SAVEZ KINE I RUSIJE – Posle dogovora o gasu moguć i vojni savez

SAVEZ KINE I RUSIJE – Posle dogovora o gasu moguć i vojni savez

20 maja 2014

Xi Jinping, Vladimir PutinPredsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u posetu Kini, tokom koje se očekuje finalni dogovor, a možda i potpisivanje ugovora o izvozu gasa u tu zemlju.

Putin se sastao sa Đinpingom na početkom dvodnevne konferencije o azijskog bezbednosti, na kojoj učestvuju lideri Irana i centralne Azije.

Putin je uoči sastanka sa Si Đinpingom rekao da je kinesko-ruska saradnja na najvišem nivou u istoriji.

„Kina je prijatelj na kojeg se možemo osloniti. Proširiti saradnju sa Kinom je, bez sumnje, diplomatski prioritet Rusije“, rekao je Putin, a prenosi kineska novinska agencija Sinhua.Moskva i Peking pregovaraju o uslovima izuzetno lukrativnog sporazuma o prodaji ruskog gasa Kini, a zvaničnici kažu da bi taj posao mogao biti završen na vreme, kako bi ga Putin mogao potpisati već u Šangaju.

Sporazum će Moskvi doneti ekonomsku i političku pobedu u vreme kada su Vašington i Zapad zamrzli finansijska sredstva i uveli zabrane izdavanja viza desetinama zvaničnika ruske države i firmi.

Američki sekretar za finansije Džejkob Lu (Jacob Lew) pozvao je Kinu prošle sedmice da izbegava korake koji bi mogli da naruše sankcije Zapada protiv Rusije. Medjutim, zvaničnici SAD priznaju da Kina ima neodložnih potreba za energijom.

Na osnovu sporazuma, gas iz Sibira bio bi transportovan na severoistok Kine. Taj posao bi pomogao Rusiji da izvozi gas izvan Evrope, a Kini da prevaziđe nestašice gasa i smanji veliku zavisnost od uglja.

Očekuje se da će Si i Putin nadgledati zajedničku vežbu svojih ratnih mornarica na severu Istočnog kineskog mora.

Kina i Rusija su nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine razvile strateško partnerstvo da bi se suprotstavile američkom uticaju, naročito u centralnoj Aziji.

Pregovori o gasnom sporazumu, koji bi trebalo da važi 30 godina, počeo je pre više od 10 godina.

Plan je da se sagradi gasovod koji će povezati severoistok Kine sa gasovodom u Rusiji koji prenosi gas iz zapadnog Sibira do Vladivostoka na obali Tihog okeana.

VOJNI SAVEZ

Ruski stručnjak za Kinu Vasilij Kašin smatra da gasni sporazum donosi Pekingu „de fakto savezništvo sa Rusijom“ i dodao da se „u daljoj budućnosti ne može isključiti puni vojni savez“ dve zemlje. „Biće, doduše, potrebne godine da Kina u ruskoj ekonomiji dobije ulogu kakvu ima EU. A kada se to bude desilo, i Kina i Rusija biće manje izložene potencijalnim pritiscima Zapada što će, naravno, uticati na spoljnu politiku obe zemlje“, rekao je Kašin iz Centra za analizu strategija i tehnologija u Moskvi.

KOMENTARI5 komentara

 1. s@Ša says:

  Za to vrijeme u paralelnom univerzumu Evropljani su napravili lukav plan kako da smanje energetsku ovisnost od Rusije, gas će dovlačiti kanisterima od po 20 l iz Amerike sve dok za 150 god.ne naprave gasovod USA-Evropa!Ovo je neopisan šamar pametnjakovićima iz Brisela i Vašingtona koji su tripovali da je Rusija ovisna od njih u prodaji gasa i nafte!

 2. PRVOTIMAC says:

  PRAVI POTEZ PUTINA.JEDINO VOJNI SAVEZ RUSIJA-KINA MOŽE DA OBUZDA KRVNIČKI NATO I AMERIKU.

 3. slas says:

  Evropa sama sebi sece granu na kojoj stoji a sve zbog interesa SAD i krupnog kapitala koji je svoje uporiste nasao u institucijama EU koja vise nije u sistemu interesa gradjna Evrope vec onog malog procenta od 1% koji vlada svetom i koji zeli da tako ostane. Mislim da je to neodrzivo i sto bude sve vise i vise jacao savez Rusije i Kine i savez BRICS-a to ce slabiti zapadni savez . Zato se treba jos sad operedliti ka njima , jer su nam i prijatelji a nemonovnoje da ce pobediti...Jer sve velike zemlje sveta imaju zelju da se oslobode SAD koji su zlo pa samim tim i nesto sto treba pobediti da bi svet bio bolji i srecnij...

 4. jugoslav mitic says:

  neka nasi politicari gledaju i uce kako se vodi zemlja.svaka cast veliki vladimire

 5. Ruslan says:

  Dogovor izmedju Kine i Rusije stize kasno, ali je ipak potreban da se eleminise americka hegemonija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *