САВЕЗ КОЈИ ЋЕ ДИКТИРАТИ ПРАВИЛА: Русија и Иран се удружују против Америке!

SAVEZ KOJI ĆE DIKTIRATI PRAVILA: Rusija i Iran se udružuju protiv Amerike!

23 novembra 2015

c8678c97-99fe-468c-8e13-351a58fef535Ruski lider Vladimir Putin sreo se u Teheranu sa vrhovnim rukovodiocem Irana Ali Hamneijem.

Razmotrili su – kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov – pitanja koja se tiču odnosa dve zemlje, uključujuću saradnju u sferi energetike, „situaciju u Siriji i niz drugih tema“.

Peskov je otkrio da je razgovor, koji je bio „veoma konstruktivan“, potrajao duže od sat i po, duže nego što je bilo planirano.

Posebno je ukazao: „Hamnei je ocenio da sadašnji nivo kooperacije dve zemlje ne odgovara njihovom potencijalu i izrazio nadu da će njegov današnji razgovor sa Putinom dati impuls razvoju trgovinsko-ekonomskih odnosa“.

Deo razgovora posvećen Siriji – istakao je Peskov – obeležilo je jedinstvo Moskve i Teherana u stavu da se povodom mogućih varijanti razrešenja sirijske krize ne sme dopustiti bilo čiji diktat Siriji spolja jer rešenje mora biti u rukama samog sirijskog naroda.

Sam Putin je u Teheranu saopštio da ruska vazdušna kampanja u Siriji neće trajati večno i podsetio da je direktno povezana sa ofanzivom regularne armije Damaska na pozicije terorističkih formacija. Dodao je da će Moskva Kaspijsko more koristiti za udare po Islamskoj državi sve dok krivci za obaranje putničkih aviona i druge zločine ne budu kažnjeni.

Hamnei je posle razgovora upozorio: „Amerikanci imaju dugoročni plan koji podrazumeva njihovu dominaciju u ovom regionu. Taj plan je pretnja svim zemljama, a naročito Rusiji i Iranu“.

Otkrio je da je sa rukovodstvom Irana razgovarao o jedinom moguće rešenju za Sriju – političkom.

Iranska novinska agencija Irna objavila je da je Putin Hamneiju poklonio kopiju starog rukom pisanog Korana

Putin je, inače, bio u jednodnevnoj radnoj poseti Teheranu.

Učestvovao je u radu samita Foruma zemalja-izvoznika gasa i imao niz bilateralnih sastanaka, prvo – sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem.

Prethodni put Putin je posetio Iran 2007. godine.

Kako je najavio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, Putin je govorio na plenarnom zasedanju samita.

Pri tom je naglasio da Moskva „u potpunosti podržava“ tezu koja je formulisana kao tema teheranskog samita: „Prirodni gas – najbolje gorivo stabilnog ekonomskog rasta“.

Učesnici samita su razmotrili mogućnosti razvoja globalnog gasnog tržišta i stimulisanja potrošnje gasa kao najdostupnijeg, ekonomski najisplativijeg i ekološki najčistijeg energetskog resursa.

U svojim teheranskim razgovorima, ruski lider je posebnu pažnju posvetio mogućim koordiniranim potezima na zaštiti interesa zemalja-proizvođača gasa. Razgovarao je, između ostalog, o očuvanju prakse zaključivanja dugoročnih ugovora o prodaji gasa i pravednoj raspodeli rizika između izvoznika i potrošača.

Rusija počela isporuku Iranu usavršenih raketnih PVO sistema S-300

Rusija je započela isporuku sistema PVO S-300 Iranu – objavila je iranska informativna agencija Tasnim.

Pozvala se pri tom na izjavu ambasadora Irana u RF Mehdija Sanaija.

„Isporuka S-300 Iranu ušla je u fazu realizacije“ – citira agencija iranskog diplomatu.

Prethodno je ministar odbrane Islamske Republike brigadni general Husein Dehgan izjavio da će Iran dobiti ruske zenitne raketne sisteme S-300 do kraja godine, koja se po iranskom kalendaru završava 20. marta 2016. godine.
„Dobićemo ruske sisteme „zemlja – vazduh“ S-300 krajem godine“ – prenela je tada televizija Press TV.

Dehgan je dodao da će Iran „dobiti veći deo“ raketnih sistema za manje od dva meseca. Ministar je istakao da je „Iran kupio toliko S-300 koliko mu je potrebno“.

Osim toga, on je saopštio da iranski vojnici trenutno pohađaju u Rusiji kurs obuke za rukovanje sistemima.

Kako je ranije izjavio prvi čovek ruske državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov, novi ugovor o prodaji Iranu zenitnih raketnih sistema S-300 stupio je na snagu 9. novembra.

Prethodni ugovor o prodaji pet diviziona S-300 zaključen je s Iranom 2007. godine, ali je u jesen 2010. godine Dmitrij Medvedev, koji je tada bio predsednik RF, zabranio prodaju tih sistema Iranu zbog sankcija UN protiv Teherana.

Ugovor vredan više od 800 miliona dolara bio je poništen, plaćeni avans je vraćen iranskoj strani. Iran je zbog neizvršenja ugovora tužio Rusiju Arbitražnom sudu u Ženevы i zahtevao gotovo četiri milijarde dolara odštete.

U proleće 2015. godine predsednik Rusije Vladimir Putin ukinuo je zabranu na isporuku Teheranu sistema S-300.

Kako je rečeno dopisniku agencije TASS na sajmu Dubai Airshow 2015, Iran će dobiti sisteme u verziji S-300PMU-2.

Neoficijelno, Teheran će dobiti četiri diviziona modernizovanih S-300 umesto tri, koliko je bilo predviđeno prvim ugovoroma.

Svi sistemi su „specijalno modifikovani za potrebe Irana“.

Sve u svemu, počela je isporuka S-300PMU-2. Ovo „2“ verovatno i označava ono „specijalno modifikovani za potrebe Irana“.

A sistemi S-300PMU-1 – koji, nema sumnje, imaju neke slabije karakteristike od S-300PMU-2 – u stanju su da otkrivaju avione, helikoptere i rakete na daljinama do 150 kilometara, da navedu rakete na 12 „ dolazećih meta“, a da istovremeno gađaju – šest različitih.

S-300PMU-1 se uspešno nosi sa svim „vazdušnim objektima“ koji lete brzinom do 2.800 metara u sekundi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *