САУДИЈСКИ ЗВАНИЧНИК: Терористички напад; Хути – Ракетирали смо нафтно постројење

SAUDIJSKI ZVANIČNIK: Teroristički napad; Huti – Raketirali smo naftno postrojenje

23 novembra 2020

NEIMENOVANI zvaničnik Saudijske Arabije iz Ministarstva energetike potvrdio je danas da je došlo do požara u rezervoaru za gorivo u stanici za distribuciju naftnih derivata na severu grada Džeda, navodeći da je to posledica „terorističkog napada projektilom“, prenosi saudijska državna agencija SPA.

Prema navodima tog izvora, vatrogasni timovi su ugasili požar, u kojem nije bilo žrtava niti je iko povređen, prenosi Rojters.On je dodao da to nije uticalo na saudijsku kompaniju Armako da snadbeva gorivom svoje kupce.

Prethodno su danas jemenski pobunjenici Huti saopštili da su novom krstarećom raketom pogodili saudijsko naftno postrojenje u lučkom gradu Džeda, samo nekoliko sati nakon što je završen onlajn samit lidera G20, kojem je predsedavala Saudijska Arabija.

Kako navodi AP, video snimci objavljeni na društvenim medijima pokazuju da je došlo do požara u naftnom postrojenju u Džedi pre zore. Na satelitskim fotografijama koje su kasnije objavljene takođe se vidi požar.

Portparol vojnih snaga Hutija, brigadni general Jehija Sarije, naveo je ranije na Tviteru da su pobunjenici ispalili novu krstareću raketu „kuds-2“ na to postrojenje.

On je objavio i satelitske fotografije sliku koja se podudara sa fabrikom sirovina naftne kompanije Armako, u kojoj se u rezervoarima čuvaju naftni proizvodi.

Reč je o objektu koji se nalazi jugoistočno od međunarodnog aerodroma „Kralj Abdulazis“ u Džedi, velikog aerodroma na kojem sleću muslimanski hodočasnici na putu do obližnje Meke.

Na snimcima objavljenim na internetu vidilo se kako gori područje sa cisternama koje nalikuje velikoj fabrici, a čule su se sirene i policijska vozila kod autoputa u blizini objekta.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gil Bejts says:

    A staru su ispalili?! Blago njima imaju dve rakete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *