Savet bezbednosti UN sazvao hitnu sednicu

Savet bezbednosti UN sazvao hitnu sednicu

28 avgusta 2014

141181_0408-savet-bezbednosti-foto-ap-fonetap_fSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće kasno popodne hitan sastanak o krizi u Ukrajini, posle izveštaja da je Rusija poslala hiljade vojnika kako bi podržala proruske snage na istoku Ukrajine. Rusija negira te izveštaje, dok raste broj žrtava u sukobima.

Prema tvrdnjama NATO-a, najmanje 1.000 vojnika nalazi se na terenu, kao podrška proruskim snagama, koje se bore protiv vlasti u Kijevu od aprila, dok Rusija insistira da na teritoriji Ukrajine nema njenih vojnika, preneo je AfP.

Vlasti u Kijevu, saopštile su u sredu da je ruska vojska preuzela kontrolu nad ključnim pograničnim gradom Novoazovskom, kao i nad više okolnih sela duž jugoistočnog graničnog pojasa.

Ukrajinska vojska takođe tvrdi da je ruski bataljon postavio svoje punktove u blizini sela u istoj oblasti.

Takođe danas, američki predsednik Barak Obama, sastaće se s visokim zvaničnicima nacionalne bezbednosti, s kojima će razgovarati o optužbama da je Rusija poslala vojsku u Ukrajinu, kao i o mogućnosti napada na Siriju, protiv pripadnika Islamske države.

Optužbe Kijeva da ruska vojska učestvuje u borbama u jugoistočnoj Ukrajini na strani proruskih separatista dodatno su zaoštrile odnose Moskve sa Zapadom i zasenile današnje izveštaje o granatiranju Donjecka, gde je poginulo 11 osoba.

Prema tvrdnjama koje je izneo ukrajinski predsednik Petro Porošenko “ruske trupe ušle su na teritoriju Ukrajine”, zbog čega je on odložio planiranu posetu Turskoj i sazvao hitan sastanak Saveta za bezbednost i odbranu, prenele su agencije.

„U toku je kontraofanziva ruskih trupa i jedinica proruskih snaga na jugoistoku Ukrajine“, saopštio je ukrajinski Savet.

Nato je potvrdio učešće ruskih trupa u borbama u Ukrajini, navodeći da se na strani separatista bori više od 1.000 ruskih vojnika.

„Oni podržavaju separatiste, bore se zajedno sa njima i među njima“, rekao je neimenovani oficir Nato koji je ocenio da je aktivnost pripadnika ruske vojske u Ukrajini pojačana poslednjih nedelja.

Evropska unija pozvala je tim povodom Moskvu da obustavi svaku formu neprijateljstva na granici „što uključuje i promet oružja i vojske u Ukrajinu“.

Prema rečima Maje Kocijančić, portparolke visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, Ketrin Ešton, Brisel je „duboko zabrinut poslednjim razvojem događaja, uključujući izveštaje o onom što se događa na terenu“.

Ministri spoljnih poslova EU će se sutra i u subotu sastati u Milanu na neformalnom sastanku na kom će, takođe, biti reči o ukrajinskoj krizi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru rekla ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da izveštaji o novim upadima ruske vojske na teritoriju Ukrajine moraju biti razjašnjeni, saopštio je njen portparol Štefen Zajbert.

„Najnoviji izveštaji o prisustvu ruskih vojnika na ukrajinskoj teritoriji moraju biti objašnjeni. Ona je istakla da Rusija ima veliku odgovornost da smiri situaciju i da nadgleda svoje sopstvene granice“, naveo je Zajbert u saopštenju.

Ambasador Ukrajine u EU Kostantin Jelisijev pozvao je danas na vojnu pomoć Brisela „velikih razmera“.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) održala je danas vanrednu sednicu na temu razvoja situacije u Ukrajini, nakon što su se pojavili izveštaji da su ruske snage prešle ukrajinsku granicu i ušle na teritoriju te zemlje.

Ukrajinski predstavnik u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Igor Prokopčuk saopštio je kako su ruske snage zauzele grad Novoazovsk, ocenjujući to kao „direktnu invaziju ruske vojske na jugoistok Ukrajine“ i akt agresije.

Ruski predstavnik u OEBS Andrej Kelin negirao je međutim tvrdnje o učešću ruske armije u oružanim sukobima u Ukrajini, navodeći da te „optužbe nemaju smisla“.

Kelin je takođe istakao kako Rusija ne snabdeva proruske aktiviste u Ukrajini vojnom opremom.

Američki ambasador u Kijevu Džefri Pjat rekao je da „poveći broj ruskih vojnika direktno interveniše u borbama na ukrajinskoj teritoriji“, dodavši da je Moskva „direktno umešana u sukobe“ i da je uputila svoje najnovije vazduhoplovne odbrambene sisteme, uključujući SA-22.

Portparol Stejt Departmenta Džen Psaki rekla je da je Vašington svestan „nespremnosti ruske vlade da kaže isitnu čak i kada njeni vojnici uđu skoro 50 kilometara unutar Ukrajine“.

Psaki je dodala da bi američki predsednik Barak Obama i državni sekretar Džon Keri mogli da iznesu eventualne mere protiv Rusije na samitu NATO iduće nedelje u Velsu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je danas SAD, EU i zemlje G7 da zamrznu rusku imovinu dok se ruske snage ne povuku sa teritorije Ukrajine.

Jacenjuk je, na sednici vlade, zatražio od „SAD, EU i zemalja G7 da zamrznu rusku imovinu i finansije sve dok Rusija ne povuče oružane snage, opremu i agente“.

Vođa proruskih aktivista iz Istočne Ukrajine Aleksandar Zaharčenko izjavio je kako pripadnici ruske vojske tokom odsustva dolaze da se bore protiv ukrajinske vojske, objavila je ruska državna televizija.

„Među nama se bore vojnici, koji radije svoj odmor provode sa nama, među braćom, koja se bore za svoju slobodu, nego na plaži“, rekao je Zaharčenko.

Prema izveštajima iz Donjecka, ukrajinska vojska je sinoć izvela artiljerijski napad na grad pri čemu je najmanje 11 ljudi poginulo.

Izvori iz Donjecka naveli su da su granate teško oštetile gradsku bolnicu i nekoliko stambenih zgrada, kao i da ukrajinski avioni nadleću grad i dostavljaju pomoć iz vazduha trupama koje su blokirane na području aerodroma.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *