Саудијска Арабија купује руско оружје

Saudijska Arabija kupuje rusko oružje

14 jula 2017

Rusija je potpisala predugovor kojim se predviđa prodaja oružja i vojne tehnike Saudijskoj Arabiji u vrednosti od tri i po milijarde dolara. Ako se realizuje taj ugovor, biće to prvi prodor Rusije na to bogato tržište. Do sada su Rusi imali pregovore o prodaji vojne tehnike Saudijskoj Arabiji, koji su dosezali sumu od 20 milijardi dolara, ali nikada nisu realizovani. Sada su šanse Rusije veće zato što do kraja godine u Moskvu treba da dođe, prvi put, kralj Salman al Saudi.

Jedan od uslova za prodaju oružja je da se Saudijskoj Arabiji prodaju tehnologije kako bi ona sama mogla da proizvodi pešadijsko naoružanje. Hoće li Moskva pristati na to tek treba da se dogovore. Najverovatnije je da će biti postignut dogovor o proizvodnji čuvenih „kalašnjikova“.

Za poslednje dve decenije Saudijska Arabija je bila zainteresovana da kupi od Rusije vojne helikoptere, tenkove T-90 pa PVO sisteme „S-400 trijumf“ i „Antej-2500“. Generalni direktor korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov kaže da Saudijci stalno pitaju za „iskandere“, ali oni su na spisku oružja koje nije za prodaju. Njega može da dobije Belorusija kao najbliži saveznik, ali ne i arapske zemlje koje bi ga vrlo brzo mogle prosledit Amerikancima.

Za vreme nedavnog boravka novog predsednika SAD Donalda Trampa u Saudijskoj Arabiji bio je potpisan ugovor o kupoprodaji vojne tehnike na čak 110 milijardi dolara. Nikada Amerikanci do sada „u paketu“ nisu potpisali takav dogovor sa bilo kojom zemljom. U odnosu na američki ugovor, suma ruskog predugovora je zaista mala, ali bi Moskva bila zadovoljna i sa prodajom od 3,5 milijardi dolara. Do sada su Rusi Saudijskoj Arabiji prodali, pre desetak godina, samo 10.000 „kalašnjikova“ za tamošnju policiju.

U Moskvi ne gaje iluzije da bi Saudijska Arabija mogla postati značajan kupac ruskog oružja, ali ne žele da prekidaju pregovore i kvare odnose, jer Egipat uzima kredite od Saudijske Arabije da bi kupio baš rusko oružje. Šta je realno u toj kupoprodaji oružja.

IGRA OKO IRANA

KAD su pre pet godina Saudijci obećavali da će da kupe od Rusa vojnu tehniku vrednu 20 milijardi dolara, oni su postavljali uslov da se Iranu ne prodaje S-300. Generalni direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov kaže da je to bila saudijska igra, jer nisu kupili ni za kopejku ruskog oružja. Naravno, Moskva ih nije poslušala, već je 2016. godine isporučila Iranu sisteme S-300 u vrednosti od milijardu dolara.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Saudi Arabija je glavni saveznik Izraela i finansijer sirijskih terorista. Ruska politika vise nije tajna, osim za ljude kojima su virusi pojeli mozak. Pod prividom biznis operacije, Rusija pomaze sluge Izaraela, iste one protiv kojih, toboze, vodi rat u Siriji. Muka mi je od Rusa.

  2. Beli Orao says:

    E moj Gorane ! Ameri su bolji od Rusa oni prodaju i jednima i drugima i to 10 do 12 puta više !! Pa se ti sad smuči koliko hoćeš!!!Da Srbija ima pravi vladu dobila bi ruske baze koje bi bile snabdjevene i iskaderima i s-500 i mitovima najmodernijim ,vjeruju mi ,ali ali.......!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *