САВЕТИ: Како да презими лимун у саксији

SAVETI: Kako da prezimi limun u saksiji

12 novembra 2016

26-limun-u-saksiji_620x0

PITATE se kako sprečiti opadanje cvetova, lišća i plodova limuna i koje je najbolje mesto za prezimljavanje ove izuzetno nežne i osetljive mediteranske biljke? Evo odgovora:

* Da bi dobro napredovao limunu je potrebno mnogo svetlosti, ali i obilno zalivanje, naročito od maja do septembra. Tokom jeseni postepeno smanjujte zalivanje, a zimi ga zalivajte na 10 do 20 dana, najbolje kišnicom ili prokuvanom i ohlađenom vodom.

* Dok se razvijaju pupoljci i cvetovi, temperatura vazduha ne bi smela da prelazi 25 stepeni Celzijusovih. Za razvitak plodova optimalno je oko 22 C, a za oplodnju, formiranje i početni rast plodova od 15 do 17 stepeni.

* Tokom zime limunu najviše odgovara južna strana sa dosta svetlosti, temperatura od 5 do 10 stepeni i minimalna vlažnost vazduha. Za dopunsko osvetljenje možete da koristite bio sijalice od 40 vati.

* Prostoriju povremeno provetravajte, jer će u lišće početi da se kovrdža, žuti i opada ako je pretoplo.

* Mladu biljku presađujte svake godine u za tri broja veću saksiju, a kasnije dva puta godišnje promenite samo površinski sloj zemlje. Za presađivanje koristite specijalnu mešavinu za citruse.

* Pre presađivanja na dno saksije obavezno stavite drenažni sloj, a dva meseca kasnije biljku prihranjujte specijalnim đubrivom za citruse ili osmokotom. Jednom nedeljno limun folijarno prihranjujte Wuxal-om.

* Prestanite sa đubrenjem od septembra do februara. Da biste sprečili hlorozu i dobili tamnozelenu boju lišća prihranite limun tečnim gvožđem kada je to neophodno.

* Neoprašivanje i suv vazduh izazivaju opadanje cvetova (potrebna im je vlažnost 50-60%), a nedostatak azota dovodi do gubitka plodova. Opadanje listova je posledica nedostatka svetla u toku zime i zalivanja hladnom vodom, ili držanja saskije na hladnom podu. Na temperaturi zemljišta nižoj od 12 stepeni prestaje upijanje hranljivih materija i vode. Pošto se zemljište sporije zagreva od vazduha i lišća, koren nije u mogućnosti da iz zemlje upija dovoljno vode potrebne za intenzivno isparavanje vlage iz lišća. To takođe može da izazove i opadanje cvetova, pupoljaka i plodova. Rešenje je da biljku zalivate mekom vodom sobne temperature i premestite sa poda na pokretno postolje ili saksiju sa točkićima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *