SAVO ŠTRBAC: Srbi iz Hrvatske su Beogradu u drugom planu

SAVO ŠTRBAC: Srbi iz Hrvatske su Beogradu u drugom planu

9 septembra 2013

strbac-savo_0Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac upozorava da je zvanični Beograd interes srpskog naroda u Hrvatskoj podredio dobrosusjedskim odnosima sa Zagrebom i ocjenjuje da je reagovanje u vezi sa nedavnim dešavanjima zbog ćirilice moralo biti žešće i konkretnije.

Štrbac poručuje da Beograd mora biti svjesniji da se dobrosusjedski i dobri državni odnosi sa Zagrebom ne mogu graditi na štetu srpskog naroda, koji živi na teritoriji te zemlje. On je za Srnu ukazao da je napad na ćirilicu mnogo više od napada na pismo srpskog naroda, odnosno da je to napad na sam narod.

“Nije to napad na ćirilicu. To je etničko čišćenje. Tiho etničko čišćenje preostalih Srba sa tih prostora”, upozorava Štrbac.

On naglašava da u Ustavu Srbije stoji da je ona dužna da brine o svim Srbima u svijetu, posebno u regionu, i dodao da je reagovanje u vezi sa napadom na ćirilicu, odnosno Srbe, moralo biti žešće.

“Ja nisam diplomata, ali znam da reagovanje diplomatije može biti blago, žestoko i žešće. Iz Beograda gotovo da nije bilo reagovanja. Nije bilo povlačenja diplomata, nije bilo prekida odnosa. A napadnuti su Srbi u regionu”, opomenuo je Štrbac.

On je naglasio da nije zagovornik toga da srpski tenkovi idu u Hrvatsku i stave se u odbranu naroda, niti Srbi na ovaj način da traže povratak svoje teritorije, nego da se naprosto traži zaštita preostalih Srba sredstvima koje poznaje zvanična diplomatija.

“Ovdje se mnogo više pažnje posvetilo jednom sportskom događaju, utakmici Srbije i Hrvatske, nego događajima u vezi sa pismom, što je apsurdno”, ocjenjuje Štrbac.

On smatra da bi najlogičnije i najispravnije bilo da je utakmica otkazana i na taj način iskazano nacionalno dostojanstvo i bar neka vrsta protesta protiv napada na ćirilicu i Srbe u Hrvatskoj.

“Umjesto da otkažu utakmicu, u Beogradu su ugostili plejadu hrvatskih funkcionera, i čak dozvolili da Zdravko Mamić, izvršni direktor FK “Dinamo”, koji je poznat po nacionalističkim ispadima, provocira sve na Marakani i da mu čak Srbi skandiraju”, zaključio je Štrbac.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *