SAVETNIK IVE JOSIPOVIĆA: Srbiju treba odmah pustiti u EU kako bi se izbegao ruski uticaj

SAVETNIK IVE JOSIPOVIĆA: Srbiju treba odmah pustiti u EU kako bi se izbegao ruski uticaj

2 aprila 2014

eu_srbija_hrvatskaSrbiju, Crnu Goru, Makedoniju i BiH treba odmah ili što brže „pustiti“ u Evropsku uniju, kako bi se izbegao ruski uticaj. Tvrdi to Dejan Jović, glavni analitičar i savetnik hrvatskog predsednika Ive Josipovića, koga desnica procenjuje kao „produženu ruku“ Beograda.

Jović je svoje mišljenje izneo u tekstu objavljenom na blogu Centra za južnoevropske studije u Gracu i zalaže se da se maksimalno skrati rok za prijem novih članica sa Balkana. Predlaže da pregovori balkanskih kandidata za članstvo u EU traju maksimalno osam do 10 godina. U protivnom, Jović pretpostavlja da bi Rusija mogla da proširi svoj uticaj u ovom delu Evrope.

Za Josipovićevog savetnika glavna bi greška bila kada bi se na Srbiji primenili još stroži kriterijumi u odnosu na hrvatske pregovore. Jović smatra i da bi zemlje koje ostanu izvan EU bile „zaboravljene“ a neke, poput Srbije, bi nastavile „da flertuju sa Rusijom“.

Bliski saradnik hrvatskog predsednika, navodi da su to njegova lična zapažanja, a ne stav kabineta Ive Josipovića.

Reakcije u Hrvatskoj su pristigle i od desnice i od levice. Jedni mu zameraju da je „jugonostalgičar“, koji sanja o „velikoj Jugoslaviji“ pod kapom EU, a drugi, pa i sam Josipović, su se suprotstavili ovakvoj ideji jer svaka zemlja, pa i one iz regiona, mora da prođe isti put kao i sve druge

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Mustafa says:

  Hrvati su vazda zeleli zlo Srbima. Hvala, ali ne u EU!

 2. tek onako says:

  Rusija DA,eu ni pod razno !

 3. Lorka says:

  Evropa bi ubrzala prijem Srbije samo u jednom slučaju: ako bi Srbija zvanično povukla svoju kandidaturu i započela pregovore sa Rusijom.

 4. Zoran Petrovic says:

  HVALA MI NECEMO U EVROPU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *