САВЕЗ КОЈИ ЋЕ СТАТИ НА ПУТ ТИРАНИЈИ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА: „Осовина отпора“ од сада делује заједно све док Американци не оду!

SAVEZ KOJI ĆE STATI NA PUT TIRANIJI SJEDINJENIH DRŽAVA: „Osovina otpora“ od sada deluje zajedno sve dok Amerikanci ne odu!

17 februara 2020

Iran i njegovi regionalni saveznici moraju udružiti snage kako bi postigli potpuno povlačenje američkih trupa sa područja Bliskog istoka i “uništenje cionističkog režima”. Tu izjavu je, prema kanalu Al-Arabija, u petak, 15. februara, dao brigadni general Amir Ali Hajizadeh, zapovednik vazdušnih snaga Iranske revolucionarne garde.

“Svi pripadnici Osovine otpora su ujedinjeni. Moramo kombinovati naše napore za povlačenje američkih snaga iz regiona i uništavanje cionističkog režima”, rekao je Hajizadeh u emisiji televizijskog kanala Al-Masira, kojeg kontroliše jemenski šiitski pokret Ansaralah i Huti.
„Osovina otpora“ izraz je kojeg Iran često koristi za označavanje svojih saveznika i proiranskih paravojnih skupina u regionu.

“Osovina otpora nije samo Iran, ona se proteže od Crvenog do Sredozemnog mora i od Ansaralaha u Jemenu do Hezbolaha u Libanu”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh.

Nedavno imenovani zamenik zapovednika specijalnih Kuds snaga IRGC, brigadni general Mohamad Hajazi, u intervjuu za jemenski televizijski kanal je obećao “tešku osvetu Irana, koja će se nastaviti sve dok se američke trupe ne povuku iz regiona, a Izrael ne ostane bez hranitelja”.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prethodno rekao da njegova zemlja nema nikakve veze s likvidacijom visokog iranskog vojnog zapovednika prošlog meseca i “to su američki poslovi.”

Međutim, prema verziji široko rasprostranjenoj u iranskim političkim i vojnim krugovima, Bela kuća i Pentagon su dobili informacije o lokaciji iranskog generala Kasema Sulejmanija upravo od izraelskih obaveštajnih službi.

Zapovjednik specijalnih Kuds snaga IRGC, Kasem Sulejmani, likvidiran je u noći 3. januara vazdušnim udarom na međunarodni aerodrom Bagdad. Pentagon je potvrdio da je iranski general ubijen u američkoj vazdušnoj operaciji.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, istog dana je naredio “težak odgovor” za smrt legendarnog iranskog generala. Američki predsednik Donald Tramp zauzvrat je Iranu zapretio napadom na 52 mete u Islamskoj Republici, ako se vodstvo u Teheranu odluči na vojni odgovor na likvidaciju generala Sulejmanija. U noći 8. januara Iran je napao dve američke baze u Iraku. S obzirom na to da u ovim napadima nije poginuo niti jedan član koalicije koju predvode Sjedinjene Države, predsednik Tramp je odlučio da se neće osvetiti Iranu niti gađati navedene ciljeve.

(logicno.com/Saša F.)

KOMENTARI6 komentara

 1. Pera says:

  ,,uništenje cionističkog režima” Konacno da neko progovori istinu o tiraniji nad svetom sodomista cionista jevreja !

 2. Pera says:

  ,,uništenje cionističkog režima” Konacno da neko progovori istinu o tiraniji nad svetom sodomista cionista jevreja !

 3. Milan says:

  "Osveta Irana će se nastaviti sve dok se američke trupe ne povuku iz regiona (iz Sirije, Iraka, verovatno i iz Katara, UAE) a Izrael ne ostane bez hranitelja”. - IZRAEL BEZ HRANITELJA? - TO ZNAČI DA ĆE SAD BITI PORAŽEN FINANSIJSKI-EKONOMSKI. Zajedno sa krizom u Americi nastupiće kriza na celom Zapadu, i u EU. Tada se ispunjavaju uslovi da mi nesmetano od Zapada sredimo naše prilike, da povratimo naše KIM, itd. ... Inače mimo ovoga predvidjaju: Sirija uz podršku Rusije pobediće terorizam (što jeste moguće tokom ili do kraja ove godine), posle toga na Zapadu će nastupiti nova velika kriza.

 4. Slobodanka says:

  Snage SAA i danas veoma dobro napreduju na severu Idlibske zone. Ta zona kad bude u potpunosti pod kontrolom SAA, Sirijci time završavaju svoju glavnu borbu protiv terorizma. Ostaje im još ponešto sitno poput nekih žarišta ISIS-a u pustinji koja se povremeno aktiviraju, i u okviru američke baze Tanf postoji oko 300 boraca Maghawir al-Thawra (nekadašnja Nova Sirijska Armija). Sirijski Kurdi neće ući u sukob sa snagama SAA, nego zbog Turske opasnosti vratiće se pod kapu Damaska. Ali, zbog predsedničkih izbora u SAD tokom ove godine Tramp neće dati nalog za povlačenje američke vojske iz Sirije. Zatim Parlament Iraka tražio je početkom ove godine da se američke trupe povuku iz Iraka u roku jedne godine. Dakle iz Sirije je moguće povlačenje američkih snaga tek iduće godine. ... Rusija neće podsticati Siriju da udje u sukob sa američkim snagama na svojoj teritoriji, jer Sirija neće ni morati to da uradi, čim izgube Irak Amerikanci nemaju više uslove da ostaju u Siriji. Erdogan računa suprotno, da će Rusija i SAD ući u sukob na Bliskom Istoku i zbog tog sukoba i Rusija i SAD će morati napustiti Siriju. A zatim bi Turska postala vladar Sirije, kao nekad. ... DAKLE TEK IDUĆE GODINE SAD I ZAPAD POČEĆE DA ULAZE U OZBILJNIJU KRIZU I PITANJE JE KOLIKO BRZO ĆE TA NJIHOVA KRIZA RASTI I UZIMATI MAHA. MORAMO IZDRŽATI OTPRILIKE JOŠ 1-2 ili 3 GODINE. TO I NIJE TAKO DALEKO.

 5. Slobodanka says:

  U jedno sam sigurna: glavne borbe za našu slobodu održaće se na Bliskom Istoku. Sada možemo da kočničarimo da bi zaustavili bar neke loše odluke vlasti, ali dok Zapad ne bude ozbiljnije uzdrman ne vredi, veoma je rizično, da mi nešto veliko pokušavamo. PRE ZORE NE SVIĆE. ILI: PTICA KOJA RANO PEVA UNEREDI SE U GNEZDO.

 6. M says:

  Uništenje cionističkog režima?!?E,to neće ići tako lako,oko toga će se još mnoga koplja lomiti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *