SAVO ŠTRBAC: Hrvati zbog straha odustali od mog svedočenja

SAVO ŠTRBAC: Hrvati zbog straha odustali od mog svedočenja

7 marta 2014

ŠtrbacDirektor Informaciono-dokumentacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ocijenio je da su zastupnici Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde odustali od njegovog unakrsnog ispitivanja, jer se plaše da bi podaci koje bi predstavio ostavili jak utisak na sudije.

Štrbac je rekao Srni da je čudno zbog čega je hrvatska strana odustala od njegovog saslušanja nakon višegodišnjeg osporavanja svega što dolazi iz „Veritasa“.

Imajući u vidu da zbog hrvatskog odustajanja od unakrsnog ispitivanja u sudnici neće lično govoriti nijedan srpski svjedok, Štrbac ističe da bi još jedan razlog za to mogao biti i plan hrvatske strane da „ignoriše sve što dolazi sa srpske strane“.

„Moguće je da je taj odnos: `nećemo dozvoliti nijednom svjedoku sa srpske strane da se pojavi u sudnici i tako svijet neće vidjeti Srbe u sudnici jer bi mogao zaključiti da su normalni ljudi, a ne kakva slika vlada u svijetu da su ružni prljavi i zli“, rekao je Štrbac.

Direktor „Veritasa“, koji je i sam bio sudija, ukazao je da je svrha unakrsnog ispitivanja da se stavovi svjedoka dovedu u sumnju ili potpuno demantuju ili da se poljulja njegova vjerodstojnost.

„Ako nemate ništa protiv, onda nemate primjedbi na iskaze, onda nema potrebe ni da se ti svjedoci pozovu“, rekao je Štrbac.
On je pojasnio da će u sudnici ipak biti pročitani iskazi svih 12 hrvatskih i osam srpskih svjedoka, što će učiniti advokati dva tima.

Štrbac je podsjetio da je prijedlog Srbije bio da bude izveden dio od nekoliko stotina svjedoka obje strane, a čiji su iskazi sadržani u dokumentima i dokazima dostavljenim sudu.

On je naveo da se hrvatska strana u početku odupirala ovoj inicijativi, ali da je, nakon što je sud to prihvatio, odlučila da izvede 12 svjedoka.

Štrbac je naveo da će prisustvovati suđenju u Hagu kao direktor „Veritasa“, organizacije čiji su dokumenti i dokazni materijali sastavni dio kontratužbe Srbije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *