САУДИЈСКА АРАБИЈА ПРЕТИ АМЕРИЦИ: Пуца савезништво!

SAUDIJSKA ARABIJA PRETI AMERICI: Puca savezništvo!

5 aprila 2019

Saudijska Arabija je zapretila SAD da će prekinuti transakcije u dolarima prilikom prodaje nafte, ako Vašington usvoji zakon protiv kartelizacije, NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act), koji će omogućiti američkoj Vladi da podnosi tužbe protiv država članica OPEK-a, javlja Rojters.

Prema podacima izvora britanske agencije, vlasti Saudijske Arabije nekoliko meseci razmatraju ovu opciju. Oni su već saopštili predstavnicima SAD da Rijad može da prekine transakcije u dolarima ako taj zakon bude usvojen, saopštava agencija. Osim toga, ovaj plan Saudijci su takođe osuđivali sa drugim članovima OPEK-a.Kako navodi Rojters, šanse da dokument bude usvojen i stupi na snagu nisu baš velike. Ipak, ta činjenica da Rijad razmatra mogućnost otkazivanja od transakcija u američkim valutama prilikom zaključivanja naftnih dogovora pokazuje nezadovoljstvo Saudijske Arabije mogućnošću uvlačenja u antimonopolske parnice u američkim sudovima, objavila je agencija.

Zakon u sadašnjem obliku predviđa davanje američkim sudovima nadležnosti da razmatra antimonopolske tužbe protiv država OPEK-a i drugih država koje učestvuju u zaverama kartela na naftnom tržištu. Istovremeno, i nezakonito priznavanje svih zajedničkih akcija Vlada drugih država koje su usmerene na ograničavanje proizvodnje nafte i ustanovljavanje cena na nju. Ministar energetike SAD Rik Peri je ranije upozorio Kongres da usvajanje zakona može stimulisati opšti rast cena nafte.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Budi Bog s nama says:

    Pa vidite dragi moji, američka politika vas je samo ubeđivala da sipate naftu na njenu vodenicu, a pošto ste vi glupi a oni znaju šta rade daće vam od 10 do 15 % fer Play. Ali malo morgen fer, samo sklonite iz vaše zemlje njihov kapital i valutu, banke i korumpirane političare koji rade za njih i bićete im prijatelj kao Asad, jer on upravo nema ništa tuđe, samo svoje, a Putin nastoji da uredi svoju zemlju po tom pravilu a paralelno radi i po svetu, jer tako ostvaruje saveznike i još bolje rezultate. Prosto? Ili što bi Rusi rekli Prosta?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *