САВЕТИ: Како да презими лимун у саксији

САВЕТИ: Како да презими лимун у саксији

12 новембра 2016

26-limun-u-saksiji_620x0

ПИТАТЕ се како спречити опадање цветова, лишћа и плодова лимуна и које је најбоље место за презимљавање ове изузетно нежне и осетљиве медитеранске биљке? Ево одговора:

* Да би добро напредовао лимуну је потребно много светлости, али и обилно заливање, нарочито од маја до септембра. Током јесени постепено смањујте заливање, а зими га заливајте на 10 до 20 дана, најбоље кишницом или прокуваном и охлађеном водом.

* Док се развијају пупољци и цветови, температура ваздуха не би смела да прелази 25 степени Целзијусових. За развитак плодова оптимално је око 22 Ц, а за оплодњу, формирање и почетни раст плодова од 15 до 17 степени.

* Током зиме лимуну највише одговара јужна страна са доста светлости, температура од 5 до 10 степени и минимална влажност ваздуха. За допунско осветљење можете да користите био сијалице од 40 вати.

* Просторију повремено проветравајте, јер ће у лишће почети да се коврџа, жути и опада ако је претопло.

* Младу биљку пресађујте сваке године у за три броја већу саксију, а касније два пута годишње промените само површински слој земље. За пресађивање користите специјалну мешавину за цитрусе.

* Пре пресађивања на дно саксије обавезно ставите дренажни слој, а два месеца касније биљку прихрањујте специјалним ђубривом за цитрусе или осмокотом. Једном недељно лимун фолијарно прихрањујте Wuxal-om.

* Престаните са ђубрењем од септембра до фебруара. Да бисте спречили хлорозу и добили тамнозелену боју лишћа прихраните лимун течним гвожђем када је то неопходно.

* Неопрашивање и сув ваздух изазивају опадање цветова (потребна им је влажност 50-60%), а недостатак азота доводи до губитка плодова. Опадање листова је последица недостатка светла у току зиме и заливања хладном водом, или држања саскије на хладном поду. На температури земљишта нижој од 12 степени престаје упијање хранљивих материја и воде. Пошто се земљиште спорије загрева од ваздуха и лишћа, корен није у могућности да из земље упија довољно воде потребне за интензивно испаравање влаге из лишћа. То такође може да изазове и опадање цветова, пупољака и плодова. Решење је да биљку заливате меком водом собне температуре и преместите са пода на покретно постоље или саксију са точкићима.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u