SAVO ŠTRBAC: „Kad proterate 400.000 ljudi, šta je to ako ne genocid?“

SAVO ŠTRBAC: „Kad proterate 400.000 ljudi, šta je to ako ne genocid?“

2 januara 2014

Savo StrbacŠta je to, ako nije genocid, kad proterate više od 400.000 ljudi, koliko ih je nestalo iz Hrvatske 90-tih, ubijete više od 7.000, koliko ih je na spisku „Veritasa“, kada uništite privatna imanja u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Zapadnoj i Istočnoj Slavoniji i sprečavate povratak, pita direktor „Veritasa“ Savo Štrbac, koji smatra da će narednu godinu obeležiti proces pred Međunarodnim sudom pravde koji se vodi po tužbama za genocid Hrvatske i Srbije i da će srpski tim pokazati da ima dovoljno dokaza za genocid nad Srbima tokom i nakon akcije „Oluja“.
„Srbima iz Krajine i Hrvatske je posle one nepoštene oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu imperativ da sa tom našom tragedijom dođemo pred još jedan međunarodni forum, jer i to je sud UN, i da iznesemo dokaze o stradanju Srba 90-tih, a indirektno i o zločinima nad Srbima u elom 20. veku, a posebno za vreme NDH“, ističe Štrbac u intervjuu Srni.
On smatra da je potpuno izvjesno da do nagodbe, odnosno uzajamnog povlačenja tužbi, neće doći, i ističe da bi, iako je teoretski još moguće, bilo krajnje neozbiljno da vlade Hrvatske i Srbiju u međuvremenu postignu dogovor o povlačenju tužbi.
„Već je pokrenut mehanizam Međunarodnog suda pravde, koji nije jednostavan. Glavni pretres je zakazan za 3. mart 2014. godine i već se zna celi raspored. Završne reči su 1. aprila, a presuda se očekuje krajem godine“, podseća Štrbac, ističući da je proteranim Srbima prvenstveno stalo da se utvrdi istina.
Štrbac napominje da postoje tri mogućnosti kada je u pitanju presuda: da sud presudi da je bilo obostranog genocida, da je bio jednostran ili da ga uopšte nije bilo.
„Naš tim je uveren da ćemo uspeti da pokažemo da imamo dovoljno dokaza za genocid nad Srbima počinjen u toku i nakon akcije ‘Oluja’, s obzirom na broj ubijenih, prognanih i na to šta je sve učinjeno da im se uništi imovina i privatna i kolektivna i duhovna, te da im se i 18 godina od završetka rata na sve načine otežava povratak u Hrvatsku“, rekao je Štrbac, koji smatra da upravo navedene karakteristike zločina počinjenog u Hrvatskoj ispunjavaju pun kapacitet definicije genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida UN.
„Najmanje što očekujemo od tog suda jeste da nam odgovori: a, šta je to ako nije genocid kad proterate više od 400.000 ljudi, koliko ih je nestalo iz Hrvatske 90-tih, ubijete više od 7.000 ljudi, koliko ih je na spisku `Veritasa` i šta je to kad uništite, opljačkate, popalite, minirate privatna imanja u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Zapadnoj i Istočnoj Slavoniji i kad im sprečavate povratak?“, ističe Štrbac.
Govoreći u prilog potrebe da se održi proces pred Međunarodnim sudom pravde, Štrbac je ukazao na važnu činjenicu, a to je da za zločine nad Srbima u Hrvatskoj ne postoji nijedna presuda međunarodnih sudova. On je podsetio da su svi zločini protiv Hrvata „pokriveni“ presudama i međunarodnog – Haškog tribunala i domaćih sudova.
Direktor „Veritasa“ očekuje da će EU iduće godine konačno da se uključi u sprečavanje anticivilizacijskog referenduma protiv ćirilice u Hrvatskoj i da izvrši pritisak na hrvatsko pravosuđe da podigne optužnice i završi suđenja za brojne zločine nad Srbima.
„Još je više od 420 ekshumiranih, a neidentifikovanih posmrtnih ostataka srpskih žrtava i očekujemo više identifikacija, ali i ekshumacija, jer ima još 430 registrovanih grobnih mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci Srba ubijeni od 1991. do 1995. godine, a na spisku nestalih su još 1.904 osobe“, zaključio je Štrbac u intervjuu Srni.

Srna

KOMENTARIJedan komentar

  1. VUKOSAVA says:

    A STA JE SA PENZIJAMA,KAO POLJOPRIVREDNICI KOJI SU REDOVNO PLACALI POREZ I MIROVINSKOOSIGURANJE,NEMOZEMO OSTVARITI PENZIJU,IAKO IMAMO ODINEZA TO,ALI NEMAMO 15 GODINA,A NE STO NISMO SVOJOM VOLJOM UPLACIVALI NEGO STO SU NAS ISTERALI,KUCU ZAPALILI,OPLJACKALI I EVROPA TO TOLERISE.ZASTO SVE DRZAVE I ZA MALO GODINA ISPLACUJU PENZIJE A HRVATSKOJ SU DOZVOLILI DA HILJADAMA LJUDI NE DAJU ZA 13 GODINA UPLACIVANOG MIO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *