САВЕТНИК БИВШЕГ ШЕФА ЦИА ПРИЗНАО: Србију смо више бомбардовали него ИД и Ал Каиду заједно!

SAVETNIK BIVŠEG ŠEFA CIA PRIZNAO: Srbiju smo više bombardovali nego ID i Al Kaidu zajedno!

28 jula 2016

Dejvid_Kilkalen_JutjubDejvid Kilkalen, australijski oficir i bivši savetnik nekadašnjeg šefa CIA Dejvida Petreusa, otkrio je da su SAD sa svojim NATO saveznicima više bombardovale Srbiju nego Islamsku državu i Al Kaidu zajedno!

Ovaj šokantan podatak Kilkalen je izneo u kolumni za britanski „Gardijan“, u kojoj je objavio da je tokom agresije na našu zemlju 1999. NATO izvršio čak 19.484 udara, ili u proseku čak 250 dnevno!

Poređenja radi, zapadna alijansa je posle 11. septembra 2001. na Avganistan izvršila „svega“ 6.500 udara, pokušavajući da uništi Al Kaidu i njenog lidera Osamu bin Ladena. Manje od Srbije stradala je i Libija tokom svrgavanja Muamera Gadafija, na koju se NATO obrušio 9.700 puta.

Konačno, čak ni zloglasna Islamska država u Iraku i Siriji nije bila pod tolikim udarom jer se, kako navodi Kilkalenova statistika, čitave prošle godine našla na meti zapadne koalicije u „samo“ 2.796 navrata. Prosta računica, dakle, kaže da je na Avganistan, Libiju, Irak i Siriju zajedno NATO izvršio čak 3.284 udara manje nego na Srbiju.

Ratna strategija je da se neutrališe ID u Iraku, a kako bi se stvorio mir. U Siriji je da se zaustavi rat sukobljenih strana.

Za razliku od njih, ciljevi kampanja u Bosni, na Kosovu (misli se na Srbiju 1999) i u Libiji bili su da se načini dovoljno štete naoružanim činiocima kako bi bili prisiljeni na prekid vatre, stoji u Kilkalenovom izveštaju.

Vojni komentator Miroslav Lazanski ističe da ove brojke pokazuju da smo vojno bili veća opasnost NATO od brojnih islamističkih grupa.

– Na početku rata bilo je manje, dok je poslednje tri nedelje bombardovanja Alijansa imala i do 1.000 naleta dnevno. Među njima su bili i bombarderi, ali i lovci za njihovo praćenje, kao i avioni za elektronsko izviđanje i ometanje. To je bila intenzivna agresija, sa dosta ciljeva od vojnih, preko aerodroma, mostova i fabrika, dok u Avganistanu nema toliko isplativih meta – ocenjuje Lazanski i dodaje da su ovi podaci pokazatelj da se NATO nije preterano trudio u borbi protiv talibana i ekstremista:

– Očigledno se nisu pretrgli u borbi protiv ID i Al Kaide, dok su Rusi za dva meseca u Siriji izveli više udara nego zapadnjaci za godinu i po dana.

Sa njim je saglasan i vojni analitičar Bojan Dimitrijević, koji podvlači da se akcije NATO na Bliskom istoku umnogome razlikuju od one 1999.

– Agresija na SRJ bila je proklamovana vazdušna kampanja i ozbiljan rat, dok su napadi na Irak i Siriju iz vazduha sporadični. To znači da se protiv islamista ne bore adekvatno. Kilkalenove brojke pokazuju da su SAD pokazale veći strategijski i vojni interes na Balkanu nego što imaju danas u odnosu na terorizam, kao najveću globalnu pretnju. Ponašanje SAD prema ID krajnje je neobično, jer su za mnogo manje izazove reagovali mnogo snažnije – navodi Dimitrijević.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ističe da brojke same po sebi nisu bitne, već njihova opravdanost.

– Nemam podatak koliko su NATO, Rusi ili vojske zemalja Persijskog zaliva izvršile udara, ali znam da je i jedna bomba koja je pala na SRJ bila suvišna. Inače, potpuno drugačiji koncept ratovanja je bio onda i sad. Nas su „tukli“ samo iz vazduha, a u ovim slučajevima su ušli sa kopnenim trupama ili su samo davali podršku lokalnim snagama. I realno, tadašnja VS je bila mnogo ozbiljnija vojna snaga od ovih drugih. Nije to za poređenje – zaključuje Šutanovac.

Izvor: Informer

KOMENTARI7 komentara

 1. VUK says:

  nadam se da cemo jednog dana moci da vam uzvratimo paznju koju ste nam ukazali prilikom bombardovanja

  • VUK says:

   • VUK says:

    zaboravih jos nesto da vam kazem ubi/ce ubi/li ste 88oro dece

    • VUK says:

     je/bem vam i seme i pleme krv/oloci

    • VUK says:

     nadam se da vam to necemo vratiti

     • VUK says:

      al cemo vam zato je/bati kevu kevinu

     • VUK says:

      olosi belosvetski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *