САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН – АМЕРИКА жели да употреби силу против Северне Кореје

SAVET BEZBEDNOSTI UN – AMERIKA želi da upotrebi silu protiv Severne Koreje

6 jula 2017
 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je vanrednu sednicu povodom rekete koju je Severna Koreja u utorak, kako je saopšteno, uspešno lansirala.

SAD su spremne da upotrebe sve svoje mogućnosti, uključujući vojnu silu, kako bi izmenile ponašanje Severne Koreje, izjavila je stalna predstavnica SAD u UN Niki Hejli na vanrednoj sednici SB UN.

„Destabilizirajuća eskalacija Severne Koreje je pretnja svim državama u regionu i van njega. Te akcije brzo zatvaraju mogućnosti diplomatskog rešenja. SAD su spremne da upotrebe čitav arsenal svojih mogućnosti kako bi zaštitile sebe i svoje saveznike. Jedan od naših instrumenata je značajna vojna moć. Upotrebićemo je ako zatreba“, kazala je Hejlijeva.

SAD se spremaju da u bliskoj budućnosti podnesu SB UN rezoluciju o Severnoj Koreji, saopštila je Hejlijeva.

Ona je rekla da Amerika namerava da uvede sankcije ne samo protiv Pjongjanga, već i protiv svih država koje posluju sa Severnom Korejom.

„Kako bi Severnu Koreju skrenuli sa puta vojne eskalacije, treba da uradimo više. Nećemo gledati samo na Severnu Koreju, veći na svaku drugu državu koja odluči da posluje sa tim odmetnutim režimom“, izjavila je Hejlijeva na sednici SB UN.

Za stalnog predstavnika Francuske u UN Fransoa Delatra, odgovor na poslednja raketna testiranja Severne Koreje mora da bude rezolucija SB UN kojom se pooštravaju sankcije Severnoj Koreji.

On je izrazio nadu da će članovi SB UN dati jak odgovor na ponašanje Pjongjanga.

Rusija je pozvala sve države da podrže inicijativu Moskve i Pekinga za mirno rešenje krize na Korejskom poluostrvu, izjavio je zamenik ruskog stalnog predstavnika pri UN Vladimir Safronkov.

On smatra da su predlozi Kine i Rusije dobra platforma za početak rešavanja severnokorejske krize.

Ruski stalni predstavnik je siguran da treba isključiti mogućnost korišćenja vojnih mera i pozvao je strane da hitno prekinu sa raspoređivanjem kompleksa protivraketne odbrane THAAD.

Što se tiče sankcija, on smatra da one severnokorejski problem „vode u ćorsokak“.

I stalni predstavnik Kine pri UN smatra da se ne sme vojnim putem reagovati na situaciju na Korejskom poluostrvu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *