujem da će 2015. godina biti veoma teška. Mislim da će pravi deficit iznositi oko 200 milijardi rijala (oko 53 milijarde dolara) zato što se očekuje da će pravi prihodi biti niži od procenjenih“, rekao je saudijski ekonomista Abdulvahab Abu-Daheš. „Troškovi u budžetu nisu u skladu sa oštrim padom cene nafte“, rekao je on.

Kako navodi ministarstvo finansija Saudijske Arabije, fiskalna 2014. godina ima deficit od 54 milijarde rijala (14,4 milijarde dolara), prvi deficit od 2009. godine.

Iznenađujuće je da zapadni vlastelini nisu očekivali ovakav ishod kada su sklopili svoj dogovor sa saudijskim marionetama.

S druge strane, možda i jesu, ali ih nije briga za to što se saudijsko stanovništvo teroriše radi „obuzdavanja“ Rusije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. FORum LIvii says:

    odnosu na druge industrijske države poput Francuske ili Velike Britanije sa državnim dugom od preko 90%. Drzavni dug Japana je 300% BDP !!!

  2. ARTILJERAC says:

    Sledeća godina će biti mnogo lepša kad propadne dolar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *