САВЕТ ИЗ АМЕРИКЕ ШОКИРАО АЛБАНЦЕ: „Требало би да одустанете од идеје велике Албаније“

SAVET IZ AMERIKE ŠOKIRAO ALBANCE: „Trebalo bi da odustanete od ideje velike Albanije“

30 oktobra 2019

Danijel Server, jedan od najistaknutijih poznavalaca Balkana u Vašingtonu, učestvovao je na konferenciji „Sjedinjene Američke Države na Zapadnom Balkanu“.

Američki ekspert za Balkan naglasio je da bi Albanija i Kosovo trebalo u potpunosti da napuste ideju o “velikoj Albaniji”, zato što bi to, kako je rekao, moglo da ima destabilizirajuće i katastrofalne posledice, prenosi KoSSev.U vezi sa odlukom od 18. oktobra u vezi sa pregovorima, Server je rekao da bi Francuska i Holandija trebalo da se stide svog stava prema Albaniji i Severnoj Makedoniji, ali da to ne bi trebalo da spreči Albaniju da napreduje i nastavi da insistira na članstvu, što se neće dogoditi, eventualno još nekoliko godina, čak i da se otvore pregovori, rekao je Danijel Server.

“Ova država je postigla fantastičan napredak, članica je NATO-a i kandidat za članstvo u EU. Pre 22 godine zemlja je bila u haosu sledeći piramidalne šeme. Prošli ste kroz spektakularni ekonomski razvoj i ispunili kriterijume za otvaranje pregovora, političke okolnosti su to zaustavile. Francuska i Holandija bi trebalo da se stide onoga šta su uradile sa Albanijom i Severnom Makedonijom“, rekao je.

„Pitanje je kako odgovoriti na veliko kašnjenje u prepoznavanju dostignuća na koje su Skoplje i Tirana ponosni. Razočarani ste i frustrirani, razumem, ali to vas neće pomaknuti napred. Odgovor je u posvećenosti reformama, vi ste i dalje kandidat koji može napredovati čak i bez takozvanih pregovora. Oni ne bi trebalo da odgađaju sprovođenje evropskog pravnog okvira. Većina koristi dolazi iz reformi koje ćete sprovesti. Ovo kašnjenje će odložiti eventualni ulazak koji se ionako neće dogoditi dugi niz godina“, dodaje Danijel Server.

On kaže da „postoje dva glavna pitanja, vladavina zakona i političko ponašanje“.„Umorni ste od onih koji propovedaju vladavinu zakona, treba vam to ne zbog nas već zbog vas samih, vaše su institucije bolje, ali nedostaje vam kultura zakonitosti, nije lako i priznajem da i u Americi ima nedostataka, ali vladavina zakona mora preovladati“, zaključuje.

„Pitanje je, da li će Albanci živeti u šest različitih balkanskih zemalja ili će osporiti teritorijalni sporazum? Albanija i Kosovo bi morali da zahtevaju promenu granica. Vašington i Berlin to nikada ne bi prihvatili, bilo bi katastrofalnih i destabilizirajućih posledica. Albanija i Kosovo moraju da se pobrinu o svojim unutrašnjim problemima da bi održali dobre odnose i negovali dobre odnose sa Albancima koji žive u drugim zemljama. Ni u čemu vas Francuska i Holandija ne mogu sprečiti da napravite takvu Albaniju i nadam se da ćete napraviti pravi i mudar izbor“, kaže.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ja pametan, A ti? says:

  E pametno, i ja im to isto kao prijatelj neprijatelju pričam. Još samo da odustanu od ideje da je Kosovo njihovo, jer se to upravo njima najviše i isplati, Srbija bi morala iz budžeta da izdvaja za nerazvijeno područje Kosova i Metohije. Upravo u toj i takvoj fazi oni i jesu doživeli procvat svoje dežele. Bog će ga znati, a opet sve i pripada Bogu, a gde je bes, gnev i krv, tu će biti i sud Božiji, da oladi glave usijane.

 2. Miraš says:

  Šta su za Servera KATASTROFALNE POSLEDICE? To što bi se po istom principu i Grčka mogla da traži da joj se pripoji deo Albanije naseljen Grcima, a Srpska po istom principu može da se pripoji Srbiji. Zatim albanska manjina u Grčkoj Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori tražiće da se njihova većinska naselja pripoje Albaniji. Pored Srbije otvara se pitanje granica još u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, BIH i delimično i u samoj Albaniji, dakle u 6 država na Balkanu. Katalonci nemaju ni jednu državu, a Albanci bi priznanjem Kosova dobili dve ili jednu veliku Albaniju, poredeći i sa jednom i sa drugom mogućnošću Katalonci su uvek oštećeni. Zašto Šiptari da imaju više prava od Katalonaca? Po čemu su oni izuzetniji od Katalonaca? Koliko još takvih teritorija ima u Evropi koje bi mogle da se otcepe po etničkom principu? Belgija, zatim Severna Irska bi mogla da odustane od sadašnjeg rešenja. Zatim Škotska bi dobila vetar u ledja na novom referendumu. Ima još dosta primera u zapadnoj Evropi. ... Po istom principu Rusi u Ukrajini mogu da traže pripajanje Rusiji.

  • Istina says:

   Po istom principu će Rusi u Ukrajini tražiti pripajanje Rusiji, kao što je traženo na Krimu a u narednih 5 godina dolazi do kraha Jevrope, jer će svoja prava tražiti svaka manjina koja broji 150.000 hiljada ljudi u svakoj državi EU, zato polako ali sigurno dolazimo do one EU kojoj se vraća sve kao bumarang za ZLODELA koja su radili Afričkim, Bliskoistočnim i Balkanskim narodima. Evropi nema spasa, naročito valuti €uro koji uz pomoč Ruske i Kinezke kupovine zlata gubi svake šanse za obstanak i čežnji ka hiperinflaciji jer nema kredibilnosti izvan J€vrope a i pokrića su mu slična USA dolaru... Zato pustimo vremenu vreme sve će izplivati na površinu...

 3. dijagnoza hrvat says:

  kaubojima verujem jednako kao i šiptarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *