САВЕТ: Одвојите воће од поврћа

SAVET: Odvojite voće od povrća

4 maja 2017

Koje namirnice treba čuvati u frižideru, a koje van njega, zašto voće i povrće ne treba mešati, šta će se dogoditi ako otvarate rernu tokom pečenja – neka su od pitanja o kojima novajlije u kuhinji ni ne razmišljaju. Čak i ljudi koji sebe smatraju veštima sa varjačom prave početničke greške u kuhinji. A ovo su neke od najčešćih.

Zajedno držite voće i povrće – Mnogi u poslednju fioku frižidera stave sve voće i povrće koje imaju, što je greška jer se namirnice tako lakše kvare. Pored povrća ne treba da ostavljate banane i jabuke, jer one sadrže gas etilen koji ih može pokvariti.

Čuvate vruću hranu u plastičnim posudama – Kada kuvate, uvek treba da sačekate da se hrana ohladi pre nego što je prebacite u plastičnu posudu. Ako to uradite ranije, hemikalije „zaslužne“ za gojaznost i neke tipove raka, ulaze neometano u hranu.

Otvarate rernu – Neki kuvari ne mogu da odole proveravanju jela dok se priprema, ali greše jer tako produžavaju vreme pečenja, a može se dogoditi i da hrana bude nejednako zagrejana.

Sve stavljate u frižider – Meso, riba i sir čuvaju se u frižideru, ali mnoge namirnice, poput patlidžana, paradajza, meda, džema, senfa, grožđa, torti, pa čak i putera ne moraju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *