SAVETNIK ZA KULTURU: Tasovac od kulture pravi cirkus

SAVETNIK ZA KULTURU: Tasovac od kulture pravi cirkus

26 јуна 2014

Ivan TasovacSavetnik predsednika Srbije za kulturu Radoslav Lale Pavlović ocenio je da je ministar Ivan Tasovac nedorastao svojoj funkciji i da „od kulture pravi cirkus“.

Pavlović u intervjuu današnjoj „Politici“, takođe, ističe kao paradoks to što je SNS na izborima dobio preko 50 odsto, „a ministar Tasovac smenio je bukvalno sve kadrove SNS-a u svom ministarstvu i u republičkim institucijama“.

„Znači, vratili smo se na 2000. godinu. Pitam ministra zašto u institucije dolaze militantni kadrovi LDP-a i desno krilo DS, pod plaštom priče da nije važno ko je iz koje stranke? Pa ne možete da se igrate sa parlamentarnim sistemom. Koliko sam ja informisan, oni su izbore izgubili, nacija je rekla da ih neće“, kaže Pavlović.

Na pitanje o kome konkretno govori, on kaže da je reč o pet žena koje su izabrane u Upravni odbor Narodnog pozorišta.

„Nijedan muškarac, što nije u skladu sa dobrom praksom koja u Evropi postoji. Vidim vam osmeh na licu, ali da je reč o pet muškaraca vi biste me sigurno pitali zašto nema nijedne žene“, rekao je Pavlović i dodao da, uz to, nisu imenovani svih sedam članova, a trebalo je.

„To počinje da izgleda kao cirkus, završiće kao cirkus jer sam ministar od kulture pravi cirkus. Nedorastao je svojoj funkciji, pijanista koji ne svira“, kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, zakoni o kulturi su nam manjkavi, jer svaki nasleđuje prethodni, a uz to, ne držimo se zakona.

„Kažete da su direktori Istorijskog muzeja Srbije i Etnografskog muzeja smenjeni jer im je po zakonu istekao rok od godinu dana vršenja v.d. funkcije. A sam Tasovac je bio osam puta po godinu dana v.d. u Filharmoniji. Konkurs je odlična ideja. Ali, kad ministar ne prihvati predlog koji mu pošalje Upravni odbor koji je samo ministarstvo postavilo, jednostavno jer neće da ga prihvati, onda se ideja konkursa degeneriše“, rekao je Pavlović za „Politiku“.

(B92)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u