Savska nije samo desničarska

Savska nije samo desničarska

12 novembra 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Početak mjeseca uvijek je vrijeme novih anketa: prema istraživanju CRO demoskopa provedenom početkom studenoga, 46 posto ispitanika daje potporu braniteljima koji protiv Vlade prosvjeduju na Savskoj, a 38 posto je protiv prosvjeda.

Na dan objave ankete i predsjednik Ivo Josipović poručio je kako on spada u onu polovicu anketiranih koji smatraju da bi branitelji trebali prekinuti prosvjed ispred Ministarstva branitelja i vratiti se kućama. Naravno, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović već je ranije posjetila branitelje i dala im svoju podršku, kao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Pred nama su predsjednički izbori i ako će podrška braniteljima korespondirati s podrškom predsjedničkih kandidata braniteljima, konkluzija je da bi, s obzirom na većinsko raspoloženje ispitanika, onaj kandidat koji podupire branitelje mogao proći bolje nego onaj koji ih šalje kući. Pogotovo u svjetlu još jednog podatka: rezultati agencije Promocija plus o tome koliko građana, obzirom na političku preferenciju, podupire braniteljske prosvjede kaže da 83 posto HDZ-ovih glasača podupire prosvjede, dok je za njih svega 17 posto SDP-ovih birača. Za opciju ni podržava, ni ne podržava podjednakih je 8 posto, dok je najveća razlika kod nepodržavanja gdje je samo 6 posto HDZ-ovih birača ne podupire prosvjed. Logično, čak 73 posto SDP-ovih birača ne podupire – s obzirom da branitelji zapravo prosvjeduju protiv Vlade u cjelini.

Što govore ovi podaci? Prvo, pokazuju da je društvo apsolutno podijeljeno. Omjer 46:38 za prosvjede ukazuje važnu stvar – da prosvjede branitelja i palac dolje Vladi ne podržavaju samo HDZ-ovi birači, pa čak ni samo desni birači. HDZ po aketama ima oko 25 posto, ako tome pribrojimo 10 posto ostatka desnice (recimo, brojimo li tu i Milana Kujundžića, čiji postotak vjerojatno reprezentira nezadovoljne ili desnije HDZ-ove birače), to je tek 35 posto podrške. No, branitelje podržava 46 posto – skoro pola ispitanika. To znači da, iako je njihov prosvjed vrlo politiziran (a HDZ i ne krije da stoji iza njega barem politički, ako ne izravno organizacijski), nezadovoljstvo protiv Vlade nije samo desničarskog karaktera, kako se iz Vladinih i SDP-ovih PR-radionica želi prikazati. I dobar dio »ostalih građana« podržava prosvjed, vjerojatno ni ne ulazeći u razloge i detalje – oni su jednostavno isto protiv politike ove Vlade. To jest, protiv njezine neuspješnosti i neučinkovitosti.

Koji podatak to također potvrđuje? Opet ova ista anketa, po kojoj se postotak protivnika prosvjeda gotovo do u promil poklapa s podrškom koju zajedno dobivaju SDP i OraH te vjerojatno HNS i IDS – 38 posto.

Onog trenutka kad braniteljski prosvjed postane eklatantno protuvladnin prosvjed, primjerice ako mu se pridruže i sindikati ili bilo koja druga veća interesna društvena grupa, prosvjed će izgubiti karakter desničarskog. Tada će postati naprostu – protuvladnin.

Što je šteta, jer ova Vlada trudi se iz petnih žila, zaista, ali malo joj toga uspijeva.

Uostalom, SDP i Vlada su u minusu podrške na još jednom drugom pitanju: prema istraživanju agencije Promocija plus, gotovo 80 posto građana koji bi izašli na referendum bilo bi protiv davanja autocesta u koncesiju, tek 16 posto je za, dok 4 posto još nema stav.

To za Vladu govori više od Savske.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *