Савршен мејл има пет реченица

Savršen mejl ima pet rečenica

22 maja 2017

Poslali ste važan mejl i čekate odgovor koji nikako da stigne? Cupkate, gledate u sat, svaki čas proveravate poštu, ali nema novih poruka. Da vam se sledeći put to ne bi desilo, treba da imate na umu onog ko čita vaš mejl.

Ako je reč o zauzetoj osobi koja svakodnevno dobija „more“ poruka i pisama, morate joj nečim privući pažnju. Poslovni treneri predlažu da se vodite parolom „brzo, kratko i jasno“ ako želite da budete sigurni da vaš mejl neće završiti nepročitan. Zauzeti ljudi nemaju mnogo vremena i naučili su da prelete napisano kako bi videli da li treba da posvete više pažnje sadržaju.

Pridržavajte se pravila pet rečenica jer sve preko toga je predugo, a kraće pokazuje da vam nije dovoljno stalo do odgovora. U prvoj rečenici se predstavite, u drugoj objasnite šta želite, u trećoj zašto bi sagovornik trebalo da vam odgovori, u četvrtoj zahtev/molbu, u petoj zahvalnost na izdvojenom vremenu. Budite direktni, pa tako nemojte reći „izveštaj bi trebalo da bude napisan“, već „molim vas da mi dostavite izveštaj pre praznika“.

Potpis treba da sadrži vaše ime, radno mesto, kontakt, a pre nego što pošaljete mejl, obavezno ga pročitajte još jednom kako biste ispravili pravopisne greške.

Savet plus: Ako se obraćate osobi koju ste nedavno upoznali, prvo je podsetite na taj događaj, na primer napišite „Drago mi je što smo imali šansu da porazgovaramo na humanitarnom koktelu“, a zatim pređite na stvar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *