САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ: Вето САД на резолуцију о повлачењу одлуке о Јерусалиму (ВИДЕО)

SAVET BEZBEDNOSTI: Veto SAD na rezoluciju o povlačenju odluke o Jerusalimu (VIDEO)

18 decembra 2017

Sjedinjene Američke Države stavile su danas veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke američkog predsednika Donalda Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Saveta glasale za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je reč o spornoj Trampovoj odluci donetoj ranije ovog meseca, ocenjuje Rojters.

U tekstu rezolucije o kojem je Savet bezbednosti UN večeras glasao, a koji je pripremio Egipat, izražava se „duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalima“, premda se ne pominju ni SAD ni Tramp, navodi britanska agencija.

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jersualimu.

Diplomate su, uoči glasanja, rekle da nacrt rezolucije ima široku podršku među 15 članica Saveta bezbednosti i da će, iako su male šanse da rezolucija bude usvojena, ovo glasanje dodatno izolovati Trampa kad je reč o pitanju Jerusalima.

Neposredno uoči glasanja, Izrael je izrazio uverenje da će SAD uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom bi se Tramp pozvao da povuče svoju odluku o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela.

Denon je pozvao sve strane da sednu za pregovarački sto jer je to, kako je istakao, jedini put napred.

„Ne treba da dolaze u Savet bezbednosti, niti u Generalnu skupštinu, to je gubljenje vremena. Jedini način da se ostvari pomak jesu direktni pregovori“, istakao je izraelski ambasador.

Tramp je napravio oštar zaokret u odnosu na višedecenijsku politiku SAD kada je ranije ovog meseca priznao Jerusalim za prestonicu Izraela, razgnevivši Palestince.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *