SAVO ŠTRBAC: Srbi i Srbija već na dobitku

SAVO ŠTRBAC: Srbi i Srbija već na dobitku

28 februara 2014

STRBACDirektor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac očekuje da će, „ako bude pravde i poštenja“, Međunarodni sud pravde u Hagu proglasiti hrvatsku akciju „Oluja“ – genocidom i ocjenjuje da su Srbi „već sada na dobitku, jer će iznijeti svoju istinu“.

„Ako bude pravde, očekujemo da sud prihvati da je genocid počinjen u `Oluji`, a u drugim slučajevima da su bili ratni zločini. A ako kaže da to nije bio genocid, onda očekujemo da u obrazloženju presude kaže šta je to onda bilo – ako nije genocid“, rekao je Štrbac Srni.

On će u parnici, povodom međusobnih optužbi Hrvatske i Srbije za genocid, nastupiti kao svjedok-ekspert i kao šef „Veritasa“, čija je cijela dokumentacija uvrštena u dokaze srpskog tima.

U slučaju da Hrvatska akcija „Oluja“ ne bude proglašena genocidom, Štrbac očekuje da sud kaže šta je to kada se ubije više od 7.000 ljudi, protjera više od 400.000, od čega samo u „Oluji“ više od 220.000, kada se uništi privatna imovina, spomenici, duhovne svetinje, kada se sprečava povratak?

„Očekujem da će sud utvrditi da je bio genocid nad Srbima u `Oluji`, a ako ni to ne prihvati, onda očekujem da nam odgovori na ova pitanja. S druge strane, smatramo da Hrvati, poslije svih onih presuda Haškog tribunala protiv Srba, ne mogu dobiti više od onog što su dobili. A pošto mi nemamo ništa, sve ono što se uradi ovdje – biće mnogo više od ništa“, navodi Štrbac.

On napominje da srpska strana ide sa tvrdnjom da je genocid počinjen nad Srbima samo u akciji „Oluja“, jer samo ona odgovara definiciji genocida, odnosno da je – kratko trajala, da je bio veliki broj žrtava, da je bilo direktnog ubijanja, kao i da su žrtve bile podvrgnute fizičkim i psihičkim patnjama i da su dovedene u uslove fizičkog uništenja.

„Samo u `Oluji` je istjerano više od 220.000 Srba iz njihovih kuća, sa zavežljajima, na cestu u neizvjesnost, i to po avgustovskim vrućinama, a oni koji su ih istjerali nisu im obezbijedili ni krov, hranu, nego – `evo vam na cestu, pa šta vam Bog da`“, rekao je Štrbac navodeći da, osim „Oluje“, drugi zločini u Hrvatskoj nisu dostigli nivo genocida.

On smatra da su Srbi i Srbija na dobitku samim tim što će na jednom sudu UN, u čijoj je nadležnosti genocid, biti izneseni dokumentacija i dokazi o zločinima nad Srbima u Hrvatskoj, kao i o stradanju Srba u NDH u Drugom svjetskom ratu i o genocidu u kontinuitetu.

„Na dobitku smo i samim tim što će sve ono što smo sistematizovali i dostavili u osam tomova tom sudu, čim prođe glavna rasprava, biti dostupno na uvid cijelom svijetu. Svi će moći da vide i iskoriste te dokaze – novinari, istoričari, naučnici i filmski radnici“, rekao je Štrbac.

On ocjenjuje da će samim tim i dosadašnja „holivudska slika“ o „dobrim i lošim momcima“ biti u korist Srba, koji su do sada bili uvijek „loši momci“.

Što se tiče presude, Štrbac smatra da ona može biti trojaka, odnosno da sud presudi da je bilo obostranog genocida, da je bilo jednostranog genocida i da uopšte nije bilo genocida.

Navodeći da se većina hrvatskih optužbi odnosi na period 1991 – 1992. godina, on očekuje da se sud u toku suđenja izjasni i o prigovoru Srbije da joj se ne može suditi za zločine koji su se desili prije nastanka SR Jugoslavije 25. aprila 1992. godine, čiji je Srbija pravni nasljednik, s obzirom na to da je tada postojala SFRJ i da na glavnokomandujućim mjestima nije bilo Srba.

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počinje 3. marta i trajaće do kraja tog mjeseca, a o presudi će odlučivati 15 sudija iz cijelog svijeta, među kojima su po jedan sudija iz Srbije i Hrvatske.

Srbija je predložila osam svjedoka, od čega jednog eksperta – Savu Štrpca, a Hrvatska 12 svjedoka, od čega tri eksperta, dok su obje strane podnijele nekoliko stotina izjava svjedoka u podnescima.

KOMENTARI2 komentara

  1. Dušan says:

    U početku je bilo govora da će u protivtužbu biti uvršten i genocid koji je počinila NDH. Nedavno smo mogli čuti da će taj genocid biti pomenut (samo) u kontekstu kontinuiteta zločina i da neće biti predmet protutužbe. Sada, pred sam početak suđenja, i u ovoj izjavi, to se više i ne pominje. Nikako se ne slažem sa izjavom: "pošto mi nemamo ništa, sve ono što se uradi ovdje - biće mnogo više od ništa". Očito je da naša strana nema (gotovo) ništa vezano za genocid iz vremena NDH. Prema tome, ako izostane procesuiranje za period NDH i to mega stradanje bude samo usputna priča u kontekstu genocida počinjenog u prošlom ratu, mi ćemo i dalje imati veliko ništa!

  2. Predrag says:

    Mi prije svega nemamo svjesnog pojedinca stručno osposobljenog u centru materije pručavanja genocida. Nedavno jedan univerzitetski profesor koga sam zaista uvažavo u emisji reče etničko čišćenje je genocid. Znači totalno braknje termina i banalizovanje. Kako onda očekivati od nekog manje stručnog da razumije materiju i njen značaj. Samo pristajanje da nam za samorazumijevanje i razumjevanje identiteta na neki način zavisi od nekog suda je veliki problem. Da li neko treba da mi objasni ili dosudi da su Sveti Vukašin, Jadovničke i Prebilovačke žrtve Mučenici da bih ja to prihvatio !? Znači kao kolektivitet ne samo da nismo svjesni značaja nego nemamo osjećaj ! Staviti ovakvo nešto kao usputnu stvar i ne poentirati nekim stručnjakom koji bi dokazao kontinuitet ali istost cjelog procesa po meni je auto gol. Možda kukamo unaprijed ali sve mi se čini... Ali borba svakom riječi i djelom je jedino što nam preostaje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *