Савезник у борби с најтежим болестима

Saveznik u borbi s najtežim bolestima

12 maja 2018

KADA se spoje šargarepa i cvekla, dobija se sok čija je svaka kap pravi lek. Čuveni ruski narodni lekar Genadij Petrovič Malahov preporučuje da se ovakav sok popije najmanje jednom nedeljno.

Za cveklu je dobro poznato da može da “popravi” svaki organizam, jer je prepuna minerala, vitamina i belančevina, a kada se doda i šargarepa – jasno je da se radi o napitku koji “diže iz mrtvih”. Naravno, poželjno je da su ove biljke uzgajane na organski način.

Cvekla se odavno smatra za jednu od najlekovitijih povrtarskih kultura, lako se vari i ovo lekovito povrće može se upotrebljava tokom cele godine. Sok od cvekle povećava telesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, jer nitrati koji se u njoj nalaze šire krvne sudove.

Dobro su poznata lekovita svojstva šargarepe kod ljudi sa problemima očiju, jer sadrži vitamin A, a dokazano je i da pomaže u preventivi karcinoma. Idealna doza šargarepe je jedan decilitar dnevno, ali oboleli od anemije mogu da popiju više. Obolelim od jetre je dovoljno pola litre ovog soka. Za arteriosklerozu treba piti litar soka od šargarepe, jer dukarin u ovoj biljci širi krvne sudove.

Sok od šargarepe i cvekle se preporučuje ljudima koji idu na hemoterapiju, jer se savršeno bori protiv karcinoma. Odličan je i za one koji se osećaju premoreno, nemaju energije ili su apatični.

Međutim, kod osoba koje imaju oslabljen imunološki sastav, može da se dogodi da organizam reaguje na veće doze ovog soka. Doziranje je izuzetno bitno, pa na početku ne treba uzimati veliku količinu, jer je napitak veoma jak, pa može da izazove vrtoglavicu. Međutim, to je normalan znak eliminacije toksina iz tela. Ukoliko se pojavi vrtoglavica treba piti što više vode, kako biste pomogli procesu čišćenja. Unos soka treba postepeno povećavati.

Sok treba biti bar jednom nedeljno, a zdravi sastojci, osim šargarepe i cvekle, mogu se menjati kako bi se dobio različit ukus. Ukus cvekle je specifičan, pa se treba polako navikavati na njega, zbog čega je dobro dodati i ostale sastojke koje nepce rado prepoznaje.

Zahvaljujući svežim sokovima, žena može da postane lepša! Naime, vitamini i minerali čine da kosa postaje manje lomljiva i sprečavaju opadanje vlasi. Za lepu kosu se savetuje sok od šargarepe, ali i krastavca, jer sadrži kalijum, kalcijum, fostor i natrijum. Sokovi pomažu i protiv krtih i slabih noktiju, koji su najčešće posledica nepravilne ishrane.

Napici od voća i povrća imaju blagotvorno dejstvo na kožu, jer je hidriraju i poboljšavaju izgled suvog i beživotnog lica. Krastavac odličan je za kožu lica, a ako se pomeša sa cveklom i šargarepom, žena će imati lep ten. Sok od mandarine daje licu svež izgled i reguliše rad creva.

RECEPT ZA SOK broj 1

Sastojci:

Četiri jabuke

Tri šargarepe

Dve cvekle

pomorandža

kriška celera

pola kašičice đumbira

(može u prahu)

Priprema:

Svi sastojci se očiste, iseckaju i ubace u blender. Kada se dobije sok dodaje se pola kašičice đumbira. Zasladi se medom prema ukusu. Sok se pije ujutru, a posle deset dana se vide promene raspoloženja i energije.

RECEPT ZA SOK broj 2

Sastojci:

Jedan kilogram cvekle

Jedan limun

1/2 kilograma šargarepe

Tri pomorandže

Tri jabuke, med

Priprema:

Svi sastojci se dobro očiste i ubace u blender. Kada se dobije sok, raspodeli se u staklene flaše ili tegle i čuva u frižideru. Sok se uvek pije ujutru, na prazan stomak, samo pola čaše.

RECEPT ZA SOK ANTIOKSIDANS

Sastojci:

– Tri celera

– pola crnog luka

– češanj belog luka

– jedna stabljika brokolija

– jedna jabuka

Priprema:

Svi sastojci se ošiste, a celer, jabuka i brokoli iseku u kockice. Sve se ubaci u sokovnik i napravi sok koji se sipa u čašu i odmah popije.

RECEPT ZA SOK OD ŠARGAREPE I JABUKE

Sastojci:

– Četiri šargarepe

– Dva celera

– Jedna jabuka

– Četiri stabljike peršuna

Priprema:

Šaragrepa, celer i jabuka se očiste i iseckaju na kockice, a peršun opere. Sve se stavi u sokovnik i popije sok dok je svež.

RECEPT ZA ANTIBIOTIK SOK

Sastojci:

– Dve šargarepe

– Jedan češanj belog luka

– Jedna šaka majčine dušice

– Jedna paprika

– Pola krastavca

– Jedna jabuka

Priprema:

Svi sastojci se operu, očiste, a krastavac, šargarepa, paprika (ne ljušti) i jabuka iseku na kockice. U sokovniku iscediti sve sastojke. Pije svež sok. 

RECEPT ZA SOK KOJI PODIŽE IMUNITET

Sastojci:

– Dve stabljike celera

– Dve šargarepe

– Jedan češanj belog luka

– Jedna jabuka

– Jedan centimetar korena đumbira (kašičica u prahu)

– pola limuna

Priprema:

Celer, jabuka, đumbir i šargarepa se oljušte, iseckaju i ubace u sokovnik. Limun se iscedi i doda beli luk. Kada se dobije sok, pije se svež.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *