SAVO ŠTRBAC: Hrvatski pravnici su amateri, nemaju ni imena poginulih ni prave svedoke

SAVO ŠTRBAC: Hrvatski pravnici su amateri, nemaju ni imena poginulih ni prave svedoke

21 марта 2014

Savo Strbac 2928Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocjenjuje da su se zastupnici Hrvatske u slučaju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde pokazali kao pravi amateri u odnosu na srpski pravni tim.

Štrbac, koji je i vještak srpskog tima, ističe za Srnu da je hrvatska strana iznoseći ove sedmice argumente na srpsku kontratužbu pokušala da diskredituje podatke “Veritasa”.

“U utorak su, iznoseći odgovore na kontratužbu Srbije, pomenuli 18 puta `Veritas`, a 15 puta Savu Štrpca, pokušavajući da degradiraju moju ličnost i obezvrijede podatke `Veritasa`”, navodi on.

Povodom izjave hrvatske zastupnice Blini Ni Hroli, koja ga je nazvala “bivšim sekretarom udruženog zločinačkog poduhvata”, Štrbac je rekao da je pokušaj obezvređivanje podataka “Veritasa” jedino što preostaje hrvatskoj strani, “jer oni nemaju ni toliko”.

Za razliku od egzaktnih podataka srpske strane, hrvatski tim je, govoreći o poginulima na svojoj strani, dostavio samo broj, ali ne i imena poginulih (?!), pa te podatke nije moguće provjeriti.

Štrbac je naveo da su srpski advokati dostavili listu sa imenima svih ubijenih i to direktnih žrtava, za koje Srbija tereti Hrvatsku.

“Hrvatska strana misli da se njima mora vjerovati na riječ”, navodi direktor “Veritasa”.

Komentarišući pokušaj hrvatskog tima da iznese argument o njegovoj pristrasnosti, jer je jedno vrijeme bio sekretar Vlade Republike Srpske Krajine, Štrbac ukazuje da je pri tome potpuno prenebregnuta činjenica da je on bio dio korpusa prognanika.

“Sa druge strane, nije im smetalo što su njihovi svjedoci bili, a i danas su, visoki vladini službenici”, primjetio je Štrbac.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu hrvatski zastupnici će danas na ročištu koje je počelo u 10.00 časova završiti iznošenje argumenata protiv srpske kontratužbe.

Iako je i za popodne bila najavljena jedna sesija, ona, kako očekuje Štrbac, neće biti održana, jer je hrvatska strana najavila da će skratiti izlaganje.

U slučaju uzajamnih tužbi za genocid Srbije i Hrvatske, nastupa pauza do sljedećeg četvrtka, kada će srpska strana nastaviti da izlaže svoje argumente, kako u odnosu na tužbu tako i na odgovor u vezi sa protivtužbom.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u