Savez Kine i Rusije sahraniće san o hiljadugodišnjoj hegemoniji SAD

Savez Kine i Rusije sahraniće san o hiljadugodišnjoj hegemoniji SAD

4 januara 2015

Russia China 3545Naredna godina može da postane prelomna za formiranje međunarodnog balansa snaga – čitav svet će posmatrati razvoj geopolitičke alijanse Rusije i Kine, u čijim rukama se nalazi budućnost svetske politike, smatra bivši savetnik za ekonomsku politiku ministra finansija SAD u administraciji Ronalda Regana, politikolog i ekonomista Pol Krejg Roberts, o čemu je pisao u svom blogu.

2015. godina će biti vrlo dobra godina, ako Rusija i Kina preduzmu dalekovidne ekonomske mere. Plan Moskve, čini se, sastoji se u tome da nađe strateške i ekonomske tačke preseka sa azijskim državama, ignrišući pri tome provokacije od strane Zapada, smatra Roberts. Realizacija takve politike racionalna je i krajnje perspektivna u kontekstu svih međunarodnih odnosa, pošto su svi aduti u rukama Moskve i Pekinga, a ne Vašingtona, smatra politikolog.

Ekonomista ističe da su Peking i Moskva zainteresovani za razvoj ne samo političkih, već i finansijskih projekata, pošto su zapadna finansijska tržišta zasnovana na manipulacijama, a ne na fundamentalnim ekonomskim pokazateljima činilaca. Primena dalekovidih ekonomskih mera o kojima govori Pol Krejg Robets jeste razvoj sistema finansijskih transakcija alternativnih SEIFT-u, formiranje nacionalnih sistema plaćanja, utvrđivanje Razvojne banke BRIKS, što će devalvirati dolar, kao i valute usmerene na održavanje njegove vrednosti.

Ekonomski napori Rusije i Kine mogu ne samo da daju podsticaj sopstvenom industrijskom razvoju, već su u stanju i da učine zapadni ekonomski sistem disfunkcionalnim. Pošto Vašington i Brisel sprovode ekonomski napad na Moskvu, piše američki ekonomista, Rusija može da izjavi da je Zapad lišava mogućnosti da plati dugove evropskim bankama i potkopava sposobnosti ekonomije. Ovaj scenario će naneti značajnu štetu evropskim bankama sa nedovoljnom kapitalizacijom. Šta više, kao poluga pritiska za rusku državu ostaje pravo da odustane od prodaje gasa zemljama članicama NATO-a, što će sa svoje strane dovesti do kolapsa evropske industrije, rasta nezaposlenosti i bankrotstva.

Ruska i kineska država su svesne opasnosti koju Vašington predstavlja po njihov suverenitet. Savez Medveda i Drakona svodi na nulu san konzervativaca o hiljadu godina američke hegemonije, piše Roberts. Prema njegovom mišljenju, ne postoji ni strategija, ni naoružanje pomoću kojeg je snažnom duetu ekonomija u razvoju moguće naneti ozbiljan udarac u doglednoj budućnosti.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. MUSTAFAA says:

    OVO JE PRAVA STVAR DA SE STVORI RAVNOTEŽA KOJA JE NESTALA UKIDANJEM VARŠAVSKOG UGOVORA. AMERIKA JE PREUZELA ULOGU SVIJETSKOG POLICAJCA I RAAILA JE ŠTA JE HTJELA - MEĐUTIMSA FORMIRANJEM OVOG SAVEZA RUSIJA KINA IZGUBILA BI ULOGU DOMINACIJE. I NEMAČKA JE VOLJNA PRISTUPITI OVOM SAVEZU -IISTO I INDIJA ... SVIJET BI SE PROMJENIO ZA STO OSAMDESET STEENI U KORIST DRŽAVA NOVOG SAVEZA. AMERIKA BI STALA PSTORČE...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *